ΕΥΔΑΠ: Μειοδότης με έκπτωση 52% ο Άκτωρας στο έργο αποχέτευσης Ραφήνας, Πικερμίου, Σπάτων, Αρτέμιδας

Πρόσφατα Άρθρα

Με δύο προσωρινούς μειοδότες για τα έργα αποχέτευσης στην Παλλήνη και τους δήμους Ραφήνας, Πικερμίου Σπάτων και Αρτέμιδας συνολικού προσυμβατικού τιμήματος ύψους 127 εκατ. ευρώ προχωρεί η ΕΥΔΑΠ τις εργολαβίες των βιολογικών καθαρισμών.

Για την κατασκευή του δικτύου ακαθάρτων Παλλήνης προσωρινός μειοδότης αναδείχτηκε η κοινοπραξία Χριστόφορος Δ. Κωνσταντινίδης Α.Ε.- ΕΛΤΕΡΓΑ Α.Ε με έκπτωση 51,8%. Αντίστοιχα για τους δήμους Ραφήνας, Πικερμίου Σπάτων και Αρτέμιδας, μειοδότησε  με εξίσου μεγάλη έκπτωση 52% η Άκτωρ. Με βάση την προσφορά της, το συνολικό κόστος εργασιών ανέρχεται σε 22,4 εκατ. ευρώ συν 2,3 εκατ. που είναι τα απρόβλεπτα ενώ η συνολική δαπάνη με ΦΠΑ διαμορφώνεται σε 39 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι με απόφαση που αναρτήθηκε στην Διαύγεια, η ΕΥΔΑΠ προχώρησε στον αποκλεισμό τεσσάρων διαγωνιζομένων για το έργο στην Παλλήνη και συγκεκριμένα για τις ΕΡΕΤΒΟ Α.Ε.-ΕΚΤΕΡ Α.Ε., κοινοπραξία  ΘΕΜΕΛΗ ΑΕ-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΔΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΕ, Μεσόγειος – P. & C. DEVELOPMENT S.A και την ΑΒΑΞ λόγω μη παράτασης ισχύος των προσφορών τους.

Με τέσσερις εργολαβίες το έργο σε Ραφήνα – Πικέρμι και Σπάτα – Αρτέμιδα

Ο σχεδιασμός της ΕΥΔΑΠ, προβλέπει ότι το έργο της «Συλλογής, Επεξεργασίας Αστικών Λυμάτων Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδος και Επαναχρησιμοποίηση – Επεξεργασμένων Εκροών» θα εκτελεστεί μέσω 4 εργολαβιών.

Η πρώτη αφορά την κατασκευή δικτύων συλλογής και μεταφοράς Πικερμίου, Ντράφι, Διώνης, η δεύτερη την κατασκευή δικτύων συλλογής και μεταφοράς Ραφήνας (με  ανάδοχο τον Άκτωρα), η τρίτη την κατασκευή δικτύων συλλογής και μεταφοράς Σπάτων & Αρτέμιδας και η τέταρτη την κατασκευή του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδας.

Το δίκτυο συλλογής και μεταφοράς των λυμάτων που θα κατασκευαστεί με τις εργολαβίες αυτές έχει συνολικό μήκος αγωγών 430 km. Επίσης, θα κατασκευαστούν  18.000 εξωτερικές διακλαδώσεις. Ο συνολικός προϋπολογισμός δημοπράτησης των έργων ανέρχεται σε 257 εκατομμύρια ευρώ.

‘Εχουν ήδη δημοπρατηθεί δύο εργολαβίες (για Ραφήνα, Σπάτα-Αρτέμιδα) και οι διαγωνισμοί βρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο να ολοκληρωθούν εντός του β΄εξαμήνου του 2020.

Η εργολαβία, η οποία αφορά το ΚΕΛ, εκτιμάται ότι θα δημοπρατηθεί εντός του 2ου εξαμήνου του 2020 και η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί το α΄εξάμηνο του 2022.

Στο μεταξύ μετ΄ εμποδίων συνεχίζει να εξελίσσεται για την ΕΥΔΑΠ, η  επέκταση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου ώστε να υποδέχεται και τα λύματα από τους δήμους και Σαρωνικού (περιοχές Π. Φώκαια, Ανάβυσσο, Σαρωνίδα, Λαγονήσι, Αγία Μαρίνα). Πρόκειται για ένα έργο που βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης και εμφανίζει μεγάλες για πάνω από μία δεκαετία και για το οποίο πλέον τα περιθώρια είναι ασφυχτικά.

Μεγάλες αντιδράσεις που το περασμένο Σαββατοκύριακο οδήγησαν σε νέες κινητοποιήσεις, συναντά ο σχεδιασμός από το δήμο Μαρκοπούλου, καθώς αποδέκτης των λυμάτων αυτών είναι η θαλάσσια περιοχή της Χαμολιάς. Η δημοτική αρχή με πρόσφατη επιστολή της προς την ΕΥΔΑΠ κατηγορεί την διοίκηση για προκλητικά ψεύδη και ανακρίβειες ως προς τις προτεινόμενες λύσεις της χωροθέτησης.

Η  ΕΥΔΑΠ από την πλευρά της για να ρίξει τους τόνους έχει προτείνει πρόσθετες επενδύσεις στο ΚΕΛ Κορωπίου ώστε να προσφέρει καθαρό νερό για την  άρδευση 35.000 στρεμμάτων καλλιεργειών που  αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Ωστόσο, ο  δήμος Μαρκοπούλου υποστηρίζει πως δεν  υπάρχει αναρτημένη μελέτη για την άρδευση των καλλιεργειών. Τονίζει όμως ότι ακόμα και αν υπάρχει και τεκμηριώνει την καταλληλότητα του νερού, δεν χρειάζονται τα λύματα του παραλιακού μετώπου του Δήμου Σαρωνικού. Όπως αναφέρει υπάρχει συμφερότερη και οικονομικότερη λύση, αποχετεύοντας και συνδέοντας το σύνολο της αποχέτευσης του στο ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας!

Οι καταδίκες της

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΥΔΑΠ βρίσκεται αντιμέτωπη με την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου λόγω μη υλοποίησης των απαιτούμενων έργων αποχέτευσης, εξαιτίας της οποίας έχουν  επιβληθεί στην χώρα μας πρόστιμα συνολικού ύψους 3.640.000 ευρώ ανά εξάμηνο, ενώ το κατ’ αποκοπή ποσό ανήλθε σε 10.000.000 ευρώ.

Μεταξύ των περιοχών για τις οποίες επιβλήθηκε το πρόστιμο είναι και οι οικισμοί Ραφήνας, Αρτέμιδας και Νέας Μάκρης, οι οποίοι με βάση τον ισοδύναμο πληθυσμό, ευθύνονται για το 65% περίπου των χρηματικών κυρώσεων.
Σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ, με τη λειτουργία των προγραμματιζόμενων προς κατασκευή  ΚΕΛ και των αντίστοιχων δικτύων συλλογής και μεταφοράς, το ετήσιο πρόστιμο θα μειώνεται σε συνάρτηση με το ποσοστό των κατοίκων των εν λόγω περιοχών που θα συνδέονται με το δίκτυο.

Η χρονική διάρκεια των εργολαβιών κατασκευής των έργων αποχέτευσης για τους προαναφερθέντες οικισμούς, οπότε και θα ξεκινήσει η λειτουργία τους, εκτιμάται στους 40 μήνες από την έναρξη των εργασιών κατασκευής, δηλαδή από την ολοκλήρωση των διαδικασιών δημοπράτησης (υπογραφή σύμβασης) κατά τα προαναφερθέντα.

 

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ