Δεν είναι μόνο οι ηθοποιοί που παίζουν στην ταινία. Παίζουν και οι στριφτόκλωνες παλιές ελιές, οι βράχοι και το ξερό χώμα. Τότε και τώρα υπήρχαν και θα υπάρχουν ως στοιχεία της γης μας”. Μιχάλης Κακογιάννης (1922-2011).
Η Ηλέκτρα είναι μία από τις γνωστότερες παραγωγές της Φίνος Φιλμ σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη. Γυρίστηκε το 1962, στο μεγαλύτερο μέρος της στην Κερατέα Αττικής, και βασίστηκε στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη. Υπήρξε υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας την ίδια χρονιά, ενώ κέρδισε το βραβείο καλύτερης κινηματογραφικής μεταφοράς στο Φεστιβάλ των Καννών.
Συνολικά κέρδισε περισσότερες από 24 τιμητικές διακρίσεις και βραβεία.
Γυρισμένη στο μεγαλύτερο μέρος της στην Κερατέα Αττικής, η «Ηλέκτρα» (1962) του Μιχάλη Κακογιάννη μεταφέρεται στο αγροτικό τοπίο (η ηρωίδα άλλωστε έχει παντρευτεί έναν χωρικό), μακριά από το ανάκτορο της ομότιτλης σοφόκλειας τραγωδίας.
“Τυχαία βρέθηκα στην περιοχή και το μέρος αυτό ήταν από τα τυχερά που σου πέφτουν από τον ουρανό”, είχε πει ο σκηνοθέτης για το παρθένο τότε τοπίο της Κερατέας (Μητροπήσι -αρχαίος Δήμος Αμφιτροπής).
Η “Ηλέκτρα”, η καλύτερη ταινία, για πολλούς, του Κακογιάννη, πέρασε στη συλλογική μνήμη της Κερατέας. Τότε τα γυρίσματα τα παρακολουθούσε όλο το χωριό σαν γιορτή, ενώ πολλοί συμπολίτες μας συμμετείχαν ως κομπάρσοι, χρησιμοποιώντας και τα άλογά τους.
Ο Δήμος Κερατέας (σήμερα Δήμος Λαυρεωτικής) το 2010 οργάνωσε τιμητική προβολή της ταινίας με πλήθος κόσμου, έδωσε το όνομα “Ηλέκτρα” στον δημοτικό θερινό κινηματογράφο της Κακιάς Θάλασσας και τα ονόματα του Μιχάλη Κακογιάννη και της Ειρήνης Παπά, πρωταγωνίστριας της ταινίας, σε δρόμους του δήμου μας.
Ο Κακογιάννης επιλέγει το έργο του Ευριπίδη, ο οποίος θα αποδειχτεί ο αγαπημένος του τραγικός, καθώς θα ακολουθήσουν οι κινηματογραφικές διασκευές των «Τρωάδων» και της «Ιφιγένειας».
Τα μεγάλα μάτια της Ειρήνης Παππά και τα τονισμένα φρύδια της δεν λείπουν σχεδόν ποτέ από τα πλάνα με φόντο το αττικό τοπίο, ενώ η μορφή του Μάνου Κατράκη ως βοσκού-παιδαγωγού δεν επιτρέπει να φανταστούμε καμία άλλη επιλογή για τον ρόλο.
Η πραγματική τόλμη του σκηνοθέτη, πάντως, δεν είναι η διάθεσή του να περικόψει και να διασκευάσει μια τραγωδία αλλά το γεγονός ότι το επιχειρεί (σε παραγωγή της Φίνος Φιλμς) μια εποχή κατά την οποία κυριαρχούν οι αισθηματικές ταινίες και οι κωμωδίες.
Το φιλμ έφυγε από το Φεστιβάλ Καννών με το βραβείο καλύτερης κινηματογραφικής μεταφοράς, ενώ ήταν υποψήφιο για Όσκαρ στην κατηγορία των ξενόγλωσσων ταινιών.
Καλημέρα σας, σχετικά με το άρθρο σας ¨’Ηλέκτρα (1962): Από την Κερατέα στις Κάννες με βραβείο καλύτερης κινηματογραφικής μεταφοράς’, θέλω να προσθέσω το εξής γεγονός: Αρκετές σκηνές γυρίστηκαν και λίγο έξω από την ΚΕΡΑΤΕΑ στην περιοχή ΒΑΛΜΕΣΑ δίπλα στο ποτάμι και συγκεκριμένα πίσω από την ταβέρνα ΣΤΑΦΥΛΟΜΕΛΙ, ακριβώς πίσω από το συνεργείο αυτοκινήτων του ΡΩΜΑ. Παιδιά τότε κάναμε φασαρία στην διάρκεια των γυρισμάτων και μας κυνηγούσαν οι υπεύθυνοι.
Ευχαριστώ