15.8 C
Keratea
Κυριακή, 16 Μαΐου, 2021

Καραβάνι αλληλεγγύης για το Λαύριο

Πρόσφατα Άρθρα

«Δίνουμε σε αυτούς που δίνουν». Αυτό είναι το μότο του Jacques Leleu – ιδρυτικού μέλους και ψυχής της πρωτοβουλίας «Convoy Solidaire» – το Καραβάνι Αλληλεγγύης, που εδώ και τέσσερα χρόνια έρχεται συστηματικά στην Ελλάδα, μεταφέροντας τρόφιμα, φάρμακα, παιχνίδια, ρούχα, υγειονομικό υλικό σε αυτοδιαχειριζόμενα κοινωνικά ιατρεία-φαρμακεία και στέκια αλληλεγγύης, για Ελληνες και μετανάστες.

Στο τελευταίο τους ταξίδι μετέφεραν 42 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, με φορτηγό από την Γκρενόμπλ στην Αθήνα, τον Νοέμβριο.

Χθες, μαζί με δεκάδες Γάλλους και Ελληνες αλληλέγγυους, ο Ζακ βρέθηκε στο Λαύριο, στο κέντρο φιλοξενίας όπου ζουν περισσότεροι από 300 Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες, ανάμεσά τους τουλάχιστον 100 ανήλικα παιδιά, για να παραδώσουν υγειονομικό υλικό στο Κέντρο Υγείας Λαυρίου.

Η κεντρική πλατεία της πόλης για τρεις ώρες γέμισε με παιδικές φωνές, χορούς και επαναστατικά τραγούδια και τις μυρωδιές μαγειρευτού φαγητού με κούρδικες συνταγές, σε μια γιορτή αλληλεγγύης και μοιράσματος, που είχε την αντίθετη ροή από αυτή που έχουμε συνηθίσει.

Αυτή τη φορά εκείνοι που προσφέρουν απλόχερα βοήθεια στους Ελληνες είναι οι ίδιοι οι πολιτικοί πρόσφυγες, παρότι εδώ και δυόμισι χρόνια τους έχουν εγκαταλείψει πλήρως το ελληνικό κράτος και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.

Την άνοιξη του 2017 αποχώρησε οριστικά ο Ερυθρός Σταυρός και το τότε υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αρνήθηκε να εντάξει το κέντρο στις αναγνωρισμένες δομές φιλοξενίας προσφύγων.

Από τότε οι πρόσφυγες επιβιώνουν αποκλειστικά χάρη στη διεθνή και τοπική αλληλεγγύη των κινημάτων, χωρίς καμία στήριξη από ΜΚΟ ή επίσημους θεσμούς. Κι όμως, τα χαμογελαστά νεανικά πρόσωπα που είδαμε χθες δεν έδιναν καμία αίσθηση μιζέριας. Αν μια λέξη τούς ταιριάζει είναι η περηφάνια.

Μια άλλη λέξη είναι η ελπίδα. Ισως επειδή η πίστη τους για το χτίσιμο μιας καλύτερης, πιο δίκαιης κοινωνίας δεν είναι μεταφυσική, ούτε ατομικό όνειρο επιβίωσης, αλλά καθημερινός συλλογικός αγώνας, που έχουν δει να δοκιμάζεται στην πράξη στο ομοσπονδιακό αυτοδιοικούμενο πείραμα της δημοκρατίας της Ροζάβα στη βόρεια Συρία. Εκεί όπου εισέβαλαν πρόσφατα τα τουρκικά στρατεύματα, προκαλώντας νέο μεγάλο κύμα εκτοπισμένων και ξενιτεμένων.

Από το Αφρίν και τη Ροζάβα έχουν φτάσει ώς το Λαύριο τα τελευταία χρόνια χιλιάδες Κούρδοι πρόσφυγες, νέοι άντρες, γυναίκες με παιδιά, οικογένειες ξεριζωμένες αλλά και ξεκληρισμένες, έχοντας χάσει δικούς τους ανθρώπους στις εμπόλεμες ζώνες του εμφυλίου της Συρίας, εκεί όπου οι Κούρδοι του YPG πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος πολεμώντας τους τζιχαντιστές του ΙSIS – με 11.000 νεκρούς και διπλάσιους τραυματίες.

Η γιορτή χθες στο Λαύριο δεν είχε μόνο γέλια. Είχε και υγρά μάτια, συντροφικά αγκαλιάσματα και αποχαιρετισμούς, με την υπόσχεση «θα ξαναϊδωθούμε». Επόμενη αποστολή του διεθνούς καραβανιού, «Ενα σχολείο για το Λαύριο» – ένα εγχείρημα που ήδη αποκτά σάρκα και οστά συγκεντρώνοντας 5.000 ευρώ για να ολοκληρωθεί και να εξοπλιστεί η τάξη όπου σπουδάζουν τα Κουρδόπουλα, στον καταυλισμό στη θέση Νεράκι στο Λαύριο.

Επόμενο ραντεβού της ελληνικής Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες του Λαυρίου, η καθιερωμένη γιορτή για τα παιδιά που θα γίνει στις 29 του Δεκέμβρη, προϋπαντώντας το 2020 με αγωνιστική αισιοδοξία, αντίδοτο στις ξενοφοβικες μισαλλόδοξες κραυγές που μαυρίζουν την καθημερινότητά μας.

Ενα από τα πεντανόστιμα πιάτα της συλλογικής κουζίνας, βασισμένα σε παραδοσιακές κουρδικές συνταγές, που μαγειρεύτηκαν επί τόπου στην πλατεία του Λαυρίου, και μοιράστηκαν σε εκατοντάδες Ελληνες, Γάλλους και Κούρδους, στη γιορτή Αλληλεγγύης

ΦΩΤ.: ΒΕΡΟΝΙΚΑ ΜΕΡΚΟΒΑ

Η Πολιτιστική Ομάδα της Πλατείας Λαού Χαϊδαρίου διοργάνωσε παιδικό εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης στο Κέντρο Προσφύγων. Ο Παναγιώτης, η Κατρίν, η Τζέλλα, η Μαρία, η Χριστίνα, εθελοντές και παιδαγωγοί που έπαιξαν, ζωγράφισαν, αγκάλιασαν και αγκαλιάστηκαν θερμά από τα παιδιά στο Λαύριο

ΦΩΤ.: ΒΕΡΟΝΙΚΑ ΜΕΡΚΟΒΑ

Ο Ομέρ είναι 27 ετών, έχει σπουδάσει Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και είναι μόλις 4 μήνες στο Λαύριο. «Στην πατρίδα μας υπάρχει πολιτικό πρόβλημα. Αν δεν είσαι με τον Ερντογάν, σε βάζουν φυλακή, αν είσαι Κούρδος, ακόμα χειρότερα. Εμείς δεν θέλουμε να είναι μόνο οι Κούρδοι ελεύθεροι, αλλά όλοι οι λαοί»

ΦΩΤ.: ΒΕΡΟΝΙΚΑ ΜΕΡΚΟΒΑ

Ο Αλί στην Τουρκία ήταν δημοσιογράφος. Στο Λαύριο ζει και δουλεύει 18 χρόνια. «Οι δημοσιογράφοι ρωτάτε μόνο τα επιφανειακά. Αν έχουμε φαγητό, φάρμακα. Ομως κι έναν μήνα να μείνουμε νηστικοί δεν θα πεθάνουμε. Εγώ έκανα 52 μέρες απεργία πείνας. Δεν πέθανα. Δεν είμαστε εδώ επειδή έτσι έτυχε. Είμαστε εδώ γιατί θέλουμε να σταματήσει ο πόλεμος, αυτό είναι το σημαντικό»

ΦΩΤ.: ΒΕΡΟΝΙΚΑ ΜΕΡΚΟΒΑ

Τα γιορτινά της ρούχα φόρεσε χθες η 11χρονη Perwinn από το Αφρίν, που μένει στο Λαύριο έξι μήνες με τη μητέρα της Saliha. O πατέρας της σκοτώθηκε πολεμώντας στη Ροζάβα. Στη μέση η φίλη της, η 13χρονη Roxanne, με παραδοσιακή κουρδική φορεσιά

ΦΩΤ.: ΒΕΡΟΝΙΚΑ ΜΕΡΚΟΒΑ

Ο γιατρός του Κέντρου Υγείας Λαυρίου, Θεολόγος Ζάγκαλης, και η νοσηλεύτρια Ισιδώρα Πολυδώρου ευχαριστούν Κούρδους και Ελληνες αλληλέγγυους για την υγειονομική βοήθεια που παραδόθηκε. Δεξιά, η ψυχίατρος Εμυ Κουτσοπούλου, από το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Φιλαδέλφειας, από τις δεκάδες συλλογικότητες που στηρίζουν έμπρακτα τους Κούρδους πρόσφυγες

ΦΩΤ.: ΒΕΡΟΝΙΚΑ ΜΕΡΚΟΒΑ

Ο Jacques Leleu, συνδικαλιστής της CGT, του μεγαλύτερου συνδικάτου εργαζομένων της Γαλλίας, συμμετέχει στο καραβάνι αλληλεγγύης στην Ελλάδα. «Στον πόλεμο ενάντια στον ISIS 11.000 Κούρδοι έδωσαν τη ζωή τους για να υπερασπιστούν τις αξίες και τον πολιτισμό που θεωρούμε σημαντικά. Εχουμε υποχρέωση να σταθούμε πλάι τους», μας λέει

ΦΩΤ.: ΒΕΡΟΝΙΚΑ ΜΕΡΚΟΒΑ

Οι Κούρδισσες γυναίκες και τα παιδιά, μέχρι και τα μικρά μωρά, συμμετείχαν στην πορεία ώς το Κέντρο Υγείας Λαυρίου, κουβαλώντας στα χέρια και παραδίδοντας μέρος της υγειονομικής βοήθειας που συγκέντρωσαν οι Γάλλοι αλληλέγγυοι

ΦΩΤ.: ΒΕΡΟΝΙΚΑ ΜΕΡΚΟΒΑ

ο Αλί έχει οικογένεια και 9 παιδιά στην Τουρκία. Τους έχει αφήσει πίσω, φεύγοντας πριν από έναν μήνα, γιατί η αστυνομία τον κυνηγάει να τον ξαναβάλει φυλακή. Ομως δεν χάνει το χαμόγελό του και την πίστη του στη νίκη .

ΦΩΤ.: ΒΕΡΟΝΙΚΑ ΜΕΡΚΟΒΑ

 Ο 23χρονος Μahsun, Κούρδος πρόσφυγας από την Κωνσταντινούπολη, όπου πέρασε δύο χρόνια στη φυλακή, για την πολιτική του δράση. Ονειρό του να φύγει στην Ελβετία. «Εδώ δεν μπορώ να φτιάξω τη ζωή μου, δεν μπορώ να δουλέψω, δεν μπορώ να κάνω τίποτα». Στο δεξί του χέρι έχει τη λέξη Umut, που σημαίνει ελπίδα

ΦΩΤ.: ΒΕΡΟΝΙΚΑ ΜΕΡΚΟΒΑ

Πηγήefsyn.gr

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα