ΚΗΦΙΣΙΑ – ΚΟΡΩΠΙ ΜΕ ΓΑΙΔΟΥΡΙ ΤΑ… ΕΛΤΑ!

Πρόσφατα Άρθρα

Είμαστε της μανούρας λαός. Αυτοί είμαστε, ρε. Αδύναμοι, γι’ αυτό παραπονιόμαστε, διαμαρτυρόμαστε. Δεν φταίμε, ρε, πατριώτες. Δεν αποφασίζει κανένας ποιος να είναι. Η Ιστορία έτσι όπως γράφεται σου φτιάχνει συλλογική συνείδηση, κουλτούρα και πρακτική. Γιατί τα λέμε αυτά σήμερα;

Αποδυτηριάκιας μιλάει. Είμαστε λαός παλιός, παμπάλαιος, όμως καινούργιο κράτος. Δεν το λέω για δικαιολογία. Ούτε 200 χρόνια δεν έχουμε Ιστορία ως κοινωνία οργανωμένη. Και να σου πω κάτι. Μήπως έχουμε κάνει περισσότερα βήματα απ’ όσα νομίζουμε σ’ αυτά τα λίγα χρόνια. Άλλο ότι γκρινιάζουμε. Είπαμε. Είμαστε της κλάψας.

Αυτή είναι η αλήθεια. Για να παρηγοριόμαστε μην κάνουμε συγκρίσεις με τα άλλα κράτη στη γειτονιά μας, στα Βαλκάνια. Στη λεχριτοσύνη κι αυτοί, γιατί ήταν υπόδουλοι στην οθωμανία επίσης.
Λοιπόν. Όταν εμείς ξεσηκωθήκαμε το στην οθωμανική δεν υπήρχε τίποτα. Ούτε ένα πανεπιστήμιο, ούτε ένα θέατρο, ούτε ένα νοσοκομείο, ούτε μία βιβλιοθήκη. Ούτε ένα, ρε! Τίποτα, ρε, κι οι άλλοι, στην Ευρώπη, είχαν και όπερες, δρόμους και πλατείες, κυβερνήσεις και επιχειρήσεις, δημόσια κτήρια και νόμους.

Σα σήμερα στις 24 Σεπτεμβρίου, το 1828, ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδος, ο Ιωάννης Καποδίστριας έστησε μία υποτυπώδη οργάνωση κρατικού ταχυδρομείου. Έτσι ξεκίνησαν να φτιάχνονται τα ΕΛΤΑ. Συνδέθηκαν ταχυδρομικά τέσσερις πόλεις, Άργος, Τρίπολη, Επίδαυρος και Σύρος. Μιλάμε για εποχή που αν ζούσες στο και ήθελες να στείλεις γράμμα στην και στο Κορωπί, η δουλειά σου γινόταν με γαϊδούρι.

Έτσι που λες, πατριώτη. Μήπως κάνανε πολλά, πάρα πολλά σε λιγότερο από δύο αιώνες. Πώς να το κάνουμε. Την πόρτα της Ευρώπης την ανοίξαμε πολύ καθυστερημένα και σ’ αυτό ευθύνεται ο Οθωμανός, μας κράτησε πολύ πίσω, χάσαμε χρόνο, σου λέω.

apodytiriakias.gr

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ