Στην τελική ευθεία μπαίνει το έργο της «Αποκατάστασης διατηρητέου κτίσματος για τη δημιουργία Μουσείου Κεραμικής – ΑΚΕΛ “ΠΑΝΟΣ ΒΑΛΣΑΜΑΚΗΣ” και της διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου στο Λαύριο Αττικής» μετά τη χθεσινή (18/1) έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο της σύναψης και των όρων τροποποίησης – παράτασης της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Λαυρεωτικής και της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου.  Η Προγραμματική Σύμβαση παρατείνεται έως 26.1.2020 ώστε να είναι σε ισχύ έως την ολοκλήρωση του αντικειμένου του έργου και την οριστική παραλαβή του.

Το έργο αυτό, συνολικού προϋπολογισμού 846.945,94€ (με ΦΠΑ) είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας Αττικής και έχει ως αντικείμενο τη μετατροπή του διατηρητέου βιομηχανικού κτιρίου –μνημείου που βρίσκεται εντός του Δημόσιου Ακινήτου ΑΒΚ 710, σε μουσείο κεραμικής. Το έργο περιλαμβάνει την αποκατάσταση – εκμετάλλευση των δύο κενών δεξαμενών καθίζησης και την κάλυψή τους με μια στατικά ανεξάρτητη μεταλλική κατασκευή.

Στη συζήτηση του θέματος, εκτός από τον Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρο Φιλίππου που ήταν ο εισηγητής, τον λόγο έλαβε και ο Πρόεδρος της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής (ΕΜΕΛ) Αναστάσιος Βλάδος, ο οποίος αναφέρθηκε στον αγώνα της ΕΜΕΛ τα τελευταία χρόνια για τη δημιουργία του Μουσείου Κεραμικής ΑΚΕΛ – Πάνος Βαλσαμάκης, με τη συγκέντρωση 600 περίπου αντιπροσωπευτικών κεραμικών της ΑΚΕΛ (Ανώνυμης Κεραμευτικής Εταιρείας Λαυρίου), συνεχίζοντας τις προσπάθειες του σπουδαίου εικαστικού – κεραμίστα Πάνου Βαλσαμάκη (1900 – 1986), θεμελιωτή της έντεχνης κεραμικής στην Ελλάδα.  

Με την ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού έργου πολιτιστικής υποδομής, στόχος είναι το Λαύριο να καταστεί σοβαρός πόλος πολιτιστικής δραστηριότητας.

Φωτορεαλιστική άποψη εξωτερικά Φωτορεαλιστική άποψη εσωτερικά Κτίριο Βαλσαμάκη 1

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Γραφείο  Αντιπεριφερειάρχη