18 C
Keratea
Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου, 2021

Παρεμβάσεις του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρου Φιλίππου στην 1η ημέρα του 12ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Ανατολικής Αττικής.

Πρόσφατα Άρθρα

IMG 1954

31 Μαρτίου 2018

Παρεμβάσεις τόσο στην ειδική θεματική συνεδρία της Παρασκευής 30/3 για την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση όσο και στις δύο πρωινές θεματικές συνεδρίες του Σαββάτου 31/3 έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, στο πλαίσιο του 12ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Ανατολικής Αττικής που πραγματοποιείται στο Λαύριο από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και την Περιφέρεια Αττικής.

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ: ΘΕΣΜΙΚΗ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

 

 

Στη συζήτηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄βαθμού ο κ. Φιλίππου παίρνοντας τον λόγο, ενημέρωσε τον Υπουργό Εσωτερικών και τους παραβρισκόμενους για το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τους 13 δήμους της Ανατολικής Αττικής, το οποίο περιλαμβάνει σημαντικά έργα υποδομών ύψους 300.000.000€ που χρηματοδοτούνται από πόρους της Περιφέρειας, από το και από κρατικά κονδύλια. Σε ποσοστό 50% τα έργα αυτά είναι έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης των περιοχών της Ανατολικής Αττικής, ώστε να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα και καταστροφές. Κάλεσε δε το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά κυρίως τους δήμους της χωρικής του αρμοδιότητας να υλοποιήσουν το παραπάνω πρόγραμμα από κοινού με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, καθώς η Αυτοδιοίκηση Α΄και Β΄βαθμού είναι εκείνη στην οποία πέφτει το κύριο βάρος για την κατασκευή των εγκρεκριμένων έργων που θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Ανατολικής Αττικής και τη γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής. Κυρίως όμως ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αυτή που πρέπει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών μια και οι τοπικές κοινωνίες περιμένουν πάρα πολλά από αυτά που η ίδια η ζωή επιτάσσει σε όλους τους τομείς της τοπικής ανάπτυξης.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

Στην τοποθέτησή του στην πρωινή θεματική συνεδρία του Σαββάτου για την «Ενέργεια, την Περιβαλλοντική Πολιτική και τη Χωροταξία», αφού επανέλαβε τη σημασία της διεξαγωγής του συνεδρίου και ειδικά του συγκεκριμένου θεματικού τραπεζιού λόγω της ιδιόρρυθμης ταυτότητας της περιοχής της Ανατολικής Αττικής, στάθηκε σε δύο κύρια θέματα:

Στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τα σχέδια πόλεως και την ολοκλήρωση των πολεοδομικών μελετών και να προχωρήσει η περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής, η της οποίας για πολλά χρόνια στηριζόταν σε πολύ μεγάλο ποσοστό στην αγοραπωλησία γης και την οικοδομική δραστηριότητα. Σε αυτή την κατεύθυνση κρίνεται ιδιαίτερα θετική η πρωτοβουλία για την ανάρτηση του Κτηματολογίου και των δασικών χαρτών.

Όσον αφορά στα μείζονα ζητήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων και της διαχείρισης των υγρών αποβλήτων, ο Αντιπεριφερειάρχης αφού επισήμανε ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει δρομολογήσει τη λύση στο θέμα της αποχέτευσης για όλες σχεδόν τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής, τόσο σε επίπεδο μελετών όσο και σε επίπεδο κατασκευής έργων, με μοναδική εκκρεμότητα το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Σαρωνικού, πρότεινε τη διοργάνωση οργανωμένης ημερίδας στην Ανατολική Αττική με μοναδικά θέματα συζήτησης τη διαχείριση απορριμμάτων και την αποχέτευση.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ

Αντίστοιχα στην παράλληλη πρωινή θεματική συνεδρία για την «Επιχειρηματικότητα, τις Επενδύσεις και την Αναπτυξιακή Πολιτική», ο κ. Φιλίππου μίλησε για την ανάγκη καταγραφής και ανάλυσης της υφιστάμενης κατάστασης αλλά και της αναζήτησης εναλλακτικών προτάσεων και πόρων που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής. Επιπλέον, μίλησε για τα που πρέπει να ληφθούν για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την ανάδειξη της ελκυστικότητας της Ανατολικής Αττικής μέσω της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, αλλά και για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη διευκόλυνση της διαδικασίας αδειοδοτήσεων των νέων επιχειρήσεων, τον επανακαθορισμό των χρήσεων γης των περιοχών ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ και τη αξιοποίηση των υφιστάμενων βιομηχανικών κτιρίων που παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Τέλος, αφού αναφέρθηκε στις μεγάλες δυσκολίες όσον αφορά σε όλα τα επενδυτικά προγράμματα που προκύπτουν από την τεράστια γραφειοκρατία, έθιξε το θέμα των προστίμων και του ωραρίου των επιχειρήσεων ως παραγόντων που λειτουργούν ανασταλτικά στην ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα τους.


30 Μαρτίου 2018

Ξεκίνησαν σήμερα Παρασκευή 30 Μαρτίου οι εργασίες του διήμερου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Ανατολικής Αττικής που διοργανώνει το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και η Περιφέρεια Αττικής στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.

Μετά την κήρυξη της έναρξης του συνεδρίου με τις ομιλίες του Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Ιωάννη Γκόλια, του Δημάρχου Λαυρεωτικής κ. Δημήτρη Λουκά και της Περιφερειάρχη Αττικής κας Ρένας Δούρου καθώς και την εναρκτήρια ομιλία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη, ως εκπροσώπου της κυβέρνησης, ακολούθησαν οι δύο πρώτες θεματικές συνεδρίες για την «Αγροτική Ανάπτυξη και Παραγωγική Ανασυγκρότηση» και την «Πολιτιστική Κληρονομιά, τον Τουρισμό και τον Αθλητισμό».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Πέτρος Φιλίππου έκανε παρεμβάσεις και στις δύο θεματικές συνεδρίες, διατυπώνοντας τις θέσεις της Περιφέρειας τα υπό συζήτηση θέματα.

Στην πρώτη συνεδρία, λαβών τον λόγο μετά τις εισηγήσεις των υπουργών, ο κ. Φιλίππου ενημέρωσε τους παραβρισκόμενους για τη σημερινή κατάσταση του πρωτογενούς τομέα στην Ανατολική Αττική, τους κατέστησε γνωστές τις μέχρι σήμερα πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Αττικής για τη στήριξη και ανάδειξη του τομέα αυτού (γεωργία, μελισσοκομία, κτηνοτροφία, αλιεία). Μεταξύ των άλλων προσδιόρισε τις βασικές κατευθύνσεις στις οποίες θα πρέπει κινηθεί η Περιφέρεια σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τα κυριότερα σημεία της παρέμβασης του Αντιπεριφερειάρχη αφορούσαν στα ακόλουθα:

Αγροτική Παραγωγή – Μεταποιητικές Μονάδες και χρήσεις γης: Η Ανατολική Αττική κατέχει το μεγαλύτερο τμήμα της καλλιεργήσιμης γης σε ολόκληρη την Αττική και θα πρέπει να στηριχθεί και να αναδειχθεί. Βασικές της καλλιέργειες είναι το αμπέλι, η ελιά, το φιστίκι, τα σύκα, τα κηπευτικά, τα άνθη και λίγα δημητριακά. Είναι απαραίτητο λοιπόν να γίνει:

  • Επαναπροσδιορισμός των χρήσεων γης και των πολεοδομικών περιορισμών για την εγκατάσταση μεταποιητικών μονάδων προϊόντων του πρωτογενούς τομέα.
  • Καθορισμός νομοθετικού πλαισίου (όροι, προϋποθέσεις, εργαλεία κλπ) για τον χαρακτηρισμό της γης υψηλής παραγωγικότητας.
  • Προώθηση της δημιουργίας Ομάδων Παραγωγών, μέσω ενημερωτικών συναντήσεων με ενδιαφερόμενους φορείς, δημιουργίας και διανομής έντυπου υλικού κλπ.
  • Καθορισμός νομοθετικής ρύθμισης για ανάδειξη τοπικών προϊόντων αγροτικών εκμεταλλεύσεων  μέσω της οικοτεχνίας, με σκοπό την προώθηση αποκλειστικά τοπικών προϊόντων της περιοχής δραστηριότητας.
  • Οργάνωση της διαχείρισης των παραγώγων – υπολειμμάτων των αγροτικών εκμεταλλεύσεων με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (βιομάζα).

Μελισσοκομία

Δημιουργία Μελισσοκομικού Πάρκου εμπλουτισμένου με μελισσοκομικά φυτά (εξοικονόμηση πόρων από τις των μελισσοκόμων, περιορισμός των κλοπών κλπ) – Πάρκο Επίδειξης.

Κτηνοτροφία

  • Η δημιουργία προϋποθέσεων της διατήρησης και λειτουργίας των υφισταμένων εκμεταλλεύσεων
  • Η ενίσχυση του κλάδου της κτηνοτροφίας ως πυλώνα ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα της ΠΕ Ανατολικής Αττικής
  • Να διευκολυνθεί η διαδικασία αδειοδότησης βιώσιμων εκτροφών που θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε επενδυτικά προγράμματα
  • Θέσπιση εφαρμοστικών διατάξεων για την ίδρυση και λειτουργία Κτηνοτροφικών Πάρκων

 

Αλιεία

Είναι απαραίτητη η βελτίωση των υποδομών, η δημιουργία νέων αλιευτικών καταφυγίων και η γενικότερη στήριξη του κλάδου με την παράλληλη πάταξη της παράνομης αλιείας.

Για δε τα ευρωπαϊκά προγράμματα και τα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ 2014 – 2020), όπως είναι το Υπομέτρο 4.1 «Στήριξη για Επενδύσεις σε Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις» (Σχέδια Βελτίωσης) και το Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», ο κ. Φιλίππου τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση εντάσσει την Αττική στις χρηματοδοτήσεις αλλά επισήμανε την ανάγκη εξειδίκευσης με κριτήριο την υφιστάμενη κατάσταση για να έχουν τη δυνατότητα περισσότεροι αγρότες να ενταχθούν, αλλά και να απορροφηθούν όλα τα κονδύλια για την Αττική και να μην φύγουν πόροι προς τις άλλες Περιφέρειες.

 

Όσον αφορά στη δεύτερη θεματική συνεδρία, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής στην τοποθέτησή του επισήμανε ότι και οι τρεις τομείς (πολιτισμός, αθλητισμός, τουρισμός) είναι καθοριστικοί για την ανάπτυξη της Ανατολικής Αττικής. Η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού ήδη εκπονεί προγράμματα για την τουριστική ανάπτυξη της Ανατολικής Αττικής με την αξιοποίηση και την ανάδειξη των παραλιών, των δασών και των περιοχών φυσικού κάλλους. Βασικό κριτήριο θα πρέπει να είναι πώς οι χώροι αυτοί θα εξυπηρετήσουν τα πέντε εκατομμύρια κατοίκων του λεκανοπεδίου της Αθήνας που στις περιοχές της Ανατολικής Αττικής βρίσκουν διέξοδο και χώρους αναψυχής.

Επίσης έκανε εκτενή αναφορά για την ανάδειξη των σπουδαίων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Ανατολικής Αττικής που σε μεγάλο βαθμό παραμένουν άγνωστα στο ευρύ κοινό (Λαυρεωτική, Μαραθώνας, Ραμνούντας, Αχαρνές κ.α). Ήδη η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού υλοποιεί προγράμματα ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων ιστορικής σημασίας (αρχαίο Θορικού, Μουσείο Μεταλλείας – Μεταλλουργίας Λαυρεωτικής κα).

Ολοκληρώνοντας τις παρεμβάσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής επισήμανε ότι από τη σπουδαία διαδικασία διαλόγου του συνεδρίου, αναδεικνύεται η ευθύνη όλων για την υλοποίηση των συμπερασμάτων του συνεδρίου.

IMG 1955 IMG 1954 IMG 1938

IMG 1921 IMG 1907

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ