19.9 C
Keratea
Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, 2021

Κινητικότητα στην ΕΡΓΟΣΕ – Ποιος θα αναλάβει τις επεκτάσεις του Προαστιακού προς Ραφήνα και Λαύριο

Πρόσφατα Άρθρα

Κινητικότητα παρατηρείται στην ΕΡΓΟΣΕ καθώς γίνεται μία σειρά από κινήσεις σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών για να αλλάξει η εικόνα που προκάλεσε μέχρι και την “κίτρινη κάρτα” της στην πρόσφατη έκθεση της. Σύμβουλος θα αναλάβει τον έλεγχο των τρεχουσών συμβάσεων και στο μέλλον των επόμενων, έργα ετοιμάζονται να βγουν στον αέρα ενώ σάρκα και οστά παίρνει θυγατρική εταιρεία που θα κληθεί να παίξει ενεργο ρόλο στο εμβληματικό διακρατικό έργο Sea2Sea.

 

O Σύμβουλος

Διαγωνισμό για την πρόσληψη Τεχνικού Συμβούλου που θα κληθεί να βάλει σε μία τάξη τα που τρέχουν εδώ και χρόνια από την ΕΡΓΟΣΕ βάζει μπρος η διοίκηση της εταιρείας. Στόχος είναι τα έργα να έχουν ένα πιο σαφές χρονοδιάγραμμα καθώς μέχρι και σήμερα, καμία σύμβαση για σιδηροδρομικό έργο δεν έχει τηρήσει τις χρονικές της προθεσμίες. Είναι χαρακτηριστικό πως, για παράδειγμα, έργο υποδομής που υπογράφηκε το 2013 στην περιοχή της Πελοποννήσου με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2016, εξακολουθεί να κατασκευάζεται με νέο χρονοδιάγραμμα το 2021.

Το αντικείμενο της σύμβασης είναι η παροχή υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου από έμπειρο Τεχνικό Σύμβουλο που διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία για την επιτάχυνση των εργασιών και την υποστήριξη στην ολοκλήρωση των εν εξελίξει συγχρηματοδοτούμενων έργων, καθώς και την υποστήριξη για την υλοποίηση νέων έργων. Κοινώς θα αναλάβει καθήκοντα “construction manager”.

Τα έργα για τα οποία ο Σύμβουλος καλείται να παράσχει υπηρεσίες επιμερίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες που έχουν ως εξής:

α) Έργα εν εξελίξει Πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενα έργα που είτε έχουν υλοποιηθεί κατά ένα ποσοστό και βρίσκονται εν γένει σε εξέλιξη, είτε έχουν ολοκληρωθεί ως κύρια έργα και εκκρεμούν τυχόν εγκεκριμένες (αλλά και υπό έγκριση) συμπληρωματικές συμβάσεις.

β) έργα προς δημοπράτηση ενταγμένα ή υπό ένταξη για χρηματοδότηση Πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενα έργα ενταγμένα για χρηματοδότηση από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ ή προς ένταξη από διάφορους φορείς χρηματοδότησης.

Το κόστος της σύμβασης θα κυμαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες στα 20 εκατ.ευρώ (στην ουσία θα είναι ένα ποσοστό 5-6% επί της κάθε σύμβασης). Τα τεύχη δημοπράτησης είναι σχεδόν έτοιμα για να σταλούν προς έγκριση στη Διαχειριστική Αρχή και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους ο διαγωνισμός θα βγει στον αέρα. H χρηματοδότηση του έργου θα καλυφθεί από τα κονδύλια της τεχνικής βοήθειας του 2014-2020. Η διάρκεια του έργου θα είναι ουσιαστικά όσο διαρκούν οι που θα αναλάβει να εποπτεύσει ο ανάδοχος.

Κινητικότητα σε όλα τα επίπεδα

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν στο ypodomes.com πως η εικόνα των έργων, έχει βελτιωθεί και γίνεται αγώνας δρόμου για την ολοκλήρωση εκείνων που έχουν μεγάλο βαθμό ωριμότητας.

Μελλοντικά η ΕΡΓΟΣΕ θα προκηρύξει διαγωνισμό για Τεχνικό Σύμβουλο που θα αναλάβει τα επόμενα έργα της εταιρείας και στα οποία θα αναλάβει το ρόλο του project manager. Σε αυτό το ρόλο ο ανάδοχος θα αναλάβει τα έργα ύψους 3,3 δισ.ευρώ που θα προχωρήσει η ΔΕΚΟ του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τη μέθοδο του ανταγωνιστικού διαλόγου.

Δείτε ακόμα:  Στο Λαύριο την Τρίτη 700 αιτούντες άσυλο – ΜΑΤ και πετροπόλεμος στο νέο καταυλισμό της Μαλακάσας

Σε αυτό έχουν ενταχθεί έργα-σημαίες όπως η Ανατολική Σιδηροδρομική Εγνατία (Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο), οι επεκτάσεις του Προαστιακού προς Ραφήνα και Λαύριο, η υπόγεια σύνδεση της Πάτρας με το εθνικό δίκτυο κ.α.

Ταυτόχρονα προετοιμάζεται μία θυγατρική η οποία κατ`απαίτηση της Ευρωπαϊκης Επιτροπής θα είναι ο ελληνικός βραχίονας του διακρατικού έργου Sea2Sea που θα συνδέσει τα ελληνικά λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας με εκείνα της Βουλγαρίας. Πυρήνας του έργου αυτού είναι το τμήμα Αλεξανδρούπολη-Μπουργκάς.

Παράλληλα η διοίκηση της εταιρείας ετοιμάζει πυρετωδώς την δημοπράτηση των νέων έργων κόστους 700 εκατ.ευρώ με χρηματοδότηση από το 2014-2020, με στόχο τη σταδιακή από τον ερχομένο μήνα δημοπράτηση των πρώτων έργων που περιλαμβάνει τα: Λάρισα-Βόλος, Θεσσαλονίκη-Ειδομένη, Β`φάση Σταθμού Αθήνας και στις αρχές του έτους το Αίγιο (Ροδοδάφνη)-Ρίο.

ypodomes.com

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ