Χαιρετισμός του Κώστα Πόγκα – Παλαίμαχου Συνδικαλιστή και πρώην Δημάρχου Λαυρίου στο Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα (9/7/20)

Πρόσφατα Άρθρα

Αυτές τις ημέρες γινόμαστε μάρτυρες της νέας κυβερνητικής απόπειρας να φέρει για ψήφιση στη Βουλή το νόμο που θέλει τάχα να βάλει τάξη στην παράλυση της λειτουργίας των πόλεων και την ταλαιπωρία των πολιτών από την ανεξέλεγκτη δράση μικρών ομάδων που κινητοποιούνται και κλείνουν τους δρόμους παραλύοντας τη ζωή των πόλεων.

Θυμήθηκα πως ακριβώς κατά τον ίδιο τρόπο η κυβέρνηση στη δεκαετία του 1960 είχε ψηφίσει τον Νόμο 4000 περί τεντιμποϊσμού. Εκείνος ο νόμος ποτέ δεν εφαρμόστηκε για τους τεντιμπόηδες. Όλες οι δικογραφίες που κατασκευάζονταν από το αστυνομικό κράτος εκείνη την εποχή και αφορούσαν απεργίες, συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες εργατικών Σωματείων είχαν τις ίδιες κατηγορίες: Εξύβριση, απείθεια, φθορά ξένης περιουσίας, αντίσταση κατά της Αρχής σε συνδυασμό με τoν Νόμο 4000 περί τεντιμποϊσμού.

Με αυτόν τον νόμο είχαμε οδηγηθεί στα Δικαστήρια δεκάδες φορές συνδικαλιστές και εργαζόμενοι του Λαυρίου. Σε μια από αυτές τις δίκες ήμαστε κατηγορούμενοι εγώ, ο Βουγιούκας, ο Μητσικάκος, ο Τσιτζηφάτος και ο Δημήτρης ο Χαραμής, που τότε ήταν περίπου 65 χρόνων και δεν είχε ούτε μία τρίχα μαύρη στο κεφάλι του.

Όταν τελείωσε η διαδικασία και ήρθε η σειρά της αγόρευσης του Εισαγγελέα να προτείνει τις ποινές κατά το Κατηγορητήριο, ο άνθρωπος δεν άντεξε από τα ψέματα που ακούστηκαν στην ακροαματική διαδικασία και έκλεισε την αγόρευσή του με την εξής φράση.

«Κύριοι δικαστές, να εξετάσουμε ένα προς ένα τα αδικήματα που κατά το κατηγορητήριο διέπραξαν οι κατηγορούμενοι που εργάζονται στο πιο σκληρό επάγγελμα των Μεταλλωρύχων, να κατηγορήσουμε και να δικάσουμε τον Πόγκα που ως νεαρός μπορεί λόγω της ηλικίας του να εκδηλώθηκε σαν τεντιμπόης, αλλά να δικάσουμε τον ασπρομάλλη και γέροντα Χαραμή ως τεντιμπόη με το νόμο 4000 περί τεντιμποϊσμού δεν θα κάνομε τίποτε άλλο παρά να κλονίσουμε την πίστη και το σεβασμό των πολιτών στους Νόμους του Κράτους και θα υπονομεύσουμε το ίδιο το πνεύμα του Νομοθέτη για την καταστολή της μάστιγας του τεντιμποϊσμού. Γι’ αυτό προτείνω την αθώωση όλων των κατηγορουμένων».

Όταν ήρθε το 1967 δικτατορία της Χούντας, η οποία δεν άφησε τίποτα όρθιο στη χώρα, ο εισαγγελέας που κατήγγειλε τον τρόπο εφαρμογής των νόμων και ζήτησε την αθώωσή μας ήταν ανάμεσα στους δικαστές που καθαίρεσε το φασιστικό καθεστώς των Συνταγματαρχών.

Είναι σίγουρο πως στην εφαρμογή αυτού του νόμου θα ξαναζήσει η χώρα μας την ίδια ντροπή του παρελθόντος. Ας αναλογιστούν οι βουλευτές που θα ψηφίσουν το νόμο τις ευθύνες τους.

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα