14.1 C
Keratea
Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

Το περιστατικό με τη μη ανάκρουση, από την φιλαρμονική, του Εθνικού Ύμνου στη λιτανεία της Παναγίας Ελεούσας στα Λεγραινά!

Αξίζει να διαβάσετε

Μεγάλη έκταση έλαβε περιστατικό που σημειώθηκε αμέσως μετά τη λήξη της λιτανείας της εικόνας της Παναγίας Ελεούσας, στα Λεγραινά, το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες παρευρισκομένων, μόλις ολοκληρώθηκε ο πανηγυρικός εσπερινός και η λιτάνευση της εικόνας, ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος ζήτησε από τη φιλαρμονική του δήμου που παιάνιζε στη διάρκεια της λιτανείας, να ανακρούσει τον Εθνικό Ύμνο.

Τότε σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες παρενέβη ο δήμαρχος Δημήτρης Λουκάς ο οποίος είπε ότι το πρωτόκολλο δεν επιτρέπει την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου μας μετά τη δύση του ηλίου κάτι το οποίο ισχύει αφού έχει να κάνει και με την υποστολή της σημαίας! Εξαίρεση σε αυτό υπάρχει όταν σε ειδικές περιπτώσεις η έπαρση της σημαίας γίνεται μετά τη δύση του ήλιου (όπως μεγάλες εθνικές αθλητικές εκδηλώσεις).

Ο μητροπολίτης όμως επέμεινε και απευθύνθηκε προς τον μαέστρο της Φιλαρμονικής Θοδωρή Λεμπέση ο οποίος τον παρακάλεσε να μην τον φέρει σε δύσκολη θέση.

Τότε ο Νικόλαος ζήτησε από τους πιστούς που βρίσκονταν στο σημείο να ψάλλουν όλοι μαζί τον Εθνικό Ύμνο, κάτι που έγινε και από τον δήμαρχο Δημήτρη Λουκά.

Το θέμα δημοσιοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πήρε έκταση μέσω διαφόρων ιστοσελίδων δημιουργώντας την εντύπωση ότι ο κ. Λουκάς αρνήθηκε αναιτιολόγητα την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Σε σχετική του δήλωση, ο μαέστρος της φιλαρμονικής Λαυρίου κύριος Λεμπέσης ανέφερε τα εξής:

Με μεγάλη μου λύπη παρακολουθώ τα όσα γράφονται και διακινούνται σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με το Αίτημα του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής να παιανίσει η Δημοτική Φιλαρμονική τον Εθνικό Ύμνο στα Λεγρενά στην περιφορά της εικόνας.
Θεωρώ υποχρέωσή μου ως Αρχιμουσικός της Δημοτικής Φιλαρμονικής Λαυρίου να απαντήσω και να ξεκαθαρίσω πέραν κάθε αμφιβολίας το ορθό αν και το έχουν κάνει τεκμηριωμένα πολλοί συμπολίτες μου:
• Σύμφωνα με την εφημερίδα της κυβέρνησης αριθμος φύλλου 108 9/7/2009 άρθρο 22 σελίδα 5418 είναι σαφές για τα προβλεπόμενα.
• Οι εκτελεστές της Δημοτικής Φιλαρμονικής είναι έμπειροι και εκπαιδευμένοι μουσικοί και ανταποκρίνονται διαχρονικά σε κάθε Θρησκευτική εορτή και επέτειο της πόλης μας. Πρέπει να ληφθεί υπόψη, ακριβώς επειδή είναι εκπαιδευμένοι εκτελεστές, χρησιμοποιούν παρτιτούρες, δηλ. «διαβάζουν» νότες προκειμένου να εκτελέσουν τα μουσικά κομμάτια. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για τον Εθνικό Ύμνο και για το φόρο τιμής που αποδίδουμε κάθε φορά που τον εκτελούμε.
• Όπως ανέφερα διαχρονικά η δημοτική Φιλαρμονική ανταπεξέρχεται με μεγάλη επιτυχία όπου έχει κληθεί και λειτουργεί βάση των προβλεπόμενων, ανάλογα με την περίσταση.
• Κλείνοντας να επισημάνω ότι κάθε Δήμαρχος της Πόλης μας και ο σημερινός Δήμαρχος κ. Δημ. Λουκάς, στήριξε και σεβάστηκε τη Δημοτική Φιλαρμονική, τη λειτουργία της, το θεσμικό της ρόλο και δεν προέβη σε υποδείξεις που θα συνιστούσαν υπέρβαση των προβλεπόμενων.

Ακολουθεί σε βίντεο η εκτέλεση του Εθνικού Ύμνου της Ελλάδας από την φιλαρμονική Λαυρίου

Πρόσφατα Νέα

Επιστήμονες αποκάλυψαν την κολοσσιαία ποσότητα CO2 που εκπέμφθηκε το 2023 –

Πηγή: Επιστήμονες αποκάλυψαν την κολοσσιαία ποσότητα CO2 που εκπέμφθηκε το 2023 -

Άγιος Νικόλαος: Ποιος ήταν ο προστάτης των ναυτικών που γιορτάζει σήμερα (6/12) η Εκκλησία μας…

Είναι μάλιστα μια από τις πιο ιδιαίτερες παραλίες της Αττικής λόγω του σχήματός της. Για να βρεθείς εκεί θα...

Σχετικά άρθρα