Αρχική featured Δίκη Χρυσής Αυγής: Η δικαίωση των θυμάτων. Ανακοινώνονται οι ποινές

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η δικαίωση των θυμάτων. Ανακοινώνονται οι ποινές

Δύο γροθιές υψωμένες και επτά λέξεις: «Παύλο, τα κατάφερες. Τα κατάφερες, γιε μου!». Επτά χρόνια μετά τη δολοφονία του γιου της και έπειτα από πεντέμισι έτη αδιάλειπτης παρουσίας στη δίκη, η Μάγδα Φύσσα μόλις είχε ακούσει την ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών: Η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση.

Η Μάγδα Φύσσα υψώνει τις γροθιές της, αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου (φωτ. A.P. Photo / Petros Giannakouris).

Στις 12:30 το μεσημέρι συνεδριάζει εκ νέου το δικαστήριο με την αγόρευση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου επί των ελαφρυντικών, καθώς ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά των κατηγορουμένων.

Θα ακολουθήσει δευτερολογία των συνηγόρων υπεράσπισης και αφού αποσυρθεί το δικαστήριο θα ανακοινώσει στη συνέχεια την απόφαση  σε ποιους και ποια ελαφρυντικά θα αναγνωριστούν.

Αντίστοιχη διαδικασία, με πρόταση εισαγγελέως, αγορεύσεις και απόφαση δικαστηρίου, θα ακολουθήσει και για τις ποινές που θα επιβάλλει το δικαστήριο.

Πιθανολογείται ότι σήμερα το δικαστήριο θα αποφασίσει και για το κρίσιμο θέμα των αναστολών, δηλαδή ποιοι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στη φυλακή εάν δεν δοθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή τους.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα διαταχθεί η προσαγωγή στο δικαστήριο των κατηγορουμένων.

Σημειώνεται ότι η ελληνική Δικαιοσύνη ομόφωνα αποφάνθηκε ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση «ενδεδυμένη με τον μανδύα πολιτικού κόμματος», σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα της υπόθεσης.

Η απόφαση του δικαστηρίου δίνει πολλά μηνύματα, τόσο αποδεχόμενη τη ναζιστική φύση της οργάνωσης όσο και για τα ιδεολογικά κίνητρα με τα οποία κινήθηκαν τα μέλη της.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, η οποία έχει πολλαπλό αντίκτυπο στην κοινωνική και πολιτική σκηνή της χώρας, επτά πρώην βουλευτείς της Χρυσής Αυγής κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Αρτέμη Ματθαιόπουλο. Το δικαστήριο με την ίδια απόφαση κήρυξε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής τους πρώην βουλευτές Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μχιάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση. Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δυο αποκαλούμενοι πυρηνάρχες, Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.

Νωρίτερα, οι δικαστές επίσης ομόφωνα έκριναν ένοχο για την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα τον καθ’ ομολογία δολοφόνο Γιώργο Ρουπακιά και 15 ακόμη από τους συνολικά 18 κατηγορούμενους για τη συγκεκριμένη εγκληματική πράξη. Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών, ένοχοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι.

Ένοχος για την εγκληματική οργάνωση και ο υπαρχηγός του Μιχαλολιάκου

Ο Χρήστος Παππάς υπήρξε υπαρχηγός του Νίκου Μιχαλολιάκου και είναι από τα ιδρυτικά στελέχη της νεοναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής

Ο Χρήστος Παππάς υπήρξε υπαρχηγός του Νίκου Μιχαλολιάκου και είναι από τα ιδρυτικά στελέχη της νεοναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Ο Χρήστος Παππάς όσο και αν φιλοτέχνησε προς τα έξω το προφίλ του θεωρητικού της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, οι έρευνες των αρχών μετά τη δολοφονία Φύσσα αποκάλυψαν πόσο βαθιά χωμένος ήταν σε αυτή καθ’ αυτή την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με την ετυμηγορία του δικαστηρίου, ο Χρήστος Παππάς κρίθηκε ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Το κρυφό καταστατικό

Μάλιστα ο Παππάς ήταν και η αφορμή για να καεί ο Μιχαλολιάκος και να δέσει η κατηγορία για την «εγκληματική οργάνωση» με βάση την οποία απαγγέλθηκε το κατηγορητήριο σε όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη και τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής ασχέτως του αν είχαν άμεση συμμετοχή σε συγκεκριμένες δολοφονίες ή απόπειρες δολοφονιών.

Ο Χ. Παππάς είχε έναν ειδικό ρόλο στον ηγετικό πυρήνα της Χρυσής Αυγής και βαρύνεται με τις κατηγορίες για «ένταξη, συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης», «παράνομη οπλοκατοχή» και «υπεξαίρεση μνημείων».

Μετά τη δολοφονία Φύσσα, οι έρευνες των αρχών οδήγησαν στην εξεύρεση ενός οργανογράμματος στο σπίτι του Χ. Παππά στα Γιάννενα και το οποίο οργανόγραμμα ταυτίζεται με τη κρυφό καταστατικό της Χρυσής Αυγής το οποίο οι χρυσαυγίτες απέκρυπταν επιμελώς για να αποφύγουν την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και έτσι να εμφανίζονται ως μεμονωμένα τα εγκλήματα του κάθε στελέχους ή μέλους της.

  Συνάντηση εργασίας κ. Αυγερινού με κ. Λουκά

Η αποκάλυψη του κρυφού καταστατικού που αποδεικνύει την αυστηρή ιεραρχική δομή και πως τίποτα δεν γίνεται χωρίς την έγκριση του αρχηγού, έκαψε τον Μιχαλολιάκο.

Με εντολή Μιχαλολιάκου και υπογραφή Παππά

Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής στην προσπάθειά του να διασωθεί αρνούμενος το γνήσιο αλλά κρυφό μέχρι τότε καταστατικό προσκόμισε στο δικαστήριο ένα άλλο έγγραφο με το οποίο πρόδωσε τον ειδικό ρόλο του Παππά ως «νούμερο 2» της ναζιστικής συμμορίας.

Συγκεκριμένα το έγγραφο που έδωσε στο δικαστήριο φέρει ημερομηνία 5 Νοεμβρίου του 1991 (5/11/1991), και έχει τη σφραγίδα της Κεντρικής Διοίκησης της Χρυσής Αυγής ενώ υπογράφεται «Διά το Πολιτικό Συμβούλιο» από τον Χρήστο Παππά.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο Χρήστος Παππάς εκπροσωπούσε την Κεντρική Διοίκηση, δηλαδή τον ίδιο τον Μιχαλολιάκο ο οποίος αποτελεί την ανώτατη αρχή βάση του χιτλερικού δόγματος «Führerprinzip»

Η εντολή στον πυρήνα της Νίκαιας

Σε αυτό το πλαίσιο ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής Χρ. Παππάς είναι το πρόσωπο που στέλνει τις εγκυκλίους με τις εντολές του Αρχηγού στις τοπικές οργανώσεις της Χρυσής Αυγής.

Στις 23 Απριλίου του 2013 «με εντολή Γενικού Γραμματέα (σ.σ. δηλαδή Μιχαλολιάκου) και με υπογραφή Χρήστου Παππά, στάθηκε στα μέλη της Χρυσής Αυγής η εγκύκλιος ότι «θα πρέπει να λειτουργήσουμε με τα όργανα του κινήματος σαν ένας πολιτικός απελευθερωτικός στρατός του Εθνικισμού και να εφαρμόσουμε πιστά την πάγια αρχή του στρατιωτικού δόγματος που λέγεται απαρέγκλιτη πίστη και υπακοή στην ιεραρχία». Η εγκύκλιος τελειώνει με το «Ζήτω η νίκη! Ζήτω ο Αρχηγός!» Πρόκειται για τα χιτλερικά «Sieg Heil» και «Heil Mein Führer)» αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την λειτουργία της κάθετης δομής και της τυφλής υπακοής στις εντολές του αρχηγού τις παρουσιάζει και προφορικά ο Χρήστος Παππάς στην τοπική οργάνωση στα γραφεία της Νίκαιας λίγους μήνες πριν τη δολοφονία Φύσσα από τον εν λόγω πυρήνα της Χρυσής Αυγής.

Στην πρωτοπορία των δολοφονικών επιθέσεων

«Πειθαρχία λοιπόν και ισχύει για όλους. Από τα ανώτερα στελέχη και έως και τον τελευταίο και τον πιο πρόσφατο φίλο μας» έχει καταγραφεί σε βίντεο να λέει ο Χρήστος Παππάς κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του 2013 προσθέτοντας στις οδηγίες του προς τα μέλη της οργάνωσης ότι «στη Χρυσή Αυγή υπάρχει ιεραρχία και αυτή η ιεραρχία είναι που ακολουθούμε και όχι η κοινοβουλευτική ιεραρχία».

Μάλιστα ο Χρήστος Παππάς επιδίδεται σε ύμνους για το τάγμα εφόδου της Νίκαιας, λέγοντας ότι «η τοπική η δική σας στέκεται στην πρωτοπορία του αγώνα» και προσθέτει απευθυνόμενος σ’ αυτό: «οι λαϊκοί μαχητές της Χρυσής Αυγής, τα παιδιά με τα παντελόνια παραλλαγής πόλης και τις μπλούζες τις μαύρες “Χρυσή Αυγή”, όπου τους ζητήθηκε να δώσουν μάχιμο “παρών”, είτε στις εκλογές είτε σε δύσκολες καταστάσεις, Πάτρα, Κόρινθο, Αγρίνιο, ήταν οι πρώτοι στη μάχη».

Οι αβροφροσύνες… για τα τάγμα πρότυπο των δολοφόνων

Από αυτά προκύπτει ότι το τάγμα εφόδου της Νίκαιας που διέπραξε τη δολοφονία Φύσσα θεωρούνταν από τον ηγετικό πυρήνα της κεντρικής διοίκησης της Χρυσής Αυγής ως τάγμα «πρότυπο» δολοφόνων και ήταν σε πλήρη γνώση των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής.

Μάλιστα ο Χρήστος Παππάς στην πρωτοχρονιάτικη πίτα τους αφού λέει στους χρυσαυγίτες της Νίκαιας ότι «σας αξίζουν τα εύσημα» τους προτρέπει: «Έτσι να συνεχίσετε και το 2013. Γιατί αυτό σημαίνει χρυσαυγίτης».

Εννέα μήνες μετά υπακούοντας στις εγκυκλίους με υπογραφή Παππά και με εντολή του γενικού γραμματέα Μιχαλολιάκου, οι χρυσαυγίτες της Νίκαιας δολοφονούν τον Παύλο Φύσσα.

  Μαρκόπουλο: Τα πρόβατα βόσκουν στα σκουπίδια και ο “τσοπάνης” πουλάει το γάλα και το κρέας σαν βιολογικά! (βίντεο)

Ο Χρήστος Παππάς βέβαια όπως όλοι οι κατηγορούμενοι εκ των ανώτατων και ανώτερων στελεχών της Χρυσής Αυγής παρίστανε και αυτός τον ανίδεο, έφτασε μάλιστα να δηλώνει ότι είναι κατά της βίας και της εγκληματικής δράσης και άλλα τέτοια φαιδρά που μόνο γέλιο προκαλούσαν για την θρασυδειλία που διακρίνει τους φασίστες όταν πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη των αποκρουστικών πράξεών τους και των εγκλημάτων τους.

Μάλιστα τα παραπάνω υμνητικά λόγια για τους δολοφόνους της Νίκαιας ο Χρήστος Παππάς ενώπιον του δικαστηρίου τα χαρακτήρισε μια απλή …«αβροφροσύνη».

Συνοδοιπόρος και χρυσαυγίτης από τα γεννοφάσκια του

Ο Χρήστος Παππάς έφτασε στο σημείο να μιλάει για νεανικές αναζητήσεις σε ότι αφορά τη λατρεία για το ναζισμό και το φασισμό, για προσωπικά δεδομένα και για «πλάκα» απαντώντας για τις φωτογραφίες όπου έντυνε με τη στολή των ναζί μικρά παιδιά και τα μάθαινε να χαιρετούν ναζιστικά. Την απόδοση τιμών στον τάφο του Ιταλού δικτάτορα Μουσολίνι το 2009 την είχε αποδώσει σε …τουριστική διέλευση από την Ιταλία.

Για το πόσο νεανικές ήταν οι αναζητήσεις εκείνες του Χρήστου Παππά φαίνεται άλλωστε και από το γεγονός ότι ακόμα και τη στιγμή μετά την παράδοσή του ου οδηγούνταν στην ΓΑΔΑ, φώναζε «ζήτω η Χρυσή Αυγή» και χαιρετούσε ναζιστικά.

Αυτός ο κατά δήλωσή του χρυσαυγίτης από τα γεννοφάσκια του υπήρξε συνοδοιπόρος του Νίκου Μιχαλολιάκου από τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης, τόσο στη νεολαία της ΕΠΕΝ όσο και στη Χρυσή Αυγή όπου ήταν ένας από τους συνιδρυτές της. Ο πατέρας του Ηλίας Παππάς υπήρξε συνεργάτης του δικτάτορα Παπαδόπουλου.

Η κοινή διαδρομή των Παππά και Μιχαλολιάκου στο χώρο του φασισμού προκύπτει και από το πλούσιο φωτογραφικό αρχείο.

Ο άλλοτε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής έχει φτάσει στο σημείο να εκπαιδεύει ανήλικο παιδάκι να χαιρετάει ναζιστικά και να λέει «Χάιλ Χίτλερ» όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στα χέρια του το δικαστήριο.

Πορωμένος φασίστας

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία επισκεπτόταν και αλληλογραφούσε με τον καταδικασμένο για εγκλήματα πολέμου, στρατηγό των Waffen-SS, Ντεγκρέλ, πόζαρε με ναζιστικό φέσι της 13ης Ορεινής Μεραρχίας των SS («Handschar») ή με χιτλερικό πηλήκιο.

Ο Χρήστος Παππάς είναι δε τόσο πορωμένος φασίστας που έφτασε στο σημείο να αναπαραστήσει προσωπικά τη σκηνή που ο Αδόλφος Χίτλερ φωτογραφιζόταν έξω από τον πύργο του Λάντσμπεργκ όπου είχε φυλακιστεί μετά το αποτυχημένο Πραξικόπημα της Μπιραρίας.

Μαθήματα ναζισμού και αντικομμουνισμού

Τα πορτραίτα του Φύρερ δε, είναι αμέτρητα στα αρχεία του υπολογιστή του Χρήστου Παππά και ακριβώς αυτές οι φασιστικές πεποιθήσεις τον έκαναν υπαρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Σε άρθρο του έχει γράψει ο Χρήστος Παππάς πως «εμείς οι Έλληνες εθνικοσοσιαλιστές θα σταθούμε προσοχή στην επέτειο της αυτοκτονίας του Χίτλερ και της Εύα Μπράουν χαιρετώντας με τον αιώνιο χαιρετισμό και θα κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή. Στην καρδιά μας φουντώνει η πίστη με τα λόγια του Φύρερ σε μια δυο γενιές θα μου αποδοθεί δικαιοσύνη».

Βεβαίως ο Χρήστος Παππάς και εκ του ρόλου του μπορεί να μην εμφανιζόταν ως «κοινοβουλευτικός» όπως ο απροκάλυπτα βίαιος Κασιδιάρης αλλά δεν υπολειπόταν της γλώσσας του μίσους και του αντικομμουνισμού που όπλιζαν τα χέρια του κάθε Ρουπακιά της Χρυσής Αυγής.

Από το βήμα της Βουλής όντας υπόδικος, το 2018 ο Χρήστος Παππάς έχει ταχθεί υπέρ της επαναλειτουργίας της Μακρονήσου καθώς με αφορμή μία κυβερνητική τροπολογία για την κατεδάφιση κάποιων αυθαιρέτων είχε δηλώσει: «Κάτω τα χέρια από τη Μακρόνησο. Η Μακρόνησος θα χρειαστεί. Στη Μακρόνησο να μην γκρεμιστεί τίποτα κι ότι είναι να γκρεμιστεί, θα γκρεμιστεί με κοινωνική εργασία».

↓ Σχολιάστε εδώ μέσω του λογαριασμού σας στο facebook ↓