Τι λένε γείτονες και κτηνίατροι για το περιστατικό με το Ροτβάιλερ στα Γλυκά Νερά

Πρόσφατα Άρθρα

«Ανεκπαίδευτα και δεμένα σε μπαλκόνι, τα ροτβάιλερ θα γίνουν επιθετικά» τονίζουν εκπαιδευτές, ενώ αναφέρουν πως στις ράτσες αυτές υπάρχουν αιμομιξίες που επηρεάζουν την ιδιοσυγκρασία των σκύλων

Σοκ προκαλούν οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες από τα βασανιστικά λεπτά που βίωσε στα δόντια ροτβάιλερ ένα δίχρονο βρέφος στα Γλυκά Νερά. Γείτονες της οικογένειας κάνουν λόγο για ένα άγριο ζώο το οποίο από την αρχή δεν δέχθηκε το νέο μέλος στο σπίτι, ενώ η 35χρονη μητέρα αδυνατεί να πιστέψει πως το σκυλί κατάφερε να σκίσει την προστατευτική σήτα και να αρπάξει το αγγελούδι της.

Οπως υποστήριξε στην κατάθεσή της, το ροτβάιλερ αγρίεψε ξαφνικά, και αφού εισέβαλε στο σαλόνι, όπου κοιμόταν το μωρό, το άρπαξε από την κούνια του και άρχισε να το χτυπάει με μανία στους τοίχους και στα έπιπλα. Η μαρτυρία μιας φίλης της μητέρας ρίχνει «φως» στα αίτια της τραγωδίας των Γλυκών Νερών, καθώς, σύμφωνα με αυτή, το ροτβάιλερ ζήλευε το κοριτσάκι από την ημέρα που έφθασε στο σπίτι από το μαιευτήριο. Εκπαιδευτές σκύλων και κτηνίατροι, ωστόσο, μιλούν στο «Εθνος της Κυριακής» και παρουσιάζουν μια διαφορετική πτυχή γύρω από την εκπαίδευση και την εκτροφή των λεγόμενων σκύλων-δολοφόνων.

Δεν ήθελε τα

Το μοιραίο πρωινό της Πέμπτης η 35χρονη μητέρα άφησε τα τρία μεγαλύτερα αγόρια της στο σχολείο και επέστρεψε στο σπίτι μαζί με το δύο μηνών κοριτσάκι για να μαγειρέψει. Το παιδί είχε αποκοιμηθεί, και αφού το έβαλε στο καρεκλάκι του, πήγε στην κουζίνα. Νωρίτερα, όμως, είχε φροντίσει να απομονώσει το ροτβάιλερ στη βεράντα. Οπως υποστηρίζουν οι ένοικοι της πολυκατοικίας στα Γλυκά Νερά, το σκυλί έμενε συχνά μόνο του ή δενόταν στη βεράντα καθώς αγρίευε τα της οικογένειας. Οταν, μάλιστα, γεννήθηκε το κοριτσάκι, οι γονείς φρόντισαν να το περιορίσουν στο πίσω μπαλκόνι του διαμερίσματος.

«Πρόκειται για ένα πολύ άγριο σκυλί. Γάβγιζε όλη την ημέρα και δεν ήθελε τα παιδιά. Εβγαινε αραιά βόλτα μόνο από το ζευγάρι» λέει στο «Εθνος» ο κ. Γιάννης, γείτονας της οικογένειας, ο οποίος είδε την 35χρονη να βγαίνει στον δρόμο με το μωρό της και να ουρλιάζει. Ολοι στη γειτονιά της οδού Κυκλάδων μιλούν για έναν σκύλο ο οποίος δεν ερχόταν σε επαφή με άλλα ή ανθρώπους και δεν είχε εκπαιδευτεί ποτέ. Οι κτηνίατροι που εξέτασαν τον Βύρωνα, όπως λέγεται το σκυλί, στο φιλοζωικό κέντρο Κορωπίου, όπου μεταφέρθηκε μετά τη φονική επίθεση, περιγράφουν στο «Εθνος της Κυριακής» την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ζώο.

«Το σκυλί δεν είναι αγριεμένο. Ανταποκρίνεται στις εντολές μας και μοιάζει να υπακούει στα βασικά. Μπήκε σε ένα κλουβί μόνο του, μια και δεν αντιδρά καλά με άλλα και προς το παρόν μένει εκεί σαν “προφυλακισμένο”» εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» η υπεύθυνη του κέντρου και αποκαλύπτει πως αρκετοί φιλόζωοι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να υιοθετήσουν τον σκύλο σε περίπτωση που δεν επιστρέψει στους ιδιοκτήτες του. Για την ίδια, προτεραιότητα αποτελεί ο Βύρωνας να γυρίσει στο σπίτι του εφόσον το επιθυμεί η οικογένεια και δεν υπάρξει εισαγγελική εντολή για ευθανασία.

Φονική

Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στα το πρωί της Πέμπτης ξύπνησαν μνήμες από τη φονική που είχε δεχθεί ο 5 Στάθης από οκτώ ροτβάιλερ το 2016 στην Κοζάνη. Γιατί, όμως, ένας δεσποζόμενος σκύλος μετατρέπεται ξαφνικά από κατοικίδιο σε άγριο ζώο της φύσης; «Αυτά τα σκυλιά δεν τρελαίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη. Δεν γίνεται να έχεις έναν τέτοιο σκύλο και να τον έχεις ανεκπαίδευτο, δεμένο σε ένα μπαλκόνι. Θα γίνει επιθετικός» εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» η Σαντρίνα Βαλάτα, εκπαιδεύτρια σκύλων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών Σκύλων, ενώ τονίζει τη σημασία της κοινωνικοποίησης των ζώων από νεαρή ηλικία.

«Το σκυλί αυτό έβγαλε μια συμπεριφορά διεκδίκησης απέναντι σε άλλα όντα. Η κίνηση της διελκυστίνδας που έκανε με τα σαγόνια του δείχνει πρόθεση να σκοτώσει. Πιστεύω πως δεν το είχαν φέρει ποτέ σε επαφή με το μωρό. Τα ροτβάιλερ πρέπει να κοινωνικοποιούνται από κουτάβια τόσο με τους ανθρώπους όσο και με τα άλλα ζώα. Οταν έχεις και παίρνεις έναν σκύλο, του κάνεις τεστ χαρακτήρα. Το σκυλί πρέπει να έχει ανοχή με τα παιδιά και αυτό ένας εκπαιδευτής μπορεί να το αντιληφθεί. Το ροτβάιλερ είναι ένας φύλακας, ένα όπλο που θέλει εκπαίδευση» επισημαίνει η κυρία Βαλάτα.

Παράλληλα, θέτει το ζήτημα της εκτροφής των σκύλων ράτσας, όπως τα ροτβάιλερ, από την οποία ενδέχεται να προκύψουν κίνδυνοι για τους ιδιοκτήτες. «Το συγκεκριμένο είναι ένα σκυλί κακής εκτροφής. Δηλαδή, προέρχεται από γονείς οι οποίοι δεν ήταν καλά ισορροπημένοι και έβγαζαν επιθετικότητα χωρίς προφανή λόγο. Αυτά τα σκυλιά δεν έπρεπε να είχαν ζευγαρώσει. Για ράτσες όπως τα ροτβάιλερ και τα ντόπερμαν, με ισχυρό ένστικτο φύλαξης, θα πρέπει να ελέγχονται καλά οι προδιαγραφές υγείας και συμπεριφοράς τους πριν ζευγαρώσουν» λέει η κυρία Βαλάτα και συμβουλεύει τους φιλόζωους, προτού αγοράσουν έναν σκύλο ράτσας, να δουν τους γονείς του. Η κακή εκτροφή οφείλεται για τις αναίτιες επιθέσεις σκύλων σε ανθρώπους, σύμφωνα με τον Δημήτρη, ο οποίος είναι εκπαιδευτής σκύλων και συχνά καλείται να «τιθασεύσει» μεγάλα και άγρια τετράποδα.

«Μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρουν οι εκτροφείς. Στις ράτσες αυτές υπάρχουν πολλές αιμομιξίες που επηρεάζουν την ιδιοσυγκρασία του σκύλου, με αποτέλεσμα να γεννιούνται κουτάβια με μπερδεμένο χαρακτήρα. Υπάρχουν συχνά παθήσεις αναίτιας επίθεσης και αυτό μπορεί να ελεγχθεί μόνο από τον εκτροφέα με τεστ DNA» υπογραμμίζει ο Δημήτρης, τονίζοντας, ακόμη, ότι τα ροτβάιλερ είναι σκυλιά τα οποία απευθύνονται σε περιορισμένο target group φιλόζωων. «Δεν είναι όλα τα σκυλιά για όλους. Τα ροτβάιλερ είναι σκυλιά που προορίζονται για φύλακες ή οδηγοί σε κοπάδια. Γι’ αυτό τον λόγο ο ιδιοκτήτης τους οφείλει να τα κοινωνικοποιεί και να τα εκπαιδεύει από κουτάβια αν θέλει να τα έχει στο σπίτι του. Είναι σημαντικό να μην απομονώνονται, γιατί τότε θα αναπτύξουν τα πλέον άγρια ένστικτά τους» προσθέτει.

Τέλος, ο Δημήτρης δίνει τη δική του εκδοχή για την τραγωδία με το νεκρό κοριτσάκι στα Γλυκά Νερά, εξηγώντας πως οι σκύλοι δεν λειτουργούν σύμφωνα με την ανθρώπινη λογική: «Τα σκυλιά δεν σκέφτονται όπως εμείς. Ακουσε το κλάμα του μωρού, πήγε να το βρει και γι’ αυτόν μπορεί να ήταν κάτι σαν παιχνίδι που το δαγκώνει. Οι σκύλοι μυρίζουν τα μωρά σαν να είναι κουτάβια. Αυτός δάγκωσε το μωρό και μετά δεν αποκλείεται να κουνούσε την ουρά του, να μην είχε καταλάβει τι έχει συμβεί».

Πηγήethnos.gr

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ