Ανησυχία στο ΚΕΕΛΠΝΟ για τα αυξανόμενα περιστατικά ιλαράς σε παιδιά προσχολικής & σχολικής ηλικίας στην Ανατολική Αττική

Πρόσφατα Άρθρα

ιλαραΑπό το Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Θώρακος (ΚΕΕΛΠΝΟ) εκφράζεται προβληματισμός για την ιλαράς στη χώρα μας.

Η ιλαρά είναι ιογενής νόσος που οφείλεται στον ιό της ιλαράς και διακρίνεται σε 3 στάδια:

– το πρόδρομο (καταρροϊκό)

– το εξανθηματικό και

– το στάδιο της αποδρομής (ανάρρωσης)

Η ιλαρά μεταδίδεται από άτομο σε άτομο αερογενώς με σταγονίδια και με άμεση επαφή με ρινικές ή φαρυγγικές εκκρίσεις ασθενών και σπανιότερα με αντικείμενα προσφάτως μολυσθέντων.

ιλαράς εμφανίζονται συνήθως στο τέλος του χειμώνα και τις αρχές της άνοιξης και η νόσος είναι πιο σοβαρή σε βρέφη και ενήλικες, λόγω επιπλοκών. Θάνατοι από ιλαρά έχουν αναφερθεί σε αναπτυγμένες χώρες σε 1-2% των κρουσμάτων και η θνητότητα στις αναπτυσσόμενες χώρες αγγίζει το 25%. Σήμερα η νόσος προσβάλλει μη εμβολιασμένα παιδιά και ενήλικες και επιδημικές εξάρσεις συμβαίνουν όταν αυξηθεί το ποσοστό επίνοσων στον παιδικό πληθυσμό.

Κεντρικό σημείο της στρατηγικής πρόληψης της ιλαράς είναι ο εμβολιασμός και όπως σημειώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ οι γονείς θα πρέπει να συνεργάζονται με τον θεράποντα ιατρό ή τον εργαστηριακό γιατρό τους, οι οποίοι μέσω των βιβλιαρίων υγείας των βρεφών, παιδιών, εφήβων, θα πρέπει να ελέγχουν την εμβολιαστική τους κατάσταση.

Τέλος, με την ευκαιρία αυτή επισημαίνεται, ότι, η σχολαστική τήρηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών αποτελεί τον καλύτερο τρόπο προστασίας παιδιών και ενηλίκων από τα λοιμώδη νοσήματα.

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ