Σημαντικές παρεμβάσεις του Δημάρχου Κρωπίας, Δημητρίου Κιούση σε τρείς  τηλεδιασκέψεις συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης Α΄και Β΄βαθμού (ΠΕΔΑττικής, ΚΕΔΕ) με συμμετοχή πολιτικών ηγεσιών, Υπ.Περιβάλλοντος Ενέργειας και Υπ.Εσωτερικών

Πρόσφατα Άρθρα

Η πρώτη τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020 και αφορούσε προετοιμασία θέσεων της ΠΕΔΑττικής ενόψει της τηλεδιάσκεψης της Κ.Ε.Δ.Ε., με την Π.Ε.Δ.Α. και την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, που  πραγματοποιήθηκε  σήμερα Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020 από τις  10:00 το πρωί έως 16:00 το απόγευμα. Η δεύτερη παρέμβασή του έγινε την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020 σε τηλεδιάσκεψη Α΄και Β΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης Αττικής με τον Υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, τον Υφυπουργό κ.Οικονόμου και τους Γενικούς Γραμματείς και η τρίτη, σήμερα, Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, με τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, τον Υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο και τον γενικό γραμματέα του Υπ. Μιχάλη Σταυριανουδάκη 

Ο Δήμαρχος Κρωπίας κ. Δημήτριος Κιούσης στις παρεμβάσεις του, έθεσε, μεταξύ άλλων, τα εξής 

    1. Για το κρίσιμο ζήτημα των σχέσεων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Την τελευταία την χαρακτήρισε ως  «υπερστελεχωμένη και δυσλειτουργική». Αναφέρθηκε, με δεικτικό τρόπο, στην βασανιστική καθυστέρηση πολλών εγκρίσεων καθημερινών ζητημάτων λειτουργίας και άσκησης  των αρμοδιοτήτων Δήμων  από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Με επιτακτικό τρόπο ζήτησε ενημέρωση για το πώς αντιμετωπίζει η επιστημονική επιτροπή του Υπ. Εσωτερικών τις αλλαγές στις  σχέσεις του Α΄ και Β βαθμού Αυτοδιοίκησης με την Αποκεντρωμένη Κρατική Διοίκηση. Αυτό το ζήτημα τέθηκε και στην σημερινή κρίσιμη τηλεδιάσκεψη με την ηγεσία του Υπ. Εσωτερικών. Ο κ.Κιούσης επέκρινε επίσης τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στο πλαίσιο του νέου χωροταξικού πολεοδομικού νομοσχεδίου από την Περιφέρεια στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και ζήτησε αλληλοενημέρωση των αρμοδίων Υπουργείων για επικείμενες αλλαγές. Στην σημερινή τηλεδιάσκεψη έθεσε και πάλι το ζήτημα του εσωτερικού ελέγχου (αδυναμία πολλών ΟΤΑ να τον ασκήσουν μαζί με άρνηση απάντησης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, πάγιο αίτημα πλέον της πλειοψηφίας των ΟΤΑ)ζήτησε επιπλέον και την κωδικοποίηση της Αυτοδιοικητικής Νομοθεσίας
  •  Εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι τα αιτήματα της ΚΕΔΕ δεν έγιναν δεκτά στο χωροταξικό νομοσχέδιο (σ.σ ο Δήμαρχος Κρωπίας είναι μέλος της αρμόδιας Επιτροπής της ΚΕΔΕ που επεξεργάστηκε μέρος  των αιτημάτων  αυτά). Ζήτησε να γίνουν οι τροπολογίες -που έχουν ζητήσει ως ΚΕΔΕ- στο χωροταξικό νομοσχέδιο που προκαλεί προβλήματα στο ζήτημα των συνενώσεων- τακτοποιήσεων. Με τις Πράξεις Εφαρμογής Σχεδίων Πόλεως υπό κύρωση,  υποχρεώνουν τους Δήμους να μη λαμβάνεται υπόψη η αξία κτισμάτων της τελευταίας δεκαετίας. Με τον τρόπο αυτό δεν  μπορούν να γίνουν οι συστάσεις και οι τακτοποιήσεις. Ζήτησε επαναθεσμοθέτηση του αρ. 25 του Νόμου 1337/83 για να λυθεί το θέμα των συνενώσεων στις πράξεις εφαρμογής που μπλοκάρουν νεόδμητες κατασκευές, για να μην πληρώνουν φόρους ανταλλαγής. Στην σημερινή τηλεδιάσκεψη ζήτησε και την κωδικοποίηση της Πολεοδομικής Νομοθεσίας.
    1. Ζήτησε την άμεση νομοθετική ρύθμιση της δυνατότητας χρηματοδότησης των τοπικών συνδέσεων ακαθάρτων, δωρεάν κάλυψης του κόστους των εργολαβιών, στα ήδη συμβασιοποιημένα  έργα αποχέτευσης ακαθάρτων. Μια ολοκληρωμένη ρύθμιση που την περιμέναμε και όχι αυτή που μερικώς ψηφίστηκε.
    2. Ζήτησε την άμεση ρύθμιση αλλαγών στις περιοχές που δεσμεύονται οι χρήσεις γης από τις ΖΟΕ και υποχρεώνουν σε συνενώσεις στα 4 στρέμματα.
  • Για τις προσλήψεις και την χρόνια υποστελέχωση του Δήμου. Την δεκαετία 2000-2010 δεν έγιναν στο Δήμο Κρωπίας  έγιναν προσλήψεις. Μετά το 2011 που ανέλαβε ως Δήμαρχος υποστελεχώθηκε  δραματικά ο Δήμος λόγω πρόωρων συνταξιοδοτήσεων – συνέπεια των μνημονίων.Το πρόβλημα επέτεινε η πανδημία με τα μέτρα ειδικών συνθηκών εργασίας που αναδεικνύουν το πρόβλημα. Μάλιστα αναφέρθηκε στον προγραμματισμό προσλήψεων του 2020. Ενώ ζητήσαμε, ως Δήμος, την  κάλυψη των 50 κενών οργανικών θέσεων εγκρίθηκαν μόνο 3 και για το 2021 μόνο 2! Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη έθεσε επιπλέον το θέμα της στελέχωσης των ΥΔΟΜ και τα προβλήματα που υπάρχουν λόγω μη εξειδικευμένου προσωπικού σε πολλές υπηρεσίες του Δήμου.
  1.  Ιδιαίτερα προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας κ. Χατζηδάκη έθεσε το κρίσιμο θέμα των δυσλειτουργιών της ΔΕΔΔΗΕ που αδυνατεί να συντηρήσει το υφιστάμενο δίκτυο της με αποτέλεσμα να βυθίζονται περιοχές στο σκοτάδι με την πρώτη καταιγίδα .

Τέλος στις παρεμβάσεις του επισήμανε ιδιαίτερα το αυτονόητο δεδομένο ότι η ΚΕΔΕ είναι το ανώτατο όργανο εκπροσώπησης των αιρετών και πρέπει οι προτάσεις της να λαμβάνονται υπόψη από την Κεντρική Διοίκηση.

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα