43542353Ο κύκλος ζωής των περισσότερων ζώων είναι μικρότερος από αυτόν των ανθρώπων, συνεπώς οι περισσότεροι που έχουν ένα κατοικίδιο βιώνουν κάποια στιγμή τον θάνατό του. Οι των μεγάλων πόλεων, όπως είναι η και η Θεσσαλονίκη, δεν έχουν τη δυνατότητα να θάψουν μόνοι το ζωάκι τους (και βάσει νομοθεσίας δεν επιτρέπεται) και γι’ αυτό έχουν συσταθεί ειδικά κρεματόρια, τα οποία αναλαμβάνουν την αποτέφρωση μικρών ζώων όταν αυτά πεθάνουν, αλλά και κοιμητήρια, στα οποία τα θάβονται.

Το πρώτο ιδιωτικό κοιμητήριο και δημιουργήθηκε στο Κορωπί, «Cats n’ Dogs», καλύπτοντας τις ανάγκες ενός μεγάλου αριθμού φιλόζωων. Μία βόλτα εκεί, κάποιος θα παρατηρήσει μνήματα να είναι εντελώς λιτά, ενώ άλλα ιδιαίτερα περίτεχνα και σε αρκετά να υπάρχει σκαλισμένη η φιγούρα του ζώου πάνω στο μάρμαρο. Το αποτεφρωτήριο δημιουργήθηκε με ευρωπαϊκές προδιαγραφές και είναι το πρώτο που έχει πάρει από την πολιτεία, άδεια.

Οι ιδιοκτήτες των κατοικίδιων είναι σε θέση να επιλέξουν ανάμεσα στην ταφή και την καύση, ότι αισθάνονται καλύτερο για ένα σκύλο ή μία γάτα ώστε να τιμήσουν την μνήμη τους στα ζωάκια συντροφιάς που τους χάρισαν τόσες στιγμές ευτυχίας.

img 3824 0

Πώς φτάσατε να ασχοληθείτε με αυτήν την δουλειά;

Η ιδέα άρχισε από το ξενοδοχείο ζώων που έχουμε «Cats n’ Dogs». Σκυλάκια και γατάκια που φιλοξενούμε τα γνωρίζουμε από μικρά σε όλο τον κύκλο της ζωή τους. Έτσι κάποια στιγμή γεννήθηκε η ανάγκη για το τι γίνεται «μετά». Η ιδέα του κοιμητηρίου δεν άργησε να έρθει. Έτσι, ξεκινήσαμε να βγάζουμε τις άδειες που χρειάζεται καθώς δεν είχε αδειοδοτηθεί μέχρι εκείνη την ώρα κανένα άλλο ιδιωτικό κοιμητήριο.

Ποια είναι η διαδικασία που χρειάζεται για να ανοίξει κάποιος ένα αποτεφρωτήριο ζώων;

Στην αρχή, δυσκολευτήκαμε αρκετά μέχρι να βγάλουμε την πρώτη άδεια, η οποία ήταν η άδεια του κοιμητηρίου. Μετά από δύο χρόνια ακολούθησε η άδεια του αποτεφρωτηρίου. Στο κομμάτι αυτό είναι αρκετά αυστηροί οι περιβαλλοντικοί όροι για το λόγο αυτό χρειάζεται ένα πολύ εξειδικευμένο μηχάνημα που πληροί ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Με βάσει κοινοτικής οδηγίας τελειώσαμε το πιο εύκολα και γρήγορα.

Γίνεται να μας εξηγήσετε τη διαδικασία της αποτέφρωσης;

Η ατομική αποτέφρωση ζώου γίνεται μεμονωμένα και ο κλίβανος ξεπερνάει τους χίλιους βαθμούς κελσίου στον πρωτεύον θάλαμο και στον δευτερεύον ώστε να καταστρέφονται οι τυχόν βλαβερές ουσίες. Ύστερα η στάχτη συλλέγεται από τον κλίβανο και παραδίδεται στον ιδιοκτήτη μέσα σε ένα μεταλλικό δοχείο.

img 0292

Έχετε βιώσει ποτέ περίεργες καταστάσεις με τις οικογένειες ή τους φίλους των νεκρών;

Όταν προκύπτει μία απώλεια, σίγουρα τα συναισθήματα είναι έντονα. Έχουμε νιώσει τη συγκινησιακή κυρίως στο κοιμητήριο. Η αποτέφρωση είναι κάτι πιο σύντομο.

Ποιο είναι το πιο παράξενο ζώο που σας έχουν φέρει;

Δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο. Συνήθως, σκυλάκια, γατάκια, κουνελάκια, χαμστεράκια και πουλιά.

Τα έχουν πνεύμα;

Αυτό εξαρτάται από το τι πιστεύει ο καθένας. Εμείς αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να δώσουμε επιλογές.

Από ένα σημείο και μετά, όλη αυτή η διαδικασία γίνεται επάγγελμα; 

Για να κάνεις αυτή τη δουλειά, θα πρέπει να την αγαπάς και να δεχτείς ότι υπάρχει μεγάλη συγκινησιακή φόρτιση. Όσο κι αν θες να γίνεις αυστηρός επαγγελματίας, δεν μπορείς. Όσο κι αν θες να είσαι δυνατός, δεν μπορείς. Πολλές φορές βρισκόμαστε και εμείς σε δύσκολη θέση και συγκινούμαστε. Για παράδειγμα, όταν είναι να πας να πάρεις ένα ζωάκι από τον κτηνίατρο, το οποίο είναι ακόμα ζωντανό, είναι δύσκολο και για μας.

o menelaos myrillas sooc 900 2

Πόσο κοστίζει η συγκεκριμένη διαδικασία;

Η τιμή εξαρτάται από το μέγεθος του ζώου κι αν θα επιλέξεις ταφή ή καύση. Άλλη τιμή έχει αν θάψουμε ένα γατάκι κι άλλο ένα λυκόσκυλο. Άλλο να κάνουμε μία απλή ταφή κι άλλο μία κοινόχρηστη. Ξεκινάμε από 100 με 150 ευρώ και από εκεί και πέρα η τιμή αυξάνεται ανάλογα με το αν θέλει ο πελάτης μνήμα ή κάτι άλλο. Η κοινόχρηστη ταφή είναι ομαδική και είναι πιο οικονομική.

Η ταφή είναι πιο ακριβή από την αποτέφρωση; 

Η ταφή και η αποτέφρωση είναι στο ίδιο κοστολόγιο. Το κάναμε ακριβώς το ίδιο για να μπορούμε να δώσουμε στον πελάτη την επιλογή να κάνει ό,τι θέλει. Το συμβόλαιο κρατάει για δύο χρόνια και μετά ο ιδιοκτήτης του ζώου αποφασίζει αν θέλει να κάνει ανανέωση του συμβολαίου ή να κάνει εκταφή το κατοικίδιο.

Ποιοι είναι οι πελάτες σας;

Όλος ο κόσμος είναι. Δεν χωρίζεται σε κάτι ιδιαίτερο. Κυρίως είναι άτομα εντός Αττικής.

Τί επιπλέον υπηρεσίες προσφέρετε;

Προσφέρουμε τη μεταφορά του ζώου από το ιατρείο ή το σπίτι εδώ.

Κάποια συμβουλή για τους ανθρώπους;

Κάποια συγκεκριμένη συμβουλή δεν έχουμε να δώσουμε. Απλά το να θάψει κάποιος το ζώο του εκτός κάποιου νόμιμου χώρου, θεωρητικά είναι παράνομο. Υπάρχει αυστηρή νομοθεσία γι’ αυτό. Δεν μπορεί κάποιος αυθαίρετα να πηγαίνει σε ένα χωράφι, να σκάβει και να το θάβει. Από κάτω ίσως να περνάει ένας υδροφόρος ορίζοντας και να προκαλέσει τεράστια μόλυνση.