ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ, ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ, ΚΟΡΩΠΙ, ΚΕΡΑΤΕΑ, ΛΑΥΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΙΑ, ΚΑΜΑΡΙΖΑ, ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ, ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑ, ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ, ΚΙΤΣΙ, ΚΟΥΠΙ, ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ, ΚΡΩΠΙΑ

Διαμαρτύρονται για την περισυλλογή αδέσποτων ζώων στο Δήμο Λαυρεωτικής

Facebook
Twitter

Υπομνήματα διαμαρτυρίας από εθελοντές φιλόζωους της Κερατέας που διαμαρτύρονται για την εφαρμογή του προγράμματος περισυλλογής αδέσποτων ζώων στο Δήμο Λαυρεωτικής.

Διαβάστε σχετικά εδώ

 

Προς: Δήμαρχο Δήμου Λαυρεωτικής

κο. Λουκά Δημήτριο

Υπεύθυνη αντιδήμαρχο για τα αδέσποτα

κα Σόνια Τριανταφυλλίδου

 

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

 

 

 

 

Αρ. πρωτ…………………..

 

Στις 11/9/2017 κατατέθηκε με αριθμό πρωτοκόλλου 16041 υπόμνημα διαμαρτυρίας στον Δήμο Λαυρεωτικής (Δημοτική Ενότητα Κερατεας), που περιείχε υπογραφές εθελοντών φιλόζωων της Κερατέας, στο οποίο ζητούσαν να μάθουν την τύχη των αδέσποτων σκύλων της περιοχής. Ζώων που περισυλλέχθηκαν από εντεταλμένο συνεργάτη του Δήμου, για να οδηγηθούν για στείρωση στο νοσοκομείο Πικερμίου και εν συνεχεία να επανενταχθούν όπως επιβάλλει ο νόμος.

Μετά από δύο μήνες αναμονής και καμίας ενημέρωσης εκ μέρους των υπευθύνων, επαναλαμβάνουμε την κινητοποίηση, γιατί ειλικρινά θεωρούμε επιεικώς απαράδεκτη την συμπεριφορά του Δήμου απέναντι σε εθελοντές φιλόζωους. Οι οποίοι φιλόζωοι σιτίζουν, υιοθετούν, αποπαρασιτώνουν, νοσηλεύουν τραυματισμένα ζώα σε τοπικά κτηνιατρεία και όταν μπορούν στειρώνουν με προσωπικά έξοδα σε καιρούς δύσκολους, τα αδέσποτα των περιοχών της Κερατέας που μένουν, ή εργάζονται!

Ήδη έχουμε χάσει πολλά ζώα από τον περιφερειακό δρόμο, ζώα που αιμορραγήσαμε οικονομικά για να αντιμετωπίσουμε τα δερματικά τους προβλήματα εξ αιτίας των κακουχιών. Ζώα που αυτή την στιγμή, δεν υπάρχουν στα σημεία σίτισης αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Δημιουργώντας μας ατελείωτα ερωτηματικά, μιας και γνωρίζουμε πολύ καλά, πως τα αδέσποτα ζώα, από μόνα τους δεν αλλάζουν κοινότητες. Μπορεί να αλλάζουν γειτονιές, αλλά δεν εξαφανίζονται. Ειδικά όταν υπάρχουν άνθρωποι που φροντίζουν για την καθημερινή τους σίτιση και την ενίοτε φαρμακευτική τους περίθαλψη, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών.

Παρακαλούμε πολύ, όπως υπάρξει άμεσα έγγραφη ενημέρωση από τον υπεύθυνο και να σεβαστείτε το γεγονός, ότι ο εθελοντισμός των πολιτών πρέπει να στηρίζεται και όχι να αντιμετωπίζεται με αδιαφορία και υπεροψία από υπεύθυνους σε καίρια πόστα που οφείλουν τουλάχιστον να μας αντιμετωπίζουν με ευγένεια.

Σας επισυνάπτουμε υπογραφές των εθελοντών που με ευαισθησία για τα αδέσποτα και αγωνία για την μοίρα τους, αναρωτιούνται που βρίσκονται τα σκυλιά που ταΐζαν τόσα χρόνια στις γειτονιές τους.

Σας δηλώνουμε ότι, σε περίπτωση αρνήσεως σας να μας ενημερώσετε εγγράφως επί των θεμάτων που αναφέραμε, επιφυλασσόμεθα παντός νόμιμου δικαιώματός μας, αστικών και ποινικών αξιωμάτων μας, απευθυνόμενοι πλέον στις αρμόδιες Δικαστικές και Εισαγγελικές Αρχές.

Email επικοινωνίας:    [email protected],

[email protected],

[email protected]

[email protected]

[email protected]

 

                                                               Κερατέα 5/2/2018                                                                                                                                                                                                                                                                          

Αρ.Πρωτ.5172/2008                                                             Αρ. Πρωτ. 78

Πλάκα Κερατέας

Διευ/νση Αλληλ. Κυπρίων Αγωνιστών 5                            

Email:[email protected]                                                                                                                                                        

Tηλ.6974521052

Προς

                                                – Εισαγγελέα Ζώων κ. Χριστογιαννοπούλου

                                                           – Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

                     Δ/νση Προστασίας Ζώων

                                                                          – Δ/νση Αγροτικής Οικονομικής &Κτηνιατρικής                                                                                                                                                                                                                                                 

                                                                                           Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

                                                                        – Πανελλήνια Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

  Θέμα: ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ

 Το ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΕΡΑΤΕΑΣ “ΠΡΟΚΡΙΣ” ιδρύθηκε το 2008 (Αριθμός Απόφασης Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών 5172/2008, Αύξ. Αριθμός Καταχώρησης στο Βιβλίο Σωματείων 28364), με κοινωφελή ιδιότητα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και έδρα την πόλη της Κερατέας. Σκοπός του σωματείου είναι η περίθαλψη & γενικά η φροντίδα και προστασία τόσο των αδέσποτων ζώων όσο και των κατοικίδιων μέσω της δραστηριοποίησης των μελών του και άλλων φιλόζωων πολιτών που προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους.

Ο Δήμος Λαυρεωτικής, έκτασης 177 τετραγωνικών χλμ, αποτελείται από 3 δημοτικά διαμερίσματα, ένα εκ των οποίων είναι αυτό της Κερατέας στο οποίο δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο το σωματείο μας, διαμέρισμα με 60 οικισμούς και μερικές εκατοντάδες αδέσποτα ζώα!!.

Λογικά ο Δήμος θα έπρεπε να επιδιώκει τη συνεργασία με το φιλοζωικό μας σωματείο αντ΄αυτού δεν απαντάει σε έγγραφα μας και δεν επιθυμεί κανενός είδους επαφή με το σωματείο. Το σωματείο κατέβαλε προσπάθειες για συνεργασία αρχικά με προφορική επικοινωνία και δεδομένου ότι δεν υπήρξε ανταπόκριση στη συνέχεια υπέβαλλε γραπτά αιτήματα στα οποία επίσης δεν δόθηκαν απαντήσεις.

Στην παρούσα φάση υπάρχει άρνηση εκ μέρους του Δήμου στη χορηγία εγγράφων που ζητάμε και ουδεμία ενημέρωση για κάποια αδέσποτα ζώα που σιτίζονταν από εθελοντές ζωόφιλους και εξαφανίστηκαν/απομακρύνθηκαν από τη περιοχή τους.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα ακόλουθα έγγραφα:

 • Το με αριθμό πρωτοκόλλου 64/9-5-2017 έγγραφο με το οποίο ζητήθηκε συνάντηση μεταξύ Δήμου και μελών του σωματείου & εθελοντών φιλόζωων που συμβάλλουν στη φροντίδα των αδέσποτων.
 • Το με αριθμό πρωτοκόλλου 65/9-5-2017 έγγραφο με το οποίο προτάθηκαν ενέργειες που κατά την άποψη του σωματείου θα συνέβαλαν στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων και στο οποίο υπήρξε η από 11-5-2017 μοναδική γραπτή απάντηση από πλευράς αντιδημάρχου και από την οποία είναι φανερή η στάση που επρόκειτο να κρατήσει ο Δήμος σε σχέση με το σωματείο μας!
 • Μετά από προφορικό αίτημα της νέας αντιπροέδρου του σωματείου μας κ. Αυγουστίδου για συνάντηση με την αρμόδια αντιδήμαρχο ορίστηκε συνάντηση την 1-12-2017. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναγνώστηκε έγγραφο (αριθμός πρωτοκόλλου 74/1-12-2017) το οποίο από πλευράς του σωματείου είχε στόχο να αποτελέσει το πλαίσιο των προς συζήτηση θεμάτων και με το οποίο ζητήθηκε ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος σίτισης, ενημέρωση για το πόσα και ποια ζώα απομακρύνθηκαν από τον αρμόδια εντεταλμένο του Δήμου και αντίγραφα των σχετικών αποφάσεων της πενταμελούς επιτροπής καθώς επίσης η συνεργασία με το σωματείο.
 • Με το με αριθμό πρωτοκόλλου 75/5-12-2017 έγγραφο ζητήθηκαν αντίγραφα των πρακτικών της από 1-12-2017 συνάντησης του Σωματείου με την 5μελή επιτροπή, η οποία διεκόπη πριν συζητηθούν επί της ουσίας τα θέματα των αδέσποτων.
 • Με το με αριθμό πρωτοκόλλου 76/19-12-2017 έγγραφο ζητήθηκε να καθοριστεί νέα συνάντηση για να συνεχιστεί η συζήτηση που διεκόπη στη 1-12-2017.
 • Με το με αριθμό πρωτοκόλλου 77/11-1-2018 έγγραφο ζητήθηκε εκ νέου συνάντηση και αντίγραφο των πρακτικών της 5μελούς.

Η απαξιωτική αντιμετώπιση του σωματείου φαίνεται ακόμη και από το γεγονός ότι στην 5 μελή επιτροπή (αριθμ. αποφ. Δημάρχου 680/16-10-2017) δεν συμμετέχει εκπρόσωπός μας παρότι το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα ο Δήμαρχος και η Αρμόδια Αντιδήμαρχος να μεριμνήσουν ώστε να υπάρχει εκπροσώπηση και συμμετοχή όλων των φιλοζωικών σωματείων που δραστηριοποιούνται στο Δήμο Λαυρεωτικής στις δράσεις που αναλαμβάνει ο Δήμος για τη φροντίδα και περίθαλψη των αδέσποτων ζώων (αριθμ.αποφ. Δ.Σ. 120/10-7-2017). Συγκεκριμένα σαράντα μέρες μετά τη λήψη της 120/2017 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου και αφού δεν είχε οριστεί η πενταμελής επιτροπή, υποβλήθηκε το με αριθμό πρωτοκόλλου 71/30-8-2017 έγγραφο μας προς το Δήμαρχο Λαυρεωτικής ζητώντας του να μεριμνήσει για την εκτέλεση της απόφασης. Παρά τα παραπάνω τελικά δεν κριθήκαμε άξιοι να οριστούμε μέλη της πενταμελούς!

Στις 11-9-2017 υποβλήθηκε έγγραφη διαμαρτυρία από 20 πολίτες της Κερατέας με θέμα την απομάκρυνση 3 αδέσποτων από την περιοχή τους με το αιτιολογικό της στείρωσης και τη μη επανένταξη τους στο χώρο. Στις 7-12-2017 κατατέθηκε εκ νέου έγγραφη διαμαρτυρία προς τους αρμόδιους του Δήμου Λαυρεωτικής υπογεγραμμένη από 209 άτομα, με θέμα τα αδέσποτα που έχουν εξαφανιστεί.

Η μόνη συνεργασία που υπάρχει είναι αυτή της παραπομπής πολιτών που απευθύνονται στο Δήμο για θέματα με αδέσποτα όπως στείρωση, περίθαλψη ασθενούς ή τραυματισμένου ζώου κλπ στα φιλοζωικά σωματεία την περίοδο που το πρόγραμμα του Δήμου έχει κλείσει ή η δαπάνη είναι πέραν των “δυνατοτήτων” του προγράμματος αντιμετώπισης αδέσποτων ζώων που διαχειρίζεται ο Δήμος.

Ο Δήμος ως προσωρινός ιδιοκτήτης των αδέσποτων ζώων που βρίσκονται στην επικράτεια του (ανεξάρτητα από το αν τα έχει σημάνει ηλεκτρονικά ή όχι) θα πρέπει να μεριμνά για την ευζωία τους καθ όλο το έτος και όχι μόνο όταν το πρόγραμμα έχει πόρους!! Το σωματείο κατανοεί ότι οι πόροι του προγράμματος είναι μη επαρκείς τόσο για την ιατροφαρμακευτική φροντίδα των αδέσποτων όσο και για τη σίτιση τους και γιαυτό επιζητεί τη συνεργασία!!! Δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το πότε έληξε το πρόγραμμα ή πότε ξεκινάει το επόμενο, καταλαβαίνουμε ότι δεν υπάρχουν πόροι όταν οι πολίτες απευθύνονται σε μας για βοήθεια. Όλα τηρούνται με ..μυστικοπάθεια και πέρα από κάθε πνεύμα συνεργασίας!

Το πρόβλημα δυστυχώς χρονίζει όπως προκύπτει και από το από 30/6/2017 έγγραφο μας με αριθμό πρωτοκόλλου 70 προς την Εισαγγελέα Ζώων κ. Χριστογιαννοπούλου και έκτοτε δεν έχει επιλυθεί κανένα από τα θέματα που μας απασχολούν.

Μετά τα παραπάνω παρακαλούμε όπως επιληφθείτε των θεμάτων μας και δώσετε λύση στην αδιέξοδη αυτή κατάσταση.

Παραμένουμε στη διάθεση σας για οποιοδήποτε συμπληρωματικό στοιχείο.

Με εκτίμηση το Δ.Σ.

 

Η   ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                 Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

   Δήμητρα Βασιλοπούλου                                                          Μαίρη Τσοπάνη

              

Συνημμένα:

 • 8 έγγραφα Σωματείου ΠΡΟΚΡΙΣ
 • 1 έγγραφο Δήμου Λαυρεωτικής
 • Απόφαση 120/2017 Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λαυρεωτικής
 • Απόφαση 680/2017 Δημάρχου Δήμου Λαυρεωτικής
 • 2 Υπομνήματα Διαμαρτυρίας Πολιτών Κερατέας

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ:

Δήμαρχο Λαυρεωτικής κ. Δ. Λουκά

 

Διαβάστε σχετικά:

Απόφαση για περισυλλογή αδέσποτων ζώων στο Δήμο Λαυρεωτικής

Μοιραστείτε το άρθρο:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Διαβάστε επίσης...

lagonisi:-eleftheroi-oi-tesseris-pou-eichan-prosachthei-sta-kalyvia-gia-ton-pyrovolismo-tou-16chronou

Λαγονήσι: Ελεύθεροι οι τέσσερις που είχαν προσαχθεί στα Καλύβια για τον πυροβολισμό του 16χρονου

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την ένοπλη επίθεση με θύμα έναν 16χρονο, που σημειώθηκε γύρω στα μεσάνυχτα της Παρασκευής (24/3) στην οδό Κολοκοτρώνη στο Λαγονήσι, με την

aom.:-prosklisi-stis-anametriseis-tou-final-four-tou-panelliniou-protathlimatos-koritsion-k20

Α.Ο.Μ.: Πρόσκληση στις αναμετρήσεις του Final Four του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κοριτσιών Κ20

Ο Καιρος Διεξαγωγή έρευνας στο πλαίσιο εκπόνησης του Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ ΓΙΝΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ