Επανέρχεται η πενταετής θητεία για τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες το 2023. Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τις εκλογές της Τ.Α.

Πρόσφατα Άρθρα

Το νομοσχέδιο προβλέπει αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών για την τοπική Αυτοδιοίκηση – Επανέρχεται η πενταετής θητεία για τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες το 2023

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από την κυβέρνηση για τις αλλαγές στο ελληνικό σύστημα της Αυτοδιοίκησης μεταξύ των οποίων, το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο στο ανεβαίνει στο 43%, επανέρχεται η πενταετής θητεία για τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες, αλλά και μειώνεται ο αριθμός των μελών δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων.

Όπως ανέφερε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο κυβερνητικός  Χρήστος Ταραντίλης, με το προτεινόμενο νομοσχέδιο επιλύονται «μια σειρά σοβαρών ζητημάτων που έχουν προκύψει μετά την εφαρμογή του νόμου της λεγόμενης «απλής αναλογικής» (Κλεισθένης) στις αυτοδιοικητικές του 2019». Ο κ. Ταραντίλης υπενθύμισε ότι η αντικατάσταση της λεγόμενης «απλής αναλογικής» και η επαναφορά της πλειοψηφίας του δημάρχου και του περιφερειάρχη στο Συμβούλιο ήταν κεντρική προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας.

«Το νέο εκλογικό σύστημα για την εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών, το οποίο θα εφαρμοστεί στις αυτοδιοικητικές  του 2023 εγγυάται αυξημένη νομιμοποίηση του δημάρχου ή του περιφερειάρχη και εξασφάλιση πλειοψηφίας στα αιρετά όργανα» επισήμανε.

Σύμφωνα με όσα σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τα εννέα βασικά του νομοσχεδίου είναι τα εξής:

  1. Επαναφέρεται η 5ετής θητεία για τους Δημάρχους και Περιφερειάρχες που θα εκλεγούν τον του 2023.
  2. Μειώνεται οριακά ο αριθμός των μελών του Δημοτικού και του Περιφερειακού Συμβουλίου.
  3. Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται στο 43%, 1% μεγαλύτερο από αυτό που ίσχυσε στις του 2006.
  4. Εξασφαλίζεται κατά κανόνα τουλάχιστον η εκλογή των 3/5 των μελών του Συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.
  5. Τίθεται όριο 3% για τη εκλογή Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβούλου, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με το ισχύον στις βουλευτικές εκλογές.
  6. Καταργείται η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των «κοινοτικών Αρχών» η οποία δημιούργησε έναν de facto τρίτο βαθμό αυτοδιοίκησης παρά τη ρητή πρόβλεψη του Συντάγματος.
  7. Εναρμονίζεται η του δημάρχου στα Συμβούλια Δημοτικών Κοινοτήτων με πληθυσμό μεγαλύτερο των 500 κατοίκων.
  8. Σε μικρότερες Δημοτικές Κοινότητες ο εκπρόσωπός τους εκλέγεται από ενιαία υποψηφίων και εκτός συνδυασμών.
  9. Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 30η Ιουνίου για την κατάρτιση των συνδυασμών, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και να είναι εγκαίρως γνωστοί στο εκλογικό Σώμα οι υποψήφιοι.

 

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ