Κτηματολόγιο: Μέχρι 31 Μαΐου η αναστολή εξέτασης ενστάσεων

Αξίζει να διαβάσετε

Έως τις 31 Μαΐου 2021 παρατείνεται η εξέταση των ενστάσεων όπως ορίζει σχετική που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την του 2021.

Η ρύθμιση βρίσκεται στην ίδια με μία πολύ βασική αλλαγή, η οποία κλονίζει για πρώτη φορά το του Δημοσίου για τη διεκδίκηση εκτάσεων σε πρώην δασικές περιοχές των δήμων και Λαυρεωτικής, δίνοντας ως διέξοδο στους ιδιώτες ιδιοκτήτες τη δυνατότητα υποβολής ενστάσεων στο Κτηματολόγιο.

Σύμφωνα με τα οριζόμενα, δίνεται η δυνατότητα της αναγνώρισης ιδιοκτησίας από ιδιώτη στην περίπτωση που:

Αποδεικνύεται νομή του ακινήτου για 40 χρόνια.
Ο ενδιαφερόμενος το έχει δηλώσει στο κτηματολόγιο
Δεν του έχει κοινοποιηθεί πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής λόγω του πρώην δασικού χαρακτήρα του ακινήτου.

Αν και στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας δεν αναφέρονται τα επιχειρήματα, στα οποία στηρίζεται η οριζόντια αναστολή στην εξέταση των ενστάσεων, εκτιμάται ότι αυτή σχετίζεται με διερεύνηση της ευρύτερης εφαρμογής του μοντέλου και και σε άλλες περιοχές με αντίστοιχες «διαμάχες» μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου.

Συγκεκριμένα με την εν λόγω τροπολογία, εξαιρούνται της αναστολής εξέτασης των ενστάσεων οι εντός σχεδίου περιοχές των δήμων και Λαυρεωτικής.

Οι ιδιώτες ιδιοκτήτες καλούνται να υποβάλουν ενστάσεις στο Κτηματολόγιο με στόχο να προχωρήσει παράλληλα η κτηματογράφηση, η οποία έχει καθυστερήσει σημαντικά εξαιτίας των ιδιοκτησιακών ζητημάτων που έχουν προκύψει και με τις στις σχετικές δίκες.

Η αναστολή ενστάσεων, πάντως, θα ισχύσει κανονικά στις εκτός σχεδίου περιοχές και των συγκεκριμένων δύο δήμων.

Για τις περιοχές αυτές θα συσταθεί επιτροπή στο υπουργείο Οικονομικών, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των δήμων και Σαρωνικού, με αντικείμενο την εξέταση των διεκδικήσεων σ΄ αυτές τις περιοχές και την υποβολή νέου σχεδίου εντός τριμήνου

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

- Advertisement -

Πρόσφατα Νέα

- Advertisement -

Σχετικά άρθρα