Ανακοίνωση ΚΚΕ Μεσογείων και Λαυρεωτικής για τα 2 χρόνια από την φωτιά στο Μάτι

Πρόσφατα Άρθρα

Για την συμπλήρωση δύο χρόνων από την φονική πυρκαγιά στην Αττική

Αυτές τις ημέρες συμπληρώνονται δύο χρόνια από την φονική πυρκαγιά που έπληξε την Αττική, τις περιοχές του Ν. Βουτζά και το Μάτι. Τα αποτελέσματα γνωστά, 102 νεκροί , εκατοντάδες τραυματίες, μια ολόκληρη περιοχή άλλαξε και από «Ριβιέρα» που κάποιοι υπόσχονταν να την κάνουν μετατράπηκε σε « Ναγκασάκι». Αυτές τις ημέρες γίνεται μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μία μικροκομματική αντιπαράθεση που προσβάλει τόσο τους νεκρούς της τραγωδίας όσο και τις εκατοντάδες πυρόπληκτες οικογένειες. Αντιπαράθεση, η οποία ουσιαστικά συγκαλύπτει τις πραγματικές αιτίες αυτής της ανείπωτης τραγωδίας. Η μεγαλύτερη τιμή της μνήμης των θυμάτων στο Μάτι είναι η πλήρης αποκάλυψη όλων των πτυχών της τραγωδίας, για να μάθει ο ελληνικός λαός τι πραγματικά συνέβη εκείνες τις ώρες, η επούλωση των μεγάλων πληγών και η άμεση λήψη όλων εκείνων των αναγκαίων μέτρων, προκειμένου να μην επαναληφθούν στο μέλλον τέτοια τραγικά περιστατικά.

Δύο χρόνια η περιοχή της Ανατολικής Αττικής βίωσε από πρώτο χέρι τις συνέπειες τις φωτιάς, βίωσε από πρώτο χέρι τις προτεραιότητες του αστικού κράτους, βίωσε το τι σημαίνουν κυβερνητικές εξαγγελίες και υποσχέσεις. Οι πυρόπληκτες οικογένειες έμαθαν από πρώτο χέρι ότι το αστικό κράτος έχει συνέχεια. Ότι η μία κυβέρνηση δίνει στην άλλη την σκυτάλη, ότι οι υποσχέσεις είναι κούφια λόγια.  Τόσο σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, που τότε ήταν αυτή κυβέρνηση, κινούνται προς μία  κατεύθυνση,  η οποία ουσιαστικά συγκαλύπτει τις πραγματικές αιτίες της ανείπωτης τραγωδίας ενώ δεν έχουν προτεραιότητα την λύση των προβλημάτων των πυρόπληκτων. Όπως δείχνουν και τα τελευταία σχέδια ανάπλασης των καμένων οικισμών, για την πατρότητα των οποίων ερίζουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, η «αναγέννηση» από την καταστροφή θα γίνει με κριτήρια που βάζουν απέναντι τις λαϊκές ανάγκες και έχουν ως προτεραιότητα να εξυπηρετήσουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, που δείχνουν διαχρονικά το «ενδιαφέρον» τους για την περιοχή. Έτσι και το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση πρόσφατα είναι ενταγμένο στη λογική της προσέλκυσης επενδύσεων και πρόκειται για σχέδιο καταρτισμού για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που βρίσκουν έδαφος για την κερδοφορία τους αξιοποιώντας «φιλέτα» γης.

Δύο χρόνια μετά, τα φώτα της δημοσιότητας για τα προβλήματα των κατοίκων έσβησαν ,αλλά τα προβλήματα αυτά παραμένουν και κάποια γιγαντώνονται. Αποζημιώσεις, ανακατασκευές, ταλαιπωρία στις υπηρεσίες, ανάπλαση και αποκατάσταση του πρασίνου, αμίαντος, οικογένειες στον αέρα χωρίς να ξέρουν πού και πώς θα μείνουν,  πληγές στο σώμα και στην ψυχή των ανθρώπων που είναι ακόμα ανοιχτές. Είναι μερικά από τα καθημερινά βιώματα για μια πυρόπληκτη οικογένεια.

Το ΚΚΕ , τα μέλη του και οι του , από την πρώτη ώρα ήταν στην κυριολεξία μέσα στην φωτιά να βοηθήσουν , να σώσουν το συνάδελφο, τον γείτονα , τον συγγενή. Από την πρώτη ώρα μέχρι και σήμερα μπήκε και μπαίνει μπροστά για την ικανοποίηση των αναγκών των πυρόπληκτων, με δεκάδες παρεμβάσεις από δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια έως την βουλή και την ευρωβουλή. Το ΚΚΕ από την πρώτη ώρα μίλησε για τα αίτια και τις ευθύνες, που μπροστά σε κάθε μεγάλο «φυσικό» φαινόμενο μετράμε  και χαμένες λαϊκές περιουσίες. Τα έργα αντιπυρικής προστασίας, όπως και τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης, δεν υλοποιούνται, γιατί για τους καπιταλιστές και το αστικό κράτος αποτελούν κόστος χωρίς προσδοκώμενα κέρδη. Οι ανάγκες των εργατικών και λαϊκών οικογενειών γίνονται κυριολεκτικά θυσία στο βωμό της ανάπτυξης των επιχειρηματικών κερδών. Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που καταψήφισε στη Βουλή τη σύσταση εταιρείας με την επωνυμία «Μάτι Ξανά», καταγγέλλοντας ότι μ’ αυτόν τον τρόπο γίνεται διάχυση και μετάθεση της ευθύνης, με σκοπό να καλυφθούν οι τόσο της κυβέρνησης όσο και του κράτους πίσω από τις αρμοδιότητες της εταιρείας, στις πλάτες των κατοίκων της περιοχής.

Δύο χρόνια μετά με βάση την διαμορφωμένη κατάσταση υπάρχουν επείγουσες ανάγκες που πρέπει να αντιμετωπιστούν από την κυβέρνηση, την και τις Δημοτικές Αρχές: Η αποζημίωση, στο σύνολο του απαιτούμενου ποσού, των πυρόπληκτων οικογενειών για ανακατασκευή και επιδιόρθωση των κατοικιών. Η προστασία από πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης. Η του επιδόματος ενοικίου για όλες τις πυρόπληκτες οικογένειες που έχασαν την κατοικία τους. Η παραμονή των πυρόπληκτων, όπου δεν έχει ολοκληρωθεί η ανακατασκευή των κατοικιών τους, στους μέχρι τώρα χώρους φιλοξενίας τους. Η επικίνδυνων υλικών (όπως ο αμίαντος) -διαδικασία που ακόμα μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί-, καθώς αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να αναδεικνύει και θα βάζει μπροστά την ικανοποίηση των αναγκών αυτών αλλά και να  αναδεικνύει ότι απαιτείται ένας ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης και οργάνωσης της κοινωνίας και της οικονομίας. Αυτός ο δρόμος θα έχει στο επίκεντρο όχι τα κέρδη των λίγων, αλλά την πραγματική προστασία του λαού και την ικανοποίηση των αναγκών του.

Τομεακή οργάνωση Μεσογείων και Λαυρεωτικής του ΚΚΕ

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ