19.2 C
Keratea
Σάββατο, 27 Νοεμβρίου, 2021

Σε έμμισθο μετατράπηκε το υποθηκοφυλακειο/κτηματολογικό γραφείο Κερατέας

Πρόσφατα Άρθρα

euro12
Κλειστά είναι από τις 28 Σεπτεμβρίου τα υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία 20 περιοχών της χώρας λόγω της μετατροπής τους σε έμμισθα, με αποτέλεσμα την αδυναμία μεταγραφής οποιουδήποτε συμβολαίου και την έκδοση οποιουδήποτε πιστοποιητικού.

Πρόκειται για τις περιοχές Αχαρνών, Ηλιουπόλεως, Ζωγράφου, Ελευσίνας, Κερατέας, Κηφισιάς, Νέας Ιωνίας, Παπάγου, Περιστερίου, Χώρας Άνδρου, Νάξου, Μεγάρων, Μυκόνου, Χαλκίδας, Κύμης, Ταμυνέων, Αμαλιάδας, Βάρδας, Μυρτουντίων και Πύργου.
Για το λόγο αυτό η ΠΟΜΙΔΑ απέστειλε επιστολή προς τους συναρμόδιους υπουργούς Δικαιοσύνης, Οικονομικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης επισημαίνοντας το σοβαρότατο αυτό θέμα και την ανάγκη ορισμού έμπειρων νομικών ως προσταμένων στα γραφεία αυτά, που να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τα καθημερινά προβλήματα της λειτουργίας τους.

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

»Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί
»Με τα Προεδρικά Διατάγματα 102 έως και 117/2017 (ΦΕΚ τ. Α 142 και 143/28-9-2017) που συνυπογράψατε, τα υποθηκοφυλακεία/κτηματολογικά γραφεία Αχαρνών, Ηλιουπόλεως, Ζωγράφου, Ελευσίνας, Κερατέας, Κηφισιάς, Νέας Ιωνίας, Παπάγου, Περιστερίου, Χώρας Άνδρου, Νάξου, Μεγάρων, Μυκόνου, Χαλκίδας, Κύμης, Ταμυνέων, Αμαλιάδας, Βάρδας, Μυρτουντίων και Πύργου,από τις 28 Σεπτεμβρίου 2017 μετατράπηκαν σε έμμισθα. Από την ημερομηνία εκείνη έχει ουσιαστικά διακοπεί η λειτουργία τουςκαθόσον δεν μεταγράφουν πλέον συμβολαιογραφικές πράξεις οποιουδήποτε είδους, διότι όχι μόνον στερούνται οποιουδήποτε μηχανισμού παραλαβής εγγράφων, είσπραξης τελών κλπ., αλλά αδυνατούν να εκδώσουν οποιοδήποτε νόμιμο πιστοποιητικό ή βεβαίωση ελλείψει προϊσταμένων.

»Ως η οργάνωση η οποία εκπροσωπεί τις απόψεις των ιδιοκτητών ακινήτων της χώρας μας, και ενδιαφέρεται ζωηρότατα για τον τρόπο παραφυλακής των ιδιοκτησιακών τίτλων της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, ανησυχούμε βαθύτατα για το γεγονός όχι μόνον της έλλειψης προισταμένων, αλλά κυρίως για το ενδεχόμενο οι προϊσταμένοι των ως άνω εμμισθοποιημένων υποθηκοφυλακείων/κτηματολογικών γραφείων που πρόκειται να τοποθετηθούν -άγνωστο με ποιά διαδικασία- να μην είναι νομικοί -και μάλιστα με εμπειρία που να εγγυάται την σύννομη λειτουργία τους- αλλά άλλων ασχέτων επαγγελματικών ειδικοτήτων (σύμφωνα με το άρθρο 4 ν.δ. 811/1971, όπως τροποποιήθηκε τελευταίως με το άρθρο 44 παρ. 2 ν.4487/2017), οι οποίοι προφανώς θα αδυνατούν να επιλύσουν τα ακανθώδη θέματα που αναφύονται συνεχώς στην καθημερινή λειτουργία των γραφείων αυτών, όπως είναι οι αιτήσεις διορθώσεως των προδήλων σφαλμάτων των κτηματολογικών εγγραφών που προβλέπει η κτηματολογική νομοθεσία, και τόσα άλλα. Η ακόμη να έχουν την διεύθυνση των γραφείων αυτών ως πάρεργό τους, και όχι ως κύριο έργο τους.

»Επειδή η διαιώνιση της κατάστασης αυτής θα εκμηδενίσει την επιβεβλημένη ασφάλεια των συναλλαγών και θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη σε όλο το σύστημα του ελέγχου και της καταγραφής των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων, η δε ήδη απαξιωμένη από την και τη βαρύτατη φορολογία ακίνητη περιουσία θα υποστεί ένα ακόμα μεγάλο πλήγμα και θα νεκρωθεί τελείως η ήδη χειμαζόμενη κτηματαγορά.

»Για το λόγο αυτό σας καλούμε κύριε Υπουργέ να αποκαταστήσετε άμεσα την ομαλή λειτουργία των παραπάνω υποθηκοφυλακείων/κτηματολογικών γραφείων με τον ορισμό έμπειρων νομικών ως προισταμένων τους, ώστε να καταστεί δυνατή η άμεση επαναλειτουργία τους, ή άμεση μεταγραφή των ιδιοκτησιακών συμβολαίων, η έκδοση ασφαλών πιστοποιητικών για τα εμπράγματα δικαιώματα των πολιτών, η διενέργεια ασφαλών ελέγχων των ιδιοκτησιακών τίτλων και γενικά η ομαλή λειτουργία της κτηματαγοράς.

Στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση και συνεργασία.»

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ