3 C
Keratea
Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, 2023

Σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση η Κίνηση Πολιτών κατά του ΚΕΛ στο ΒΙΟΠΑ ΚΑΛΥΒΙΩΝ

Αξίζει να διαβάσετε

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ  ΚΑΤΑ ΤΟΥ

ΚΕΛ  ΣΤΟ ΒΙΟΠΑ ΚΑΛΥΒΙΩΝ                                             ΚΑΛΥΒΙΑ  28/1/2018

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

   ‘Εχει παρέλθει χρονικό διάστημα τριών (3) περίπου μηνών από την 3/11/2017, ημέρα κατά την οποία το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σαρωνικού με την υπ΄αριθμ. 223/2017 απόφασή του  ανακάλεσε-ακύρωσε προηγούμενη απόφασή του, σύμφωνα με την οποία είχε χωροθετήσει εντός του ΒΙΟΠΑ Καλυβίων έκταση για την κατασκευή ΚΕΛ.

    Στην ανάκληση-ακύρωση αυτή προχώρησε, κάτω από την δίκαιη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, κατανοώντας προφανώς ότι η πραγματοποίηση ενός μεγάλου και σοβαρού έργου απαιτεί πρώτα απ΄όλα τη συναίνεση αυτής.

  Η δημοτική αρχή με έγγραφό της προς την ΕΥΔΑΠ, γνωστοποίησε αυτή την απόφαση και ζήτησε την αναβολή του διαγωνισμού για την ανάθεση μελέτης του συγκεκριμένου έργου.

   Η ΕΥΔΑΠ αποφάσισε την αναστολή των διαγωνιστικών διαδικασιών, εκφράζοντας παράλληλα με απαντητική της επιστολή την έκπληξή της για την εξέλιξη αυτή.

   Στην απάντησή της δε:

  1. Αποκλείει τη χρήση της Ψυττάλειας για την επίλυση του αποχετευτικού του παραλιακού μετώπου του Δήμου, αναφέροντας ότι το ρυπαντικό φορτίο της δεν επιτρέπει τη λύση αυτή. Προφανώς αγνοεί (;) ότι το αρμόδιο υπουργείο (ΥΠΕΚΑ) με απόφασή του την 8/11/2017 εντάσσει στο αποχετευτικό δίκτυο της Ψυττάλειας περιοχές των δήμων Ωρωπού (Καπανδρίτι-Πολυδένδρι-Μικροχώρι- Αφίδνες-Ιπποκράτειος Πολιτεία) και Μαραθώνα (Βαρνάβα), δηλαδή περιοχές που ενώ βρίσκονται πλησιέστερα στον Ευβοϊκό Κόλπο σχεδιάζει να αποχετευτούν στον Σαρωνικό Κόλπο, αποκλείοντας ταυτόχρονα περιοχές του Σαρωνικού (παραλιακή ζώνη Δήμου Σαρωνικού).
  2. Συνεχίζει να αποκρύπτει το γεγονός ότι οι κυρίως οικισμοί Καλυβίων και Κουβαρά αποχετεύονται στο ΚΕΛ Μαρκοπούλου.

 

Στα πλαίσια των δραστηριοποιήσεων της κίνησής μας, εξαμελής αντιπροσωπεία της συντονιστικής επιτροπής είχε την 18/12/2017 συνάντηση στο Δημαρχείο Σαρωνικού με τον Δήμαρχο κ.Γεώργιο Σοφρώνη, προκειμένου να συζητήσει τις περαιτέρω εξελίξεις αλλά και τις προθέσεις της δημοτικής αρχής. Στην συνάντηση ο Δήμαρχος Σαρωνικού δεσμεύτηκε να αναθέσει σε ανεξάρτητο επιστημονικό φορέα τη μελέτη εξεύρεσης κατάλληλων χώρων για την δημιουργία ΚΕΛ. Την πρόταση δε αυτή θα φέρει προς ψηφοφορία στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο του 2018.

Δυστυχώς το πρώτο δημοτικό συμβούλιο για το 2018 πραγματοποιήθηκε την 24/1/2018 και το θέμα του ΚΕΛ δεν ήρθε προς συζήτηση από την δημοτική αρχή,    παρά τις επισημάνσεις δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης και ανεξαρτήτων συμβούλων. Αμέλεια, αδιαφορία ή μυστικές συζητήσεις; Βέβαια οι τελευταίες εξελίξεις- αποκαλύψεις (ένταξη αποχετευτικού περιοχών Δήμων Ωρωπού και Μαραθώνα στο ΚΕΛ Ψυττάλειας), καταδεικνύουν σαν πρώτη επιλογή  λύσης του αποχετευτικού της παραλιακής ζώνης του Δήμου Σαρωνικού, το ΚΕΛ Ψυττάλειας.  Λύση η οποία προϋπήρχε, αλλά η αδράνεια της δημοτικής αρχής οδήγησε στην απένταξη του έργου την 31/3/2016.

Η τοπική κοινωνία την 3/11/2017 είπε ένα βροντερό ΄΄ΟΧΙ ΛΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΑ  ΣΤΟ ΒΙΟΠΑ  ΚΑΛΥΒΙΩΝ΄΄.  Μη νομίζει η δημοτική αρχή ότι τη λύση θα δώσει η ΕΥΔΑΠ με απειλές χρονικού περιορισμού και κριτήρια που δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες του Δήμου.

Κατόπιν τούτου και με γνώμονα την αναγκαιότητα αποχέτευσης της παραλιακής ζώνης του Δήμου μας, καλούμε σε συστράτευση όλες τις δυνάμεις του τόπου (Δημοτικές παρατάξεις συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, κατοίκους, συλλόγους, πολιτικούς φορείς κλπ) προκειμένου να δρομολογήσουν τις αναγκαίες εκείνες ενέργειες ώστε τα λύματα να έχουν ως τελικό αποδέκτη το ΚΕΛ Ψυττάλειας που απ΄ότι φαίνεται είναι η πιο εφικτή και δίκαιη λύση.

 

Βρισκόμαστε σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση.  

 

 Ο  ΑΓΩΝΑΣ   ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Πρόσφατα Νέα

Κλειστά σχολεία σήμερα (8/02) σε πολλές περιοχές της Αττικής

Να παραμείνουν και σήμερα Τετάρτη (8/2) κλειστά τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε περιοχές που αντιμετωπίζουν ακόμα προβλήματα...

Σχετικά άρθρα