12.3 C
Keratea
Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου, 2021

Στρατόπεδο στα Λεγραινά ανάμεσα στους 10 χώρους που εξετάστηκαν από το Υπουργείο για την κατασκευή των φυλακών Κορυδαλλού.

Πρόσφατα Άρθρα

Στρατόπεδο στα στο Σούνιο, στρατιωτική βάση του Κατσιμιδίου στην «καρδιά» της Πάρνηθας, ακίνητα του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας στις Ερυθρές αλλά και στρατόπεδο στα Παλάτι α Ωρωπού, συγκαταλέγονται ανάμεσα στους 10 χώρους που εξετάστηκαν από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την κατασκευή των φυλακών Κορυδαλλού.

Μετά την εξαγγελία λοιπόν του Πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για μεταφορά των φυλακών συνεστήθη Επιτροπή στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ (σσ. ενας εξ αυτών από την Διεύθυνση Διαχείρισης Κρίσεων), από τις Ενοπλες Δυνάμεις αλλά και διευθυντές φυλακών, η οποία στις 25 Αυγούστου παρέδωσε την βαθμολόγηση των υποψηφίων 10 χώρων, έχοντας στην κορυφαία θέση το παλιό στρατόπεδο του ΝΑΤΟ στον Ασπρόπυργο.

Οι άλλοι χώροι ήταν στρατόπεδο Λιόση στα Λιόσια, το στρατόπεδο Γερακινής στην Μαλακάσα, το στρατόπεδο Μαχαίρα στον Αυλώνα, στρατιωτικές αποθήκες στην Δερβενοχώρια, η παλιά βάση Κατσιμιδίου στην περιοχή των Αφιδνών, στρατόπεδο στα στο , αντίστοιχος χώρος στα Παλάτια Ωρωπού αλλά κι ακίνητο του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας στην περιοχή των Ερυθρών.

Τα κριτήρια επιλογής ήταν ανάμεσα στα άλλα η βλάστηση και η κλίση του επιλεγόμενου χώρου, η σύνδεση με βασικούς οδικούς άξονες, η αποφυγή δημιουργίας πολεοδομικών προβλημάτων, οι από νοσοκομεία, η ασφάλεια του χώρου για αποτροπή από δράσεων, οι μεταγωγές κρατουμένων χωρίς δυσχέρειες, η διευκόλυνση στις μετακινήσεις των σωφρονιστικών και διοικητικών υπαλλήλων, η προσβασιμότητα από συγγενείς των κρατουμένων, δικηγόρων κλπ .

Μάλιστα το τελευταίο κριτήριο ήταν αυτό που φαίνεται να οδήγησε στην «απόρριψη» χώρων όπως η Αυλώνα κι η Μαλακάσα που βρίσκονται σε σχεδόν τριπλάσια απόσταση από εκείνην του Ασπροπύργου και θα υπήρχαν διαμαρτυρίες από τους οικείους και τους νομικούς εκπροσώπους των κρατουμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες 3-4 από τις προτεινόμενες περιοχές ουσιαστικά πήραν μηδενική βαθμολογία λόγω γειτνίασης με αρχαιολογικούς χώρους ή γιατί βρίσκονταν εκτός Αττικής.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω βαση του ΝΑΤΟ στην Ελευσίνα ήταν μία από τις 40 εγκαταστάσεις των και της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που άρχισαν να δημιουργούνται το 1953 στην χώρα μας κι έκλεισαν σταδιακά μετά το 1990.

Αναφέρεται τέλος ότι στον εν λόγω χώρο που εχει δεκάδες κτίρια, ειδικές υπερυψωμένες σκοπιές ελέγχου του στρατοπέδου κι άλλες εγκαταλελειμμένες υποδομές θα κατασκευασθεί σωφρονιστικό καταστημα με βάση διεθνή πρότυπα αλλά και τουλάχιστον 5-6 αίθουσες δικαστηρίων όπου θα διεξάγονται οι πλέον σημαντικές δίκες για ποινικές υποθέσεις.

Στον ίδιο χώρο πιθανον θα δημιουργηθεί ψυχιατρείο, νοσοκομείο φυλακών αλλά και υπηρεσία του ΟΚΑΝΑ. Κι όλα αυτά θα συνδυασθούν με την επανασύσταση ειδικής πολυμελούς ομάδας επιθεωρητών –«ράμπο» για έκτακτους ελέγχους στις φυλακές, με αλλαγές στο σωφρονιστικό κώδικα κι άλλες κρίσιμες μεταβολές .

Το πόρισμα της επιτροπής

Τελικώς προτάθηκε (ως πρώτη στη σχετική βαθμολόγηση) μια έκταση περίπου 100 στρεμμάτων που ανήκε στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και ήταν παλιά βάση του ΝΑΤΟ στον Ασπρόπυργο, σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από το και έξι χλμ. από τον αντίστοιχο κόμβο της Αττικής οδού.

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ