ΣΥΡΙΓΟΣ ΦΩΤΟ2014ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΡΩΠΙΑΣ ΜΑΣ ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΗΚΕ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΦΑΝΟΥΡΗ ΣΥΡΙΓΟΥ, ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΤΟΥ- ΓΝΩΣΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΟΙΝΟΠΟΙΟΥ.

 

ΕΦΥΓΕ ΞΑΦΝΙΚΑ ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ & ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΜΑΣ, Ο ΦΑΝΟΥΡΗΣ Ν. ΣΥΡΙΓΟΣ

Η ανεξάρτητη δημοτική παράταξη «Κορωπί-Νέο Ξεκίνημα» και ο επικεφαλής του και Δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτριος Ν. Κιούσης, εκφράζουν την οδύνη τους για την απρόσμενη απώλεια ενός νέου ανθρώπου της πόλης μας και γνωστού επιχειρηματία στο χώρο της Οινοποιίας (επωνυμία «Συρίγου»), του Φανούρη Συρίγου.

Απευθύνουμε δε τα θερμά μας στους αδελφούς του.

Ο Φανούρης, με καταγωγή από το Μεγαλοχώρι Σαντορίνης, ήταν συνεχιστής της οικογενειακής παράδοσης ενασχόλησης με το κρασί.  

Γεννήθηκε στις 11 Αυγούστου του 1981 στην Αθήνα. Από τα μαθητικά του χρόνια κατοικεί στο Κορωπί. Σπούδασε Ανθοκομία και ήταν πτυχιούχος Τμήματος Στελεχών Τεχνολογίας και Ελέγχου τροφίμων και ποτών.

Το 2014 εξέφρασε την επιθυμία να προσφέρει στα κοινά της πόλης του, το Κορωπί και η παράταξή μας με χαρά τον συμπεριέλαβε στο ψηφοδέλτιό της.

Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ του ΝΠΔΔ Σφηττός(2014-2017).

Ο Φανούρης, το «παιδί με το χαμόγελο» δεν είναι πλέον κοντά μας. Θα μας συντροφεύει όμως η ευγένειά του, το χαμόγελό του, η καλοσύνη του και η αφοσίωση στην πορεία που χάραξαν ο  παππούς του και ο πατέρας του.

Αυτός είναι ο «δικός μας» Φανούρης, ο αυθόρμητος και καλοπροαίρετος, που σέβεται την παράδοση της οικογένειας του και προσπαθεί για το καλύτερο από το δικό του μετερίζι. Φανούρη στο τελευταίο αντίο, την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017 θα είμαστε όλοι εκεί.

 

Η ιστορία της οικογένειάς του και του ιδίου αποτυπώνεται στην ιστοσελίδα της επιχείρησής του :

«Μία ιστορία από την Σαντορίνη, έτος 1934, ο παππούς Φανούρης Συρίγος ο βαρελάς, έφτιαχνε τα βαρέλια στις ταβέρνες του νησιού.Το 1944, εγκατέλειψε το νησί και πήρε την οικογένεια του για ένα νέο ξεκίνημα στην Αθήνα, στην περιοχή Κοκκινιά. Εκεί άνοιξε το πρώτο του μαγαζί με βαρέλια. Οι φίλοι του και πελάτες, του πρότειναν να δοκιμάσει την τύχη του στο κρασί. Ο βαρελάς ο Σαντορινιός όπως τον ονόμαζαν οι γνωστοί, ίδρυσε Το Πατητήρι, το ενός μικρού οινοποιείου στην περιοχή, ο οποίος προμήθευε χύμα κρασί στις τότε ταβέρνες της Αθήνας.Μία διαδρομή, γεμάτη από εμπειρίες και δυσκολίες, ο παππούς έμαθε την τέχνη του κρασιού και της κατασκευής βαρελιών και στον γιο του Νίκο ο οποίος ήταν σε ηλικία μόλις 16 ετών.

Αργότερα, ο Νίκος, αποφάσισε να δώσει μία επαγγελματική πνοή στην τέχνη που του έμαθε καλά ο πατέρας του και να επεκτείνει το Πατητήρι.Το 1980, παντρεύτηκε την Μαρία και έκανε 3 παιδιά τον Φανούρη, τον Παναγιώτη και τον Βασίλη.Με την υποστήριξη της συζύγου του, τόλμησε να φύγει για και να φέρει τα πρώτα βαρέλια από ουίσκυ στην Ελλάδα. Ο Νίκος κατάφερε να γίνει ο πρώτος μεγάλος αντιπρόσωπος ακριβών Σκωτζέζικων βαρελιών στην χώρα μας. Χύμα ποιοτικό κρασί σε ακριβό βαρέλι. πελάτες, περισσότερες γνώσεις στην ιστορία του σταφυλιού και του βαρελιού, τον οδήγησαν να μεταφέρει το μικρό οινοποιείο στο Κορωπί το 1984. Οι εγκαταστάσεις πλέον δεν είναι μικρές αλλά μεγάλες. Οινοποιεία Ν.Συρίγου, το της επιχείρησης.Το 1987, ο Φανούρης Συρίγος ο βαρελάς απεβίωσε.Λίγο μετά, ο Νίκος ίδρυσε έξι πώλησης βαρελιών, κρασιού και μούστου. Με έδρα το Κορωπί όπου τοποθετούνταν και οι αποθήκες της οινοποιίας, δύο καταστήματα στην Ηλιούπολη, Αγ. Παρασκευή, Κηφισός, και κέντρο Αθήνας.Το 1990, παρέμειναν τα δύο καταστήματα της Ηλιούπολης και μετά από 5 έτη αποφάσισε να συνεχίσει με την έδρα Κορωπί .Η οικογενειακή παράδοση της διδασκαλίας του κρασιού πέρασε και στον γιο του Φανούρη Συρίγο.Ο Φανούρης Συρίγος γεννήθηκε το 1981. Ο Νίκος φρόντιζε να τον έχει πάντα δίπλα του σε όλα του τα βήματα για να του μάθει όλη την τέχνη και την παράδοση, αυτή που γεννήθηκε στην Σαντορίνη από τον παππού του, και που φέρει και το όνομα του.Το 1999, όμως, ο Νίκος αρρώστησε και απεβίωσε 2 έτη μετά, το 2001, σε ηλικία 55 ετών.Ο Φανούρης ήθελε να συνεχίσει και να προεκτείνει και άλλο την οινοποιεία Συρίγου.Νέα μηχανήματα, νέες ποικιλίες σταφυλιού από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, νέες τεχνογνωσίες, υποστήριξη από επιστήμονες χημικούς, τον βοήθησαν να συνεχίσει την παραγωγή κρασιού στο Κορωπί. Ο Φανούρης συνεχίζει να δημιουργεί παράγοντας χύμα κρασί σε μορφή ασκού (5 lt , 10 lt , 20 lt ), να κατασκευάζει βαρέλια και να προμηθεύει σε καλά εστιατόρια, ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων και σε κανάλια καταστημάτων τροφίμων με μία ταμειακή μηχανή και ταυτόχρονα και λιανική».

 

Πηγή : http://www.syrigos-wine.gr/gr/syrigos-krasi.asp, και http://koropinx.gr

 

Κορωπί, 27 Δεκεμβρίου 2017