Συνεχίζονται με ένταση οι προσπάθειες για την οριστική επίλυση του ιδιοκτησιακού ζητήματος για κατοίκους των δήμων Σαρωνικού και Λαυρεωτικής. 

Αξίζει να διαβάσετε

Κατατίθεται την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου και ψηφίζεται άμεσα στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Διενέργεια Γενικών Απογραφών έτους 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, επείγουσες δημοσιονομικές και φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις», η τροπολογία του Άρθρου 39, με την οποία επιλύεται ένα χρόνιο πρόβλημα σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων, τα οποία βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων και Σαρωνίδας, έχουν ενταχθεί σε εγκεκριμένο σχέδιο πόλης και περιγράφονται στην υπ’ αρ. 1151/1872 απόφαση. 

Επί της αρχής το Σχέδιο Νόμου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς προβλέπει ότι δεν υφίσταται καμία διεκδίκηση του Ελληνικού Δημοσίου στις εντός σχεδίου περιοχές (στον Δήμο μας για τη Σαρωνίδα), για τις οποίες ο ιδιοκτήτης θεωρείται κύριος έναντι του Δημοσίου. 

Επειδή όμως με τη συγκεκριμένη τροπολογία δεν επιλύεται το θέμα για τις υπόλοιπες κοινότητες του Δήμου Σαρωνικού και το πρόβλημα παραμένει οξύ, την Τετάρτη /1 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του Υπουργού Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη, στην οποία συμμετείχαν δια ζώσης ο Βουλευτής Ανατολικής Αττικής κ. Γιώργος Βλάχος, οι Σαρωνικού κ. Πέτρος Φιλίππου, κ. Δημήτρης Λουκάς και δημοτικοί σύμβουλοι της Λαυρεωτικής και με τηλεδιάσκεψη ο Υφυπουργός Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος. Στη σύσκεψη οι δύο δήμαρχοι κάλεσαν την κυβέρνηση να λύσει οριστικά το θέμα συνολικά, ενώ και ο κ. ήταν ιδιαίτερα πιεστικός προς τον κ. Βεσυρόπουλο για την επίλυση του προβλήματος στο σύνολό του. Από την πλευρά του ο βουλευτής κ. Βλάχος δήλωσε ότι θα καταψηφίσει την τροπολογία στη εφόσον δεν δίνει οριστική λύση στο θέμα και για τις εντός και για τις εκτός σχεδίου περιοχές των δύο δήμων. 

Αποτέλεσμα αυτών των πιέσεων υπήρξε η πραγματοποίηση νέας σύσκεψης μέσω τηλεδιάσκεψης την Παρασκευή 29/1 με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλο, τη Γενική Γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας κα Αθηνά Καλύβα, τους Δημάρχους Σαρωνικού και και νομικούς συμβούλους του υπουργείου. Στη σύσκεψη για ακόμα μια φορά τέθηκαν υπόψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών τα σημαντικά προβλήματα και η τεράστια αναστάτωση που έχουν προκύψει εξαιτίας της διεκδίκησης των περιουσιών των κατοίκων του Σαρωνικού και της Λαυρεωτικής από το Ελληνικό Δημόσιο. 

Μετά από δίωρη διαλογική συζήτηση, συμφωνήθηκαν τα εξής:

1) Το άρθρο 39 θα ισχύει για τα εντός σχεδίου πρώην δασικά ακίνητα και συμφωνούμε να μην αποσυρθεί (επιλύει για τον Δήμο μας το θέμα της κοινότητας Σαρωνίδας).
2) Οι ενστάσεις του Εθνικού Κτηματολογίου για τους Δήμους και Σαρωνικού που αφορούν περιοχές εντός και εκτός σχεδίου που βρίσκονται εντός των ορίων που καταλαμβάνει η 1151/1872 απόφαση του Εφετείου Αθηνών, τίθενται σε αναστολή έξι μηνών
3) Συστήνεται Επιστημονική Επιτροπή στο με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Δήμων και Σαρωνικού για επίλυση εντός τριών μηνών, του ζητήματος των ενστάσεων Δημοσίου και ιδιωτών,  περιοχών εντός και εκτός σχεδίου που βρίσκονται εντός των ορίων που καταλαμβάνει η 1151/1872 απόφαση του Εφετείου Αθηνών και σύνταξη προσχέδιου νομοθετικής ρύθμισης, προκειμένου να δοθεί λύση σε χιλιάδες συμπολίτες μας.

Τις ίδιες θέσεις εξέφρασε στην τοποθέτησή του μέσω τηλεδιάσκεψης στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου για το θέμα της 1151/1872 Δικαστικής Απόφασης που δεσμεύει τις περιουσίες των δημοτών μας και ιδιαίτερα των κατοίκων της Σαρωνίδας, ο Δήμαρχος Σαρωνικού κ. Πέτρος Φιλίππου. 

 

Από το Γραφείο Τύπου

ΔΗΜΟΣ  ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

- Advertisement -

Πρόσφατα Νέα

- Advertisement -

Σχετικά άρθρα