Κτηματολόγιο: Ρυθμίζεται πρόβλημα που αφορά χιλιάδες

Πρόσφατα Άρθρα

Με νομοθετική ρύθμιση που θα προωθήσουν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα για χιλιάδες ιδιοκτησίες σε εντός σχεδίου περιοχές των Δήμων Βριλησσίων, Σαρωνικού, Λαυρεωτικής και άλλων οικισμών, που βρέθηκαν «στον αέρα» λόγω του Κτηματολογίου.

Πρόκειται για ιδιωτικά ακίνητα τα οποία όμως πριν από πολλές δεκαετίες ανήκαν στο Δημόσιο ή βρίσκονταν σε εκτάσεις που έχουν χάσει τον δασικό χαρακτήρα τους. Με διάταξη του νόμου 3127/2003 αναγνωρίστηκαν τίτλοι ιδιοκτησίας ακινήτων σε ιδιώτες που είχαν τη χρήση τους για περισσότερα από 20 έτη, δεν καλύπτονται όμως όσα ανήκουν στο Δημόσιο εναντίον του οποίου δεν μπορεί να ασκηθεί το δικαίωμα της χρησικτησίας.

Με βάση τον νόμο του 2008 για το Κτηματολόγιο, το Δημόσιο υποχρεώθηκε για πρώτη φορά να δηλώσει τα ακίνητά του. Επομένως οι κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες και τα Δασαρχεία οφείλουν να καταθέσουν δηλώσεις για τις συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων, γιατί σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για απιστία.

Ο γενικός διευθυντής του Κτηματολογίου, Στέφανος Κοτσώλης, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων για την πορεία του έργου διαβεβαίωσε ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί και δεν θα υπάρξει πρόβλημα για τους ιδιοκτήτες.

Τόνισε ότι, εκτός από την τροπολογία, θα προχωρήσει η ομαδοποίηση των ενστάσεων και, το σπουδαιότερο, θα ληφθεί μέριμνα για να μην επιβαρυνθούν οι θιγόμενοι πολίτες με τα δικαστικά και τα άλλα έξοδα της διαδικασίας.

Οι άλλες ρυθμίσεις

Με την ίδια νομοθετική παρέμβαση, όπως ενημέρωσε, θα αντιμετωπιστούν και άλλες εκκρεμότητες του Κτηματολογίου:

● Θα αυξηθεί η αποζημίωση των μελών των επιτροπών εκδίκασης των ενστάσεων και θα διευρυνθούν οι ειδικότητες των μηχανικών που θα τις στελεχώσουν. Σήμερα το ποσό ανέρχεται σε 40 ευρώ ανά συνεδρίαση, που «θα αναπροσαρμοστεί σε εύλογα επίπεδα», όπως είπε ο επικεφαλής του Κτηματολογίου, ο οποίος διευκρίνισε ότι, εκτός από τους τοπογράφους μηχανικούς, στις επιτροπές θα μπορούν να μετέχουν πολιτικοί μηχανικοί και τοπογράφοι απόφοιτοι ΤΕΙ, ειδικότητες που ήδη έχουν το δικαίωμα να συντάσσουν τοπογραφικά διαγράμματα.

Η αλλαγή αυτή, όπως είπε ο Στ. Κοτσώλης, είναι αναγκαία γιατί με την ανάρτηση νέων κτηματολογικών χαρτών, που καταγράφουν περίπου 16 εκατ. δικαιώματα, αναμένεται να υποβληθούν πάνω από ένα εκατομμύριο ενστάσεις!

Στα προηγούμενα προγράμματα, που κατά κανόνα αφορούσαν ακίνητα σε αστικά κέντρα, οι ενστάσεις ήταν της τάξης του 5-7%, αλλά οι τελευταίες μελέτες καλύπτουν κυρίως αγροτικές περιοχές όπου υπάρχουν μεγάλες αμφισβητήσεις, όπως όρια μεταξύ όμορων ιδιοκτησιών, κληρονομικά κ.λπ. Είναι πιθανόν οι προβλέψεις για τις επιτροπές ενστάσεων να επεκταθούν και στις αμφισβητήσεις για τους δασικούς χάρτες.

● Θα τροποποιηθούν οι διατάξεις του Ν4512/2017 για τη μετεξέλιξη των υποθηκοφυλακείων, έμμισθων και άμισθων, σε Κτηματολογικά Γραφεία στα οποία οι τίτλοι ιδιοκτησίας θα αποτυπώνονται σε χάρτες. Προβλεπόταν η λειτουργία 17 κεντρικών γραφείων και 75 υποκαταστημάτων ώς τις 18/1/2020, αλλά στην πράξη έχουν δημιουργηθεί μόνο έξι.

Χθες έγινε γνωστό ότι υπογράφτηκε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία δίνεται παράταση δύο χρόνων για την κατάργηση των υποθηκοφυλακείων, ενώ στόχος της διοίκησης του Κτηματολογίου είναι να λειτουργούν 30-35 ώς το τέλος του χρόνου.

Ετοιμάζεται επίσης ένα επιτελικό όργανο που θα αναλάβει τον συντονισμό των διαδικασιών γιατί, όπως είπε ο κ. Κοτσώλης, διαπιστώνεται ότι πολλοί από τους υπηρετούντες στα υποθηκοφυλακεία κάνουν «λευκή απεργία».

Νέα παράταση

Η διοίκηση του Κτηματολογίου, που έχει ήδη συναντηθεί με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, εξασφάλισε νέα, διετή, παράταση για την ολοκλήρωση του έργου το 2023, η οποία και πάλι παραμένει… αισιόδοξη! Το Κτηματολόγιο, που περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα του Μνημονίου του 2011, έπρεπε να παραδοθεί το 2019.

Εκτός από τις 32 μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη, υπάρχουν δικαστικές εκκρεμότητες για άλλες έξι περιοχές που καλύπτουν το 7% της χώρας. Από αυτές μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για το Ρέθυμνο.

Από τις απαντήσεις του Στ. Κοτσώλη φαίνεται να απομακρύνεται ο «μπαμπούλας» των προστίμων για ιδιοκτήτες που δεν θα δηλώσουν το ακίνητό τους, αφού θεωρείται ικανοποιητική η ανταπόκριση των ενδιαφερομένων. Με βάση την τελευταία ενημέρωση η συμμετοχή ξεπέρασε το 66%, με εξαίρεση τη Λήμνο, τη Λέσβο και τα Επτάνησα, όπου η προθεσμία λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου.

Ο Κωστής Χατζηδάκης πάντως έχει προαναγγείλει ότι οι «καμπάνες» για τους ασυνεπείς θα αρχίσουν να επιβάλλονται από το καλοκαίρι, ενώ θα αυξηθεί το ύψος τους που θα διαμορφώνεται με βάση την καθυστέρηση και την αντικειμενική αξία του ακινήτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», εγκαταλείπεται η καταβολή «κτηματόσημου» 35 ευρώ για ακίνητα που είχαν δηλωθεί στα πρώτα προγράμματα του 1998, καθώς και η πρόβλεψη του 2008 για επιβάρυνση των ιδιοκτητών με το ένα τοις χιλίοις επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, αφού αποδεικνύεται ότι το Κτηματολόγιο μπορεί να εξασφαλίσει έσοδα από τη χορήγηση πιστοποιητικών που ήδη ισχύουν για τα υποθηκοφυλακεία.

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα