«Εθνικό έργο και βήμα φιλίας» η ακτοπλοϊκή σύνδεση Λαυρίου-Τσεσμέ. Νέος διαγωνισμός για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού

Για «εθνικό έργο και βήμα φιλίας» έκανε λόγο ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, εγκαινιάζοντας, μαζί με τον Τούρκο πρέσβη, Μπουράκ Εζιγκεργκίν, την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Λαυρίου με το Τσεσμέ της Τουρκίας.

Θα εκτελούνται τρία δρομολόγια την εβδομάδα, Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή με ώρα αναχώρησης από το Λαύριο στις 22.00.

«Πρέπει να προχωρούμε τη φιλία και τη συνεργασία των δύο λαών μας, πάντα με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες και όχι με ενέργειες που βλέπουμε τον τελευταίο καιρό» τόνισε ο κ. Σπίρτζης, μιλώντας στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Τελωνείο του Λαυρίου, παρουσία των Τούρκων ιδιοκτητών του πλοίου που θα εκτελεί τα δρομολόγια, των Ελλήνων αντιπροσώπων τους, της διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου, των λιμενικών και των τοπικών παραγόντων.

Ο κ. Σπίρτζης επισήμανε ότι η σημερινή ημέρα είναι και σημαδιακή, γιατί στο λιμάνι του Λαυρίου έφτασαν οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας μετά τον ξεριζωμό, ανάμεσά τους και οι παππούδες του.

Η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Σπίρτζης, με μια σειρά έργων υποδομής, την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτυού και το Εμπορευματικό Κέντρο του Θριασίου, εξελίσσεται σε σημαντικό μεταφορικό και διαμετακομιστικό κόμβο στην περιοχή.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στον προχωρημένο σχεδιασμό της επέκτασης της Αττικής Οδού και του σιδηροδρομικού δικτύου του Προαστιακού μέχρι το Λαύριο, έργο το οποίο, όπως είπε, είναι πια ώριμο για την υλοποίηση του.

«Η γραμμή αυτή θα ενώνει λαούς και προϊόντα» τόνισε στην ομιλία του ο Τούρκος πρέσβης στην Ελλάδα. Η Τουρκία, είπε, είναι η τρίτη χώρα για τις ελληνικές εξαγωγές, ενώ, αναφερόμενος στο πλοίο της Εταιρείας Aegeanseaways, είπε ότι θα μεταφέρει επιβάτες, οχήματα και προϊόντα και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου.

  Μήνυμα του Δημάρχου Κρωπίας Δημητρίου Κιούση, ενημέρωση για την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2020-2021

Στη σπουδαιότητα της συγκεκριμένης ακτοπλοϊκής σύνδεσης, αλλά και στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για την επίτευξή της, αναφέρθηκαν από την πλευρά τους ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας, Διονύσης Τεμπονέρας, ο πρόεδρος κι ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου, Δημήτρης Νικολάου και Μανώλης Μαραγκουδάκης, αντίστοιχα.

Την ευχή να μακροημερεύσει η γραμμή εξέφρασε ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς, ενώ ζήτησε από τον κ. Σπίρτζη να προχωρήσουν το ταχύτερο τα έργα της σιδηροδρομικής σύνδεσης της πόλης με το δίκτυο του Προαστιακού.

Την εκπροσώπηση της εταιρείας Aegeanseaways στην Ελλάδα έχει αναλάβει η ΣΤΕΦΜΑΡ ΕΠΕ.

Το πλοίο θα αναχωρεί στις 22:00 από το Τσεσμέ και θα φθάνει στο Λαύριο στις 6:00 την άλλη ημέρα και θα αναχωρεί στις 22:00 από το Λαύριο και θα φθάνει στο Τσεσμέ στις 6:00 την άλλη ημέρα.


Νέος διαγωνισμός για σιδηροδρομικές κι οδικές επεκτάσεις της Αττικής Οδού

Δεν θα ισχύσουν οι αυξήσεις στα διόδια της Αττικής Οδού με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που έφερε η κυβέρνηση, μέχρι η εταιρεία να φέρει τα στοιχεία που τεκμηριώνουν αυτές τις αυξήσεις, μετά από 13 χρόνια, και να οριστεί η ημερομηνία που θα επιστρέψει στο ελληνικό Δημόσιο, ξεκαθάρισε και τη Δευτέρα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Alpha», επανέλαβε ότι η Αττική Οδός είχε γνωστοποιήσει τον Δεκέμβριο του 2018 στο υπουργείο την πρόθεσή της για αυξήσεις, ωστόσο, μετά από διαβούλευση, τις ανακάλεσε και παράλληλα ξεκίνησε διαπραγμάτευση για τη μείωση των διοδίων.

  Φύσα αεράκι φύσα με... Το βιβλίο για τους μικρούς φίλους της αιολικής ενέργειας

Όπως σημείωσε ο υπουργός, παρότι όλο αυτό το διάστημα γινόταν προσπάθεια για μείωση των διοδίων σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους της χώρας με επέκταση του φυσικού αντικειμένου, στην περίπτωση της Αττικής Οδού αυτό δεν ήταν δυνατό να γίνει για δύο λόγους:

Ο πρώτος έχει να κάνει με τον χρόνο λήξης της σύμβασης, στη χειρότερη περίπτωση το 2024 και στην καλύτερη εντός του έτους, αλλά και λόγω των πολύ δυσμενών όρων της σύμβασης, σε σχέση με τις υπόλοιπες συμβάσεις των αυτοκινητοδρόμων.

Έτσι, σύμφωνα με τον υπουργό, η πιο συμφέρουσα λύση για το ελληνικό Δημόσιο αφορά έναν νέο διαγωνισμό με πρόβλεψη σιδηροδρομικών και οδικών επεκτάσεων προς το λιμάνι του Λαυρίου, τη Ραφήνα, τη σύνδεση της Λεωφόρου Κύμης με την Εθνική Οδό, την επέκταση στις Δυτικές συνοικίες και τη σύνδεση της Λεωφόρου Κατεχάκη με τη Βουλιαγμένη.

Ο κ. Σπίρτζης εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχει σχετική ωριμότητα, καθώς η Αττική Οδός είχε αναλάβει πριν πολλούς μήνες την υποχρέωση να εκπονήσει αυτές τις μελέτες και να τις παραδώσει στο υπουργείο, κάτι όμως που η εταιρεία δεν έκανε, παρότι αυτές είναι έτοιμες, και προχώρησε σε μια πράξη που, όπως είπε ο υπουργός, δεν αρμόζει στους όρους καλής συνεργασίας, όταν μέσα στη προεκλογική περίοδο, χωρίς καμία ειδοποίηση, προχώρησε στην ανακοίνωση αύξησης των διοδίων, θέλοντας να προκαταλάβει και τις αυξήσεις του Ιανουαρίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

↓ Σχολιάστε εδώ μέσω του λογαριασμού σας στο facebook ↓