ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ, ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ, ΚΟΡΩΠΙ, ΚΕΡΑΤΕΑ, ΛΑΥΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΙΑ, ΚΑΜΑΡΙΖΑ, ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ, ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑ, ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ, ΚΙΤΣΙ, ΚΟΥΠΙ, ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ, ΚΡΩΠΙΑ

Τέλος στο σερβίρισμα χύμα ελαιόλαδου στα εστιατόρια της χώρας

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο...
Facebook
Twitter

Τέλος σε μια συνήθεια αιώνων, στο σερβίρισμα χύμα ελαιόλαδου στα εστιατόρια της χώρας, βάζει από το 2018 νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης.

Η χρήση του γνωστού «λαδόξιδου» θα απαγορευτεί από 1.1.2018 και στην Ελλάδα και στη θέση του οι ταβέρνες και τα εστιατόρια θα πρέπει υποχρεωτικά να σερβίρουν μικρές σφραγισμένες συσκευασίες μιας χρήσης με τυποποιημένο και εγκεκριμένο ελαιόλαδο.

Υπολογίζεται ότι η ρύθμιση αυτή θα οδηγήσει σε ανάγκες τυποποίησης πάνω από 10.000 τόνους ελαιόλαδου, που σχεδόν αντιστοιχούν στο 4-5% της ετήσιας παραγωγής λαδιού της χώρας μας.

Η χρήση επώνυμου λαδιού δεν αφορά το νωπό λάδι με το οποίο θα μαγειρεύονται τα φαγητά, αλλά το λάδι που στο εξής θα σερβίρεται στο τραπέζι εφόσον το ζητά ο καταναλωτής.

Αυτό συνεπάγεται μεν αυξημένο κόστος για τον καταναλωτή αν το εστιατόριο αποφασίσει να χρεώσει τη συσκευασία, όμως μιλάμε για επιβαρύνσεις μικρότερες του ενός ευρώ από τη στιγμή που το κόστος εμφιάλωσης δεν ξεπερνά τα 30 με 50 λεπτά για φιάλες των 100-250 ml.

Επιπλέον, όπως εξηγούν πηγές που έχουν ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, η επιτραπέζια χρήση ελαιόλαδου δεν υποκαθιστά την χρήση του νωπού ελαιόλαδου στην κουζίνα και κατά συνέπεια δεν είναι υποχρεωτικό για τον καταναλωτή να χρησιμοποιήσει την επιτραπέζια συσκευασία.

Πρόκειται, πάντως, για μια απόφαση που ήδη προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις. Ενώ από τη μια μπορεί κανείς να επιχειρηματολογήσει υπέρ της τυποποίησης ως μέτρο που περιορίζει τις δυνατότητες κατανάλωσης νοθευμένων και αμφίβολης ποιότητας χύμα ελαιόλαδων, ταυτόχρονα εκφράζονται επιφυλάξεις για εξοβελισμό των μικρότερων παραγωγών και «μονοπώληση» της συγκεκριμένης αγοράς από μεγάλες οργανωμένες βιομηχανίες επώνυμων προϊόντων.

Η τυποποίηση, από την άλλη, μόνο αρνητική δεν μπορεί να είναι στη μαζική εστίαση, παρά μόνο για όσους έχουν συμφέρον να διακινούν χύμα λάδι απευθείας στην κατανάλωση.

Τα οφέλη όμως, τόσο για τον καταναλωτή όσο και για τον παραγωγό, το συσκευαστήριο αλλά και τον έμπορο είναι σημαντικά.

Ειδικά από την οικονομική οπτική της η τυποποίηση, που αποτελεί διαχρονικά και το μεγάλο μειονέκτημα της ελληνικής ελαιοπαραγωγής, μπορεί να δημιουργήσει μια εντελώς νέα αγορά.

«Ας αναλογιστούμε την παραγωγική αλυσίδα που θα αναπτυχθεί, τις θέσεις απασχόλησης που θα δημιουργηθούν και την προστιθέμενη αξία που θα προκύψει πάνω στο προϊόν» υπογραμμίζει στην «Εφ.Συν.» ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή Αντώνης Παπαδεράκης.

Είναι επίσης και μια ευκαιρία για τους παραγωγούς, μικρούς ή μεγαλύτερους, οργανωμένους ή μεμονωμένους, να δημιουργήσουν πιστοποιημένα και ανταγωνιστικά προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Την εφαρμογή της ρύθμισης, που είχε αρχίσει να συζητείται από το 2014, έχουν ζητήσει τόσο η ΓΣΕΒΕΕ όσο και οι εκπρόσωποι ελαιοπαραγωγικών φορέων, ενώ έχει και τη σύμφωνη γνώμη του κλάδου των εστιατορίων.

Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση για το λάδι, που θα εφαρμοστεί από το 2018

● Απαγορεύεται η αποσυσκευασία των βρωσίμων σπορέλαιων που κυκλοφορούν σε κλειστή συσκευασία και η πώλησή τους χύμα από οποιονδήποτε βιομήχανο, βιοτέχνη, χονδρέμπορο ή λιανοπωλητή (πρόστιμο 2.000 € ανά παράβαση).

● Απαγορεύεται για οποιοδήποτε λόγο η παραβίαση ή αποσφράγιση από τους χονδρεμπόρους ή λιανοπωλητές των συσκευασιών που περιέχουν ελαιόλαδο ή πυρηνέλαιο και η χύμα προσφορά του περιεχομένου στην κατανάλωση.

Στις περιπτώσεις παράβασης των παραπάνω παραγράφων εφαρμόζονται οι περί δεσμεύσεων διατάξεις του άρθρου 49 (πρόστιμο 2.000 € ανά παράβαση).

● Το ελαιόλαδο που προορίζεται για την παρασκευή γευμάτων σε εστιατόρια, νοσοκομεία, καντίνες ή άλλες παρόμοιες εγκαταστάσεις μπορεί να διακινείται για τον σκοπό αυτό, εκτός από τη συσκευασία χωρητικότητας έως 5 λίτρων, και σε συσκευασίες των 10, 20, 25 έως και 50 λίτρων (πρόστιμο 500 € ανά παράβαση).

● Από την 1-1-2018, το κάθε είδους έλαιο που προορίζεται στον τελικό καταναλωτή για επιτραπέζια χρήση, κατόπιν του σταδίου της παρασκευής του γεύματος στην κουζίνα των καταστημάτων του άρθρου 69 της παρούσας, πρέπει να διατίθεται αποκλειστικά και μόνο μέσω σφραγισμένων μη επαναγεμιζόμενων συσκευασιών ή συσκευασιών μιας χρήσης που θα διατίθενται από το κατάστημα και θα φέρουν τις απαιτούμενες επισημάνσεις σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία (πρόστιμο 500 € ανά παράβαση).

Σχολίασαν…Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή και δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε άμεσα και χωρίς καμία προειδοποίηση συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης θα αποκλείονται.

Δημοφιλή άρθρα

Σε-κλοιό-σεισμικών-επικέντρων-βρίσκεται-τις-τελευταίες-ημέρες-η-Αττική-λένε-οι-σεισμολόγοι-και…
16-σεισμικές-δονήσεις-στην-Κερατέα-μέσα-σε-43-ώρες
Μπαράζ-σεισμικών-δονήσεων-ανατολικά-της-Κερατέας!
16-μικροσεισμοί-στη-θάλασσα-ανατολικά-της-Κερατέας-τις-τελευταίες-43-ώρες-(Δείτε-τη-σεισμική-ακολουθία)
Οι-απανωτοί-σεισμοί-στην-Αττική-τις-τελευταίες-μέρες-οδήγησαν-σε-«λουκέτο»-το-ΟΑΚΑ;
Σεισμός-3,2-Ρίχτερ-στο-Λαύριο
16-σεισμικές-δονήσεις-στην-Κερατέα-μέσα-σε-43-ώρες-–-anatolika24-–-anatolika24.gr
Γιατί-θα-ηχήσουν-σειρήνες-τη-Δευτέρα-(2/10)-στο-Κορωπί
Σεισμός-3,2-Ρίχτερ-“κούνησε”-το-Λαύριο!-Αισθητός-σε-πολλές-περιοχές-της-Αττικής

Διαβάστε επίσης...

Κακοκαιρία-«elias»:-Κλήθηκε-η-πυροσβεστική-για-άντληση-υδάτων-από-σπίτι-στην-Παλλήνη-–-Μεγάλες-ποσότητες-νερού-στα-Σπάτα-–-Που-υπάρχουν-προβλήματα

Κακοκαιρία «Elias»: Κλήθηκε η πυροσβεστική για άντληση υδάτων από σπίτι στην Παλλήνη – Μεγάλες ποσότητες νερού στα Σπάτα – Που υπάρχουν προβλήματα

Η κακοκαιρία «Elias» έφτασε στην Αττική με το φαινόμενο να είναι έντονο σε πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου. Λίγο πριν από τις 4 τα ξημερώματα, σύμφωνα

«Με το βλέμμα στραμμένο στον άνθρωπο»

…των πολιτών. Αδιαφορία, ασυνέπεια και ανεπάρκεια. 2021 Δήμος Διονύσου και Βαρυμπόμπη, 2022 Παλλήνη και Ντράφι, 2023 Κουβαράς, Δήμος Σαρωνικού, Πάρνηθα.2024 που άραγε;Από την πρώτη στιγμή

16-μικροσεισμοί-στη-θάλασσα-ανατολικά-της-Κερατέας-τις-τελευταίες-43-ώρες-(Δείτε-τη-σεισμική-ακολουθία)

16 μικροσεισμοί στη θάλασσα ανατολικά της Κερατέας τις τελευταίες 43 ώρες (Δείτε τη σεισμική ακολουθία)

Ακολουθία μικροσεισμών βρίσκεται σε εξέλιξη στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κερατέας η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 28ης Σεπτεμβρίου και διαρκεί μέχρι

Δύναμη-Αλλαγής-–-Ιωάννα-Κουλουβράκη:-Πρόσκληση-στην-τελική-…-–-lavriaki.gr

Δύναμη Αλλαγής – Ιωάννα Κουλουβράκη: Πρόσκληση στην τελική … – Lavriaki.gr

Μετάβαση σε περιεχόμενο Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ Ρεπορτάζ ΙΣΤΟΡΙΚΑ Εφημερίδες ΕΣ ΛΑΥΡΙΟΝ ΕΒΔΟΜΗ ΕΠΤΑΗΜΕΡΟ Η ΑΛΗΘΕΙΑ Εκδηλώσεις Καταγγελίες – Παράπονα Δήμος Λαυρεωτικής Προσλήψεις

Scroll to Top