πλάνα για την ενίσχυση του δικτύου, ένα έργο απαραίτητο για την αναβάθμιση του λιμένα της Λαυρεωτικής, σε συνδυασμό με την της Αττικής οδού
Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, στο μακρινό 1994, και στο πρόγραμμα μέτρων κατά του νέφους «Αττική SOS», ανάμεσα σε άλλες προβλέψεις, όπως κλιμακωτό ωράριο, ποιότητας καυσίμων, πεζοδρομήσεις, λεωφορειολωρίδες και αναπλάσεις, φιγουράρει ως έργο πρώτης προτεραιότητας ο προαστιακός σιδηρόδρομος. Η σπονδυλική στήλη του συστήματος μεταφορών της πρωτεύουσας, όπως αναφερόταν την ίδια εποχή και στους στόχους του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας. Αυτό προέβλεπε ένα δίκτυο που συνδέει και Πειραιά με τις υποπεριφέρειες του Νομού Αττικής, δηλαδή Μεσόγεια, Λαυρεωτική, Δυτική και Βόρεια Αττική, καθώς και με τα μεγάλα κέντρα των γειτονικών νομών, Κόρινθο, Λουτράκι, Χαλκίδα και Θήβα.

Νέα πλάνα στο… τραπέζι

Περισσότερο από μία δεκαετία μετά τις πρώτες επεκτάσεις του δικτύου, προς Κόρινθο – Κιάτο και Χαλκίδα, έχει φτάσει πια η ώρα να μπουν σοβαρά στο τραπέζι νέα πλάνα για την ενίσχυση του δικτύου. Και το μεγάλο πρότζεκτ δεν είναι άλλο από την επέκταση Κορωπί – Λαύριο, σε συνδυασμό με την επέκταση της Αττικής οδού, έργο για το οποίο βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Εξάλλου, η έλλειψη πόρων αλλά και μελετητικής ωριμότητας ήταν η αιτία που ένα έργο απαραίτητο για την αναβάθμιση του λιμένα της Λαυρεωτικής «φρενάρει» από τις πρώτες κιόλας υποσχέσεις που δόθηκαν το 2007.
Ο σχεδιασμός του ΟΣΕ που ήθελε την επέκταση με κατασκευή διπλής γραμμής με ηλεκτροκίνηση τύπου τρόλεϊ, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ, φαίνεται ότι εγκαταλείπεται. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΡΓΟΣΕ έχει ξεκινήσει τις απαραίτητες προμελέτες, αξιοποιώντας παράλληλα και ορισμένες προμελέτες που έχουν γίνει σε προηγούμενες φάσεις. Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να «κολλήσει» στις προεκτάσεις της Αττικής οδού προς και – το έτερο «φορτωμένο» λιμάνι της Αττικής – και η σιδηροδρομική επέκταση.

Δίκτυο με ιστορία

Η γραμμή της Πελοποννήσου μαζί με το αττικό σκέλος της και τις διακλαδώσεις αποτελεί το μεγαλύτερο μετρικό δίκτυο της Ευρώπης, φτάνοντας σχεδόν τα 800 χλμ., στα οποία περιλαμβάνονται τμήματα που διέρχονται από περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και τουριστικού ενδιαφέροντος. Παρ’ όλα αυτά, ύστερα από 120 χρόνια λειτουργίας και ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού πολλών εκατομμυρίων που ξεκίνησε μετά το 2000, από το 2011 το δίκτυο βρίσκεται επισήμως σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας, πλην του Προαστιακού της Πάτρας, της γραμμής Κατάκολο – Ολυμπία και του οδοντωτού σιδηροδρόμου.

Στην ομιλία του στο 10ο Περιφερειακό Συνέδριο στην Τρίπολη ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης κάλεσε τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους ιδιώτες να αξιοποιήσουν τις μετρικές γραμμές για τουριστικά δρομολόγια, βάσει του ευρωπαϊκού πλαισίου που επιτρέπει από το 2016 την επαναχρησιμοποίηση των μετρικών γραμμών. «Σε συνεργασία του ΟΣΕ με την Περιφέρεια και ξένα πανεπιστήμια, γίνονται οι απαραίτητες μελέτες βιωσιμότητας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
από tovima.gr

Διαβάστε επίσης: