Η Συναρπαστική Ιστορία Του Ισίδωρου, Του Γάλλου Γάιδαρου Από Το Κορωπί

Πρόσφατα Άρθρα

Διέσχισε με τις οπλές του τη μισή Ευρώπη μεταφέροντας το μήνυμα του πυρηνικού αφοπλισμού. Ο Ισίδωρος από τη Γαλλία δεν είναι ένας συνηθισμένος γάιδαρος.

Η Γαϊδουροχώρα που βρίσκεται στο Κορωπί, ένας εναλλακτικός χώρος για την προστασία του γαϊδουριού, φιλοξενεί μόνιμα μια πραγματική προσωπικότητα από το ζωικό βασίλειο.

 

Ο γάιδαρος Ισίδωρος γεννήθηκε το 1997 σε μια επαρχιακή πόλη της Γαλλίας και από μικρός ξεκίνησε ως ζώο εργασίας να βοηθά τον ιερωμένο Lucien Converset. Ο πατήρ Λουλού, όπως είναι γνωστός στην περιοχή του ο ιερωμένος, αφιέρωσε τη ζωή και τη δράση του στη βοήθεια φτωχών παιδιών και ατόμων με αναπηρίες.

Στα 75 του χρόνια ο πατήρ Λουλού αποφάσισε να πραγματοποιήσει ένα συμβολικό ταξίδι. Συνδυάζοντας τον ακτιβισμό του και το θρησκευτικό του αίσθημα, σχεδίασε ένα ταξίδι με τα πόδια από τη Γαλλία στη Βηθλεέμ με το αγαπημένο του γαϊδουράκι, τον Ισιντόρ (όπως “βαφτίστηκε” το ζώο). Στόχος του ιερέα ήταν να χαρίσει το ζώο αυτό εργασίας σε μια φτωχή οικογένεια της Παλαιστίνης και παράλληλα, να αξιοποιήσει τη δημοσιότητα που θα έπαιρνε το τόλμημά του αυτό για να πείσει τον πρόεδρο της Γαλλίας να καταργήσει μονομερώς τα πυρηνικά εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας του.

Με αρκετά εφόδια, μια σκηνή και τεράστιο θάρρος, στις 25 Μαρτίου 2012 ο πατήρ Λουλού και ο Ισίδωρος έφυγαν από τη Γαλλία, διέσχισαν την Ελβετία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ουγγαρία, τη Σερβία και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και μπήκαν μετά από 14 μήνες πεζοπορία στην Ελλάδα. “Άνθρωπος και γάιδαρος μαζί, με τον ίδιο ρυθμό”, όπως διηγήθηκε αργότερα.

Τότε ο ιερωμένος έμαθε κάτι δυσάρεστο, ότι τα ξένα ζώα δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στο Ισραήλ αν πρώτα δεν περάσουν μια καραντίνα 6 μηνών. Με το νέο αυτό δεδομένο, αποφάσισε να αφήσει τον Μάιο τον Ισίδωρο για “διακοπές” στο Κορωπί, στη Γαϊδουροχώρα που ήδη τότε λειτουργούσε έχοντας γίνει γνωστή στους διεθνείς φιλοζωικούς κύκλους και να συνεχίσει με καράβι μόνος του για τη Βηθλεέμ. Έφτασε στον προορισμό του στις 17 Ιουνίου 2013, πήρε ένα ντόπιο γαϊδουράκι και το δώρισε σε μια φτωχή οικογένεια, όπως ήταν εξαρχής το ιδιότυπο ακτιβιστικό του τάμα.

Ο Ισίδωρος ωστόσο ήταν σαφές ότι δεν μπορούσε να ακολουθήσει το ταξίδι πίσω στη Γαλλία. Στο νέο του σπίτι φαινόταν μια χαρά, οπότε με τις ευχές του πατρός Λουλού ξεκίνησε μια δεύτερη ζωή:

Ισίδωρος και Λιλή

Από τότε μέχρι σήμερα απολαμβάνει την παρέα των υπόλοιπων 15 γαϊδουριών της Γαϊδουροχώρας, σταμάτησε για πάντα την εργασία και περνά τον χρόνο του με τις περιποιήσεις των παιδιών που ενθαρρύνονται να τον χτενίζουν κάθε μέρα στα εκπαιδευτικά προγράμματα του χώρου, με τις αγκαλιές των φροντιστών, τρέχοντας για βοσκή στους λόφους του Κορωπίου και ερωτοτροπώντας διακριτικά με τη Λιλή, μια αρκετά μικρότερή του γαϊδουρίτσα από την Κρήτη.

Οι άνθρωποι της Γαϊδουροχώρας λένε ότι το μακρύ ταξίδι του άφησε κουσούρια στα πόδια του και πολλές φορές πονάει και πρήζεται. Δεν παραπονιέται, όμως χρειάζεται παυσίπονο εκείνες τις στιγμές.

Ο πατήρ Λουλού πέρασε και από την Κόρινθο, όπου τον φιλοξένησε ο αυτοδιαχειριζόμενος κοινωνικός χώρος Σβούρα πριν πάρει το πλοίο από το Λαύριο για τη Χάιφα. Εκεί μίλησε για το σκοπό του και σώθηκε αυτό το βίντεο:

Καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού του αλλά και μετά ενημέρωνε ένα ιστολόγιο που ακόμα διατηρεί για να περνά τα φιλειρηνικά του μηνύματα.

Ο πατήρ Λουλού φτάνει στη Γαϊδουροχώρα

Γαϊδουροχώρα είναι ανοιχτή για όλες τις ηλικίες και προσφέρει μια πραγματική εναλλακτική ματιά στα παρεξηγημένα αυτά ζώα, που μοιάζουν και σαν καθρέφτης της ανθρώπινης σκληρότητας.

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα