ΕΥΔΑΠ: Ενημέρωση δημοτών Μαρκόπουλου προς αποκατάσταση της πραγματικότητας

Πρόσφατα Άρθρα

Με αφορμή πρόσφατες αντιδράσεις όπως προκύπτουν από τον Δήμο Μαρκοπούλου, για την ορθή ενημέρωση των πολιτών του Δήμου και προς αποκατάσταση της πραγματικότητας, η ΕΥΔΑΠ θα ήθελε να ενημερώσει υπεύθυνα για τα παρακάτω:

Σχετικά με το χρονικό της απόφασης:

– Η ΕΥΔΑΠ, ως όφειλε, έπρεπε να προχωρήσει στο σχεδιασμό για την εξεύρεση λύσης ενός χρόνιου προβλήματος για τη διαχείριση των λυμάτων της παράκτιας ζώνης των Δήμων Κρωπίας και Σαρωνικού.

– Αποτελεί βασική επιλογή για την ΕΥΔΑΠ η διαφύλαξη του Δημόσιου Συμφέροντος προς όφελος του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Η αξιοποίηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων αποτελεί πρώτο μέλημα και βασική προϋπόθεση για την βέλτιστη αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών πόρων, προς όφελος όλων.

– Για την εξεύρεση της πιο ενδεδειγμένης λύσης για την αποχέτευση των περιοχών της Νότιας Ακτής Σαρωνικού, η ΕΥΔΑΠ ανέθεσε σε εξειδικευμένη εταιρεία την εκπόνηση μελέτης, η οποία εξέτασε εννέα (9) διαφορετικές λύσεις με κριτήρια όχι μόνο τεχνικά και οικονομικά, αλλά και χωροταξικά, οικιστικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικής αποδοχής.

– Ο σχεδιασμός για τη των λυμάτων του παράκτιου μετώπου των Δήμων και Κρωπίας, προέκυψε τόσο από τα αποτελέσματα πολυκριτηριακής μελέτης την ανάλυση των κοινωνικών επιπτώσεων (social analysis & social impact) και τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Ιδιαίτερη βαρύνουσα έλαβε η από 27 Απριλίου 2020 επιστολή των Αγροτών της ευρύτερης περιοχής.

– Η απόφαση του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. για τη των λυμάτων του παράκτιου μετώπου Δήμων Κρωπίας και στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Κορωπίου – προέκυψε από την όλων των παραπάνω και μετά από αλλεπάλληλες συζητήσεις και συνεννόηση με όλους τους εμπλεκομένους.

Επικοινωνία και ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων από την αρχή

– Η ΕΥΔΑΠ από την πρώτη στιγμή επικοινώνησε με όλους τους εμπλεκομένους φορείς στην ευρύτερη περιοχή, προκειμένου μεταξύ άλλων να κατανοήσει τις ανάγκες και τις ανησυχίες όπως αυτές εκφράστηκαν.

– Η κοινωνική αποδοχή, μεταξύ άλλων, οδήγησε στην επιλογή του ΚΕΛ Κορωπίου – Παιανίας. Συγκριτικά, αρκεί να αναφέρουμε ότι το ΚΕΛ Μαρκοπούλου δημιουργεί καλύτερο επίπεδο κόστους -επένδυσης και συντήρησης-λειτουργίας (CAPEX και OPEX).

– Κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού και πριν ακόμα την όποια τελική απόφαση, εστάλη επίσημη πρόσκληση σε διάλογο προς τους 4 εμπλεκόμενους Δήμους, την οποία τελικά μόνο ο Δήμος Μαρκοπούλου απέρριψε, προχωρώντας εν συνεχεία σε καταδικαστική απόφαση και σε κινητοποιήσεις.

– Ακόμα και σήμερα, μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες και την από 26 Ιουνίου που πραγματοποιήθηκε, υπάρχει επίσημη ανοικτή πρόσκληση προς το Δήμο Μαρκοπούλου για διάλογο και συνεργασία, με γνώμονα το κοινό συμφέρον, απαλλαγμένο από λαϊκίστικες τακτικές.

– Η ΕΥΔΑΠ, συνεργάζεται στενά με τις αρμόδιες Αρχές (Περιφέρεια, Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Υποδομών, Περιβάλλοντος και άλλους φορείς,) έχει ήδη ενημερώσει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ενώ θα συνεχίσει να ενημερώνει κάθε ενδιαφερόμενο.

Το Έργο και τα Οφέλη:

Με αίσθημα ευθύνης προς τους κατοίκους του Μαρκοπούλου θα θέλαμε να τους ενημερώσουμε ότι με βάση το νέο σχεδιασμό από την ΕΥΔΑΠ επιτυγχάνεται:

– μείωση πάνω από 30% των ποσοτήτων ανακυκλώμενου νερού στον αγωγό διάθεσης της Χαμολιάς με προοπτική περαιτέρω μείωσης άνω του 65% προς όφελος κυρίως της πρωτογενούς παραγωγής.

– το σύνολο των ποσοτήτων ανακυκλώμενου νερού που θα προκύψει από την παράκτια ζώνη με βάση το σχεδιασμό, θα διοχετεύεται εξ ολοκλήρου, είτε άμεσα είτε έμμεσα, για τις ανάγκες του κάμπου των Μεσογείων. Κατά συνέπεια βασική μας επιδίωξη αποτελεί να μην χάνεται ούτε γραμμάριο από το συγκεκριμένο ανακυκλώμενο νερό προς τον υπάρχοντα αγωγό διάθεσης στη Χαμολιά.

– Το ανακυκλώμενο νερό, όπως προκύπτει με βάση το νέο σχεδιασμό της ΕΥΔΑΠ, είναι βέλτιστο ποιοτικά υπό τις πλέον αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας, δίνοντας τη δυνατότητα αξιοποίησης προς κάθε ενδιαφερόμενο και προς όφελος κυρίως της πρωτογενούς παραγωγής.

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ