Αβέβαιο φαντάζει το μέλλον του λιμένος Λαυρίου με την ξαφνική απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να πάρει όλα τα αδιάθετα κέρδη προηγούμενων χρόνων

Πρόσφατα Άρθρα

«Με την ξαφνική απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να διανείμει το μέρισμα των Οργανισμών Λιμένων και να πάρει όλα τα αδιάθετα κέρδη προηγούμενων χρόνων των λιμανιών, το μέγεθος απώλειας κερδών και αποθεματικού στους Οργανισμούς φαίνεται να είναι σχεδόν ολικό», καταγγέλλει ο Νεκτάριος Σαντορινιός.

Αβέβαιο φαντάζει το μέλλον των 10 περιφερειακών λιμανιών της χώρας (Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα, Βόλος, Ηράκλειο, Πάτρα, Ελευσίνα, Λαύριο, Ραφήνα) καθώς κανείς δεν γνωρίζει ακόμα με ποιον τρόπο θα γίνει η αξιοποίησή τους.

Η κυβέρνηση έχει ήδη εκδηλώσει τις διαθέσεις της και διά στόματος του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη έχει κάνει γνωστό ότι δεν θα ακολουθήσει το των υπο-παραχωρήσεων που είχε επιλέξει η προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να προχωρήσει ακόμα και σε πωλήσεις μετοχών.

Οι μελέτες αξιοποίησης -βιωσιμότητας για κάθε λιμάνι ξεχωριστά δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί και όπως έχει δηλώσει ο Γ. Πλακιωτάκης, από αυτές θα αποφασιστεί ο βέλτιστος τρόπος αξιοποίησης των λιμανιών.

Ωστόσο μια αποκάλυψη που έκανε μέσω ερώτησης που κατέθεσε στους υπουργούς Ναυτιλίας και Οικονομίας ο τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός, την οποία υπογράφουν και πολλοί άλλοι βουλευτές του κόμματος, προκαλεί νέο κύμα ανασφάλειας στους Οργανισμούς Λιμένων.

Οπως υποστηρίζει ο τομεάρχης, το ΤΑΙΠΕΔ -ελέγχει το 100% των μετοχών των Οργανισμών Λιμένων- σε συνεργασία με την κυβέρνηση θέλει να πάρει όλους τους διαθέσιμους πόρους από τα 10 λιμάνια, να τα απαξιώσει και έτσι οι μελέτες που θα γίνουν να δείξουν πολύ χαμηλά έσοδα και επομένως τα λιμάνια να πουληθούν σε τιμή ευκαιρίας για τους αγοραστές.

«Η ξαφνική απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να διανείμει το μέρισμα των Οργανισμών Λιμένων και να πάρει όλα τα αδιάθετα κέρδη προηγούμενων χρόνων των λιμανιών» είναι το θέμα της ερώτησης, στην οποία γίνονται γνωστά τα εξής σημαντικά στοιχεία:

■ Οι διοικήσεις των 10 περιφερειακών λιμανιών από το 2016 και μετά, με σκοπό την αναζωογόνηση των λιμανιών, παρήγαγαν σημαντικά αποτελέσματα, κατορθώνοντας να συγκεντρώσουν για το σύνολο των λιμένων, μέσω του τακτικού αποθεματικού και των αδιάθετων κερδών προηγούμενων χρήσεων, περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ διαθέσιμων πόρων, τα οποία προορίζονταν για επενδύσεις.

■ Μετά την πρόσφατη κίνηση του ΤΑΙΠΕΔ, το μέγεθος της απώλειας κερδών και αποθεματικού στους Οργανισμούς φαίνεται να είναι σχεδόν ολικό. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στον Οργανισμό Λιμένος Βόλου το ΤΑΙΠΕΔ πήρε ως μέρισμα το σύνολο σχεδόν των ετήσιων κερδών (1.440. ευρώ), στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου 6.500.000 ευρώ (2,5 εκατ. ευρώ σύνολο κερδών για το 2018 και 4 εκατ. ευρώ αδιάθετα κέρδη προηγούμενων χρήσεων), στον Οργανισμό Λιμένος Πάτρας 2.560.000 ευρώ (60.000 σύνολο κερδών για το 2018 και 2,5 εκατ. ευρώ από τα αδιάθετα κέρδη προηγούμενων χρήσεων), στον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας 5.000.000 ευρώ (2 εκατ. ευρώ σύνολο κερδών για το 2018 και 3 εκατ. ευρώ από τα αδιάθετα κέρδη προηγούμενων χρήσεων).

«Οφείλουν», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο Νεκτάριος Σαντορινιός, «οι υπουργοί Ναυτιλίας και Οικονομίας να απαντήσουν για ποιο λόγο αποφασίστηκε η “αφαίμαξη” των Οργανισμών Λιμένων με τόσο υψηλά μερίσματα, πώς θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που θα προκύψουν στη λειτουργία τους και πώς θα υλοποιηθεί το επενδυτικό τους πρόγραμμα μετά την αφαίρεση του τακτικού αποθεματικού και των αδιάθετων κερδών».

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ