11.2 C
Keratea
Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου, 2021

Έκλεισαν τα μικρόφωνα στην συγκέντρωση του Κορωπίου για τη διασφάλιση του Δημοτικού συμφέροντος και της Ενότητας

Πρόσφατα Άρθρα

SAM 4438 1Στο τέλος της μεγαλειώδους συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Κορωπί, για το σχέδιο – μελέτη του ΕΔΣΝΑ σχετικά με τα απορρίμματα, ο Δήμαρχος έκλεισε τα μικρόφωνα στους επικεφαλής των αντιπολιτευτικών παρατάξεων του Κορωπίου.

Τόσο η επικεφαλής της παράταξης Πρωτοβουλία Πολιτών Κορωπίου, Αθηνά Κιούση και οι σύμβουλοί της, όσο και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κορωπίου Ευάγγελος Ρεμπάπης, διαμαρτυρήθηκαν εντόνως, αλλά ο Δήμαρχος ήταν ανένδοτος!

Με αφορμή αυτό το γεγονός, η Π.Π.Κ. εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία, μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζει τον Δήμαρχο ως Λουδοβίκο για αυτή την αντιδημοκρατική ενέργεια.

Απ’ την μεριά του ο κ. Κιούσης απάντησε πως οδηγήθηκε σε αυτή τη πράξη διότι, λίγο πριν την έναρξη της συγκέντρωσης, μέλη της Π.Π.Κ. μοίρασαν την παραταξιακή τους εφημερίδα, στην σελίδες της οποίας, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, έγραψαν καταγγελίες, ανακρίβειες, συνειδητές διαστρεβλώσεις πράξεων και λόγων της δημοτικής διοίκησης.

Επιπλέον, στην ανακοίνωση – απάντησή του αφού δικαιολογεί την πράξη του αυτή, τονίζει πως αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη της ενέργειας, ζητώντας παράλληλα συγνώμη από τους ψηφοφόρους της Πρωτοβουλίας Πολιτών. Επιπλέον ζητάει συγγνώμη και από την Λαϊκή Συσπείρωση Κορωπίου και το Κ.Κ.Ε που δεν μπόρεσαν να λάβουν εγκαίρως το λόγο μέσα στην ένταση των στιγμών με ευθύνη της μείζονος αντιπολίτευσης που διαμαρτυρόταν.

 

Ακολουθεί η ανακοίνωση της παράταξης Πρωτοβουλία Πολιτών Κορωπίου:

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Τετάρτης 20 Σεπτεμβρίου, για την πιθανή χωροθέτηση, χώρων διαχείρισης απορριμμάτων στα λατομεία  της περιοχής μας, ΚΥΡΙΑΚΟΎ, ΤΡΙΆΣ και ΠΌΡΤΣΙ, από τον Ε.Δ.Σ.Ν.Α., ο Δήμαρχος έδειξε όλο το δημοκρατικό του ήθος και απέκλεισε σαν δεύτερος Λουδοβίκος ΙΔ’, τις Δημοτικές παρατάξεις από τον διάλογο. Στην «ενός ανδρός» φιέστα, που  οργάνωσε, αναδείχτηκε για πολλοστή φορά το έλλειμμα δημοκρατίας που χαρακτηρίζει τον κ. Κιούση.

Φυσικά σε μια τέτοια εκδήλωση δεν μπορούσε να αφήσει άλλους να μιλήσουν, στα πλαίσια του δημοκρατικού διαλόγου που πρέπει να αναπτύσσεται σε αυτές τις περιπτώσεις ώστε, α) να αναδεικνύονται όλες οι πτυχές του ζητήματος, β) να αναπτύσσεται η επιχειρηματολογία όλων των πλευρών και γ) να αναδειχθούν λάθη και παραλήψεις για το συγκεκριμένο θέμα από τη σημερινή δημοτική αρχή, τα οποία μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικά για την πορεία και το μέλλον της πόλης μας. Για παράδειγμα ποτέ δεν ακούστηκε στην εκδήλωση της Τετάρτης, ότι ο ίδιος είχε ψηφίσει τον αρχικό σχεδιασμό, για να έρθουν τα σκουπίδια στο Κορωπί.

H απόφαση του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. για τη χωροθέτηση διαχείρισης απορριμμάτων σε ανενεργά λατομεία, στηρίχθηκε σε μια πρόχειρη και στοχευμένη μελέτη η οποία με διάφορα κριτήρια αποκλείει από τη διαχείριση απορριμμάτων όλα τα ανενεργά λατομεία στο λεκανοπέδιο της Αθήνας και καταλήγει στα λατομεία της περιοχής του Κορωπίου και άλλων περιοχών στη Βόρεια και Δυτική Αττική. Το εντυπωσιακό μάλιστα είναι ότι πολλά από τα κριτήρια αποκλεισμού για τις παραπάνω περιοχές ισχύουν και για το Κορωπί  και κανείς από τους παριστάμενους δεν απάντησε γιατί για το Κορωπί ισχύουν δύο και δύο σταθμά. Η μελέτη παραβλέπει ότι τα λατομεία ΚΥΡΙΑΚΟΥ & ΤΡΙΑΣ βρίσκονται εντός της ζώνης απολύτου προστασίας του ορεινού όγκου του Υμηττού, γειτνιάζουν με τον αρχαιολογικό χώρο του Λαμπρικά, γειτνιάζουν με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Κορωπίου και τη Βιομηχανική ζώνη και βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας μας, καθιστώντας απαγορευτική τη διαχείριση απορριμμάτων λόγω των κινδύνων που προκαλούνται για την ασφάλεια των πτήσεων (οδηγία I.C.A.O.).

Στο Κορωπί για 15 χρόνια, λειτουργούσε χωματερή που δεχόταν τα σκουπίδια του λεκανοπεδίου της Αθήνας   στην περιοχή Κουλουμάντζι, την οποία με αγώνες οι δημότες του Κορωπίου πέτυχαν να κλείσει. Θυμίζουμε σε όλους ότι στα διοικητικά όρια του Δήμου μας λειτουργεί ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», για τον οποίο ακόμα αναμένουμε αντισταθμιστικά οφέλη (άλλη μια ολιγωρία και ανεπάρκεια από τη σημερινή  Δημοτική Αρχή), η Αττική Οδός, η Κορωπίου-Βάρης καθώς και δύο  Βιομηχανικές  ζώνες, μία στο Βόρειο και μία στο Νότιο άκρο της πόλης.

 

Συνεπώς, θεωρούμε αυτονόητο ότι οι συντάκτες της μελέτης του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. δεν συνεκτίμησαν όλα αυτά τα δεδομένα πριν καταλήξουν στην απαράδεκτη και  παράλογη πρόταση τους. Θεωρούμε ότι όσοι συζητούν για χωροθέτηση σχετικά με τα απορρίμματα, εκκινούν τη διαδικασία από στρεβλή βάση.  Για εμάς κύρια σημασία έχει η εφαρμογή πολιτικών διαχείρισης απορριμμάτων, όπως ανακύκλωση, κομποστοποίηση, επανάχρηση, εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας. Όταν εφαρμοστούν τα προαναφερόμενα, τότε και μόνο τότε, μπορεί να ξεκινήσει ο ουσιαστικός διάλογος, με την ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας, για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Όσοι σήμερα λαϊκίζουν και δημαγωγούν περιορίζοντας το   διάλογο, στο ζήτημα αποκλειστικά και μόνο της χωροθέτησης, εθελοτυφλούν σκοπίμως και ουσιαστικά προλειαίνουν το έδαφος για τη διαιώνιση των χωματερών και τη μετακίνηση της Φυλής σε χώρους που υποδεικνύουν μεγάλα και μικρά συμφέροντα.

 

Απόδειξη για τα προηγούμενα είναι οι μέχρι τώρα ατυχείς χειρισμοί της Δημοτικής Αρχής, που μας έχουν φέρει σε δύσκολη θέση:

 

  1. Η ΘΕΤΙΚΗ ψήφος του Δημάρχου Δ. Κιούση στην Περιφερειακή Διαβούλευσης Αττικής στις 31/5/2016 (ΑΔΑ: 7ΓΛΘ7Λ7-Χ2Χ), που έδινε την κατεύθυνση για διαχείρισης απορριμμάτων στα λατομεία της Νοτιανατολικής Αττικής.
  2. Το γεγονός ότι ο Δήμαρχος Δ. Κιούσης παρότι γνώριζε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η σύνταξη μελέτης περίμενε από τους μελετητές να ζητήσουν στοιχεία από τα Δήμο μας αντί να καταθέσει εγκαίρως όλα τα στοιχεία και επιχειρήματά μας και να εξαιρεθούν τα λατομεία του Κορωπίου από τη λίστα των προτεινόμενων για διαχείριση απορριμμάτων.
  3. Το γεγονός ότι ο Δήμαρχος Δ. Κιούσης δεν πίεσε στο διάστημα της θητείας του 2011-2017 για την τροποποίηση του αρ. 33 του Ν. 3164/2003 (2003 (όπως έπραξαν οι Δήμοι Λαυρεωτικής και Μάνδρας–Ειδυλλίας), ώστε να διαγραφεί το Κορωπί από τη χωροθέτηση διαχείρισης απορριμμάτων. Μάλιστα, το 2013 με τον Ν.4122 αρ. 28 τροποποιήθηκε το άρθρο 33 του Ν. 3164/2003, και  σαφώς αναφέρεται ότι στη Νότιο-Ανατολική Αττική εξαιρείται η θέση «Βραγόνι» της Κερατέας και αντικαθίσταται από τη θέση «Φοβόλες» (με την επιφύλαξη θετικής περιβαλλοντικής μελέτης) ενώ παραμένει  το λατομείο Κυριακού στο Κορωπί.  Αλήθεια τότε,  γιατί ο Δήμαρχος  κ. Κιούσης, δεν ενημέρωσε τους Δημότες για τη δυσμενή αυτή εξέλιξη;
  4. Το γεγονός ότι ο Δήμαρχος Δ. Κιούσης αρνήθηκε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την πρότασή μας για άμεση σύσταση επιτροπής αγώνα.

Συναισθανόμενοι το βάρος της ευθύνης και την κρισιμότητα της κατάστασης, πρέπει να προχωρήσουμε όλοι μαζί, ενωτικά σε αγώνα, στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι Δημοτικές παρατάξεις, συλλογικότητες, φορείς, δημότες, ώστε να γίνει σαφές σε όσους αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς, ότι το Κορωπί δεν θα μετατραπεί, σε μια νέα Φυλή.

Ο αγώνας για όλους μας, τώρα αρχίζει. Με ενότητα, πίστη στο δίκαιο του αιτήματος μας και τεκμηριωμένες προτάσεις, θα νικήσουμε.

 

Ακολουθεί η ανακοίνωση – απάντηση του Δημάρχου Κρωπίας:

Σχετικά με ανάρτηση –καταγγελία σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που εξέδωσε η επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Πολιτών και ανακοίνωση του συνδυασμού της αργά το βράδυ της Παρασκευής 22.09.2017 η Δημοτική Αρχή Κρωπίας απαντάει:

«Καλούμε τους υπευθύνους της μείζονος αντιπολίτευσης και όσους λογικούς ακόμα της έχουν απομείνει να συναισθανθούν την κρισιμότητα των στιγμών, να σεβαστούν της ιστορία της αυτοδιοίκησης και κυρίως να σεβαστούν τον αγώνα των δημοτών μας που κατέκλυσαν το Δημαρχείο. Τους καλούμε να βάλουν τα δημοτικά συμφέροντα υπεράνω  κομματικών συμφερόντων και  μικροπαραταξιακών πολιτικών σχεδιασμών τους, όπως έκαναν άλλες δημοτικές αντιπολιτεύσεις  ή συμπολιτεύσεις στο παρελθόν.  Τους προτρέπουμε με τον ίδιο ζήλο που μοίρασαν την παραταξιακή τους εφημερίδα και κάθισαν και έγραψαν καταγγελίες, ανακρίβειες, συνειδητές διαστρεβλώσεις πράξεων και λόγων της δημοτικής διοίκησης να συντάξουν επιστολές σε όσους κατέχουν κομματικές, αυτοδιοικητικές και κρατικές θέσεις ευθύνης. Ξέρουν τι πρέπει να κάνουν και που να τις στείλουν. Στις επιστολές τους να ζητούν να λάβουν ξεκάθαρη θέση αν υποστηρίζουν τη βασική θέση της κοινωνίας του Κορωπίου που εκφράστηκε στην μεγαλειώδη συγκέντρωση της 20ης Σεπτεμβρίου 2017: ΚΑΜΜΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ, ΧΥΤΕΑ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΥΠΕΡΤΟΠΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ  ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΚΟΡΩΠΙΟΥ(ΤΡΙΑΣ, ΚΥΡΙΑΚΟΥ, ΠΟΡΤΣΙ). Ας αποδείξουν πλέον εμπράκτως την προσήλωσή τους στον Κοινό μας Αγώνα.

Όσο για το γεγονός της επιμονής της επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο τέλος της συγκέντρωσης να μιλήσει έχουμε να δηλώσουμε ότι η συγκέντρωση δεν ήταν εσωτερικής κατανάλωσης είχε συγκεκριμένους στόχους ενίσχυσης του αγώνα μας. Δυστυχώς  ήταν επιβεβλημένη η να μην της επιτρέψουμε να το κάνει. Και δυστυχώς δικαιωθήκαμε με την χθεσινή ανεύθυνη και απαράδεκτη ανακοίνωσή της. Είχε προηγηθεί η ανεύθυνη ενέργειά τους, μικροπαραταξιακής έμπνευσης και αντιαυτοδιοικητικής συμπεριφοράς  με το μοίρασμα της παραταξιακής τους εφημερίδας στο χώρο της συγκέντρωσης , την ημέρα του Κοινού Αγώνα. Ήταν η αρχή του κακού.  Μάλιστα οι  αναφορές τους στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας τους για το ζήτημα που έχει προκύψει πέρα από ανακρίβειες και κακόβουλες προθέσεις  δημιουργούν αντιθέσεις σε λάθος κατεύθυνση και δίνουν λάθος επιχειρήματα σε όσους μας αντιπαλεύονται. Με την ανακοίνωσή τους μάλιστα υιοθετούν άκριτα χωρίς διασταύρωση με την δημοτική αρχή,  «επιχειρήματα» άλλων παραγόντων, εκτός Κορωπίου, που εξυπηρετούν άλλους στόχους και συμφέροντα.

Και εξηγούμαστε :

 1. Καμία ονομαστική χωροθέτηση εγκαταστάσεων απορριμμάτων δεν τέθηκε υπόψη μας στα κείμενα της περιφερειακής διαβούλευσης και στις διαδικασίες της. Η πολιτική της πλειοψηφίας διαλαλούσε και προέκρινε διαδημοτικές συνεργασίες έστω στα πλαίσια της 1ης Διαχειριστικής Ενότητας (Όλη η Αττική)κάτι που και σε εμάς ήταν απολύτως λογικό. Αυτό οδήγησε όπως γνωρίζετε πολλούς συναδέλφους του πρώτου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης σε φαινομενική αποχή όμως υπήρχε συναίνεση επί της αρχής της στρατηγικής για μια εναλλακτική διαχείριση και συνειδητοποιούσε το εκρηκτικό πρόβλημα των απορριμμάτων και της πλήρωσης του ΧΥΤΑ Φυλής. Δεν μιλούσαμε για υπερτοπικές εγκαταστάσεις τελικής διάθεσης. Το λατομείο Κυριακού και Τριάς είχαν άδεια για ΑΕΕΚ και όχι για κάποια άλλη χρήση και θεωρούσαμε ότι θα ήταν σεβαστό αυτό και λόγω παλαιότερης εξαίρεσης τους το 2003 και το2009. Η μεθόδευση έγινε ορατή το επόμενο διάστημα στην επεισοδιακή ψήφιση του ΠΕΣΔΑ χωρίς οι Δήμοι να πάρουν το λόγο και φυσικά στην Μελέτη των Συμβούλων του ΕΔΣΝΑ-Περιφέρειας Αττικής μέσω ΕΥΔΕΠ. Είχαμε φυσικά γίνει γνώστες των θέσεων μέλους της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ ( 1η απόφαση 16 Σεπτεμβρίου 2015 της Περιφ. Επιτροπής  Διαβούλευσης) αλλά το ζήτημα ήταν ανοιχτό.

 

 1. Το 2013, η τροποποίηση του άρθρου 33 του Ν.3164/2003 που υπήρχε αφορούσε ουσιαστικά το ζήτημα της Κερατέας και δεν δώσαμε σημασία καθότι  η τότε περιφερειακή διοίκηση του Γιάννη Σγουρού δεν είχε θέσει ποτέ ζήτημα για το Λατομείο Κυριακού και γι΄αυτό δεν ήταν στον σχεδιασμό της για τα 3 εργοστάσια διαχείρισης και επεξεργασίας με ΣΔΙΤ. Οι συντάκτες της μείζονος αντιπολίτευσης δεν φαίνεται να κατάλαβαν γιατί δεν αναφέρεται στον ΠΕΣΔΑ η τροποποίηση του άρθρου 33…Και αυτοί το ξέχασαν; Πέρα από τις δύο θέσεις της Κερατέας που δεν είναι λατομεία (!)- και αυτό τελικά τώρα φαίνεται ότι είχε κρίσιμη σημασία- υπάρχει και η αναφορά της παραγράφου 6 του Ν.4122 όπου λέει  : Η παράγραφος 8 του άρθρου 33 του ν. 3164/2003 αντικαθίσταται ως εξής:«Με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής, μετά από γνώμη του Περιφερειακού Συμβουλίου, μπορεί να ορίζεται άλλος ή άλλοι Δήμοι ή Σύνδεσμοι Δήμων ως φορείς διαχείρισης, εν όλω ή εν μέρει, των έργων του Περιφερειακού Σχεδιασμού». Σκεφτείτε να το είχαν συμπεριλάβει!

 

 1. Για το ζήτημα της εξέλιξης της περίφημης μελέτης των Συμβούλων του ΕΔΣΝΑ μέσω ενδιάμεσης διαχειριστικής αρχής ΕΥΔΕΠ, δεν χρειάζονται πλέον εξηγήσεις. Εμείς θέλαμε παρακολούθηση των παραδοτέων μελέτης από την αρμόδια για να έχει κάποιο πρακτικό αποτέλεσμα η παρέμβασή μας. Αλλά αντί αυτής πάντοτε είχαμε συναντήσεις με άλλα πρόσωπα  όταν η Επιτροπή αυτή είχε παραλάβει τα παραδοτέα και εμείς δεν το γνωρίζαμε. Ήταν μια μεθόδευση τελικά και όχι τόσο μια πρόχειρη μελέτη, που είχε μεθοδολογικά, προκαθορισμένα προβλήματα. Ήταν θέμα τακτικής να μην θέσουμε χωρίς να μας καλέσουν όλους τους λόγους για την ακαταλληλότητα των Λατομείων. Ούτε αυτό το καταλάβατε;

 

 

 Δυστυχώς αντιληφθήκαμε για άλλη μια φορά όλοι, την αδυναμία της μείζονος αντιπολίτευσης να λειτουργήσει ενωτικά και να διαφυλάξει τη δημόσια θεσμική εικόνα του Δήμου μας. Αναλαμβάνουμε όπως συνάγεται από τα παραπάνω την πολιτική ευθύνη  της ενέργειας να μην επιτραπεί ο λόγος της επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης προκειμένου να αποτρέψουμε νέα σφάλματά τους  με σκοπό  τη διασφάλιση του Δημοτικού συμφέροντος και της Ενότητας ζητώντας φυσικά συγνώμη από τους ψηφοφόρους της Πρωτοβουλίας Πολιτών. Οι επιμέρους διαφωνίες μας δεν ενδιαφέρουν τους αγωνιζόμενους πολίτες του Κορωπίου και λύνονται στο δημοτικό συμβούλιο που έχει και ανοιχτό και χαρακτήρα. Οφείλουμε όμως να ζητήσουμε συγγνώμη στην Λαϊκή Συσπείρωση Κορωπίου και στο Κ.Κ.Ε που δεν μπόρεσαν να λάβουν εγκαίρως το λόγο μέσα στην ένταση των στιγμών με ευθύνη της  μείζονος αντιπολίτευσης που διαμαρτυρόταν με όχι κόσμιο τρόπο.

Η αγώνα είναι το ίδιο το θεσμικό όργανο, το Δημοτικό Συμβούλιο, που θα συντονίζει και θα αποφασίζει μαζί με τους συλλογικούς φορείς και όσους άλλους πολίτες μπορούν να αναλάβουν ρόλους πάντα σε συμφωνημένο πλαίσιο στρατηγικής και τακτικής στο επόμενο διάστημα. Η συγκέντρωση ήταν ευθύνη της Δημοτικής Αρχής Τώρα αρχίζει ο αγώνας και θα κατανεμηθούν οι ευθύνες. Ως  Δημοτικό Συμβούλιο οφείλουμε να διαφυλάττουμε ενωμένοι προς τα έξω και με ειλικρίνεια εσωτερικά, τον Αγώνα μας και τις μορφές αγώνα. Όσοι/όσες  δημοτικοί σύμβουλοι και δημοτικοί συνδυασμοί δεν μπορούν να λειτουργήσουν δημόσια ενωτικά, γιατί δεσμεύονται κομματικά-πολιτικά, ας το δηλώσουν στους δημότες ξεκάθαρα και όλοι θα κριθούμε .

 

Καλούμε τους πολίτες σε επαγρύπνηση, σε ενότητα, σε αποφυγή εσωτερικών διαιρέσεων και σε αντιθεσμικές συμπεριφορές. Δεν βοηθούν στον μεγάλο αγώνα της κοινωνίας του Κορωπίου που τώρα ξεκινάει ενάντια στην μεθοδευμένη προσπάθεια επιβολής αυταρχικών λύσεων για την διαχείριση απορριμμάτων.

Καλούμε τέλος να λάβουν καθαρή και επίσημη  θέση όχι μόνο οι  κυβερνητικοί και άλλοι αυτοδιοικητικοί 

 

mesogianews.gr

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ