12.4 C
Keratea
Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Tο βιοτεχνικό πάρκο «ΒΙΟ.ΠΑ» της Κερατέας

Αξίζει να διαβάσετε

https://i0.wp.com/www.viopa-kerateas.gr/img/content/img-14.jpg?w=696

Πραγματικότητα αποτελούν πλέον τα πρώτα «πάρκα» βιοτεχνιών και βιομηχανικών μονάδων και στην Αττική που δημιουργούν νέες ευκαιρίες για την αξιοποίηση εκτάσεων σε εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές και ανοίγουν το δρόμο για νέες περιοχές επενδυτικού ενδιαφέροντος και αναπτυξιακών δράσεων.

Με αυτά τα πάρκα γυρίζει σελίδα και η βιομηχανική ιστορία της χώρας καθώς εγκαταλείπεται οριστικά το παλιό μοντέλο της άναρχης συγκέντρωσης εγκαταστάσεων και μονάδων που εξελίσσονταν σε πληγή για το περιβάλλον, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη βιομηχανική ζώνη γύρω από την ευρύτερη περιοχή του Ασωπού και του Αμβρακικού.
Η νέα πρόταση που στηρίζεται στο ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τη βιομηχανία με το οποίο «προικοδότησε» το αναπτυξιακό μέλλον της χώρας η κυβέρνηση της Ν.Δ., προβλέπει οργανωμένους χώρους, με όλες τις αναγκαίες υποδομές, εύκολη πρόσβαση και κυρίως με συστήματα που θα ελαχιστοποιούν την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και την όχληση κοντινών κατοικημένων περιοχών.

Με τα νέου τύπου βιοτεχνικά και βιομηχανικά πάρκα αλλάζει και το τοπίο στην αγορά ακινήτων, καθώς, εκτός από την ευκαιρία για μια νέα μορφή αξιοποίησης οικοπεδικών εκτάσεων, δημιουργούνται νέες ανάγκες για την επέκταση της οικιστικής ανάπτυξης γύρω από αυτά.

Οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους σε αυτές τις μονάδες αποτελούν και θα αποτελέσουν τους νέους «πελάτες» της αγοράς ακινήτων στην ευρύτερη ζώνη. Κι αυτή η εξέλιξη αναμένεται να λειτουργήσει ως ένας επιπλέον μοχλός πίεσης για την ολοκλήρωση των εντάξεων στο σχέδιο πόλης ή την προώθηση νέων πολεοδομικών προγραμμάτων.

Στην Αττική η νέα εποχή στην ανάπτυξη των νέων βιοτεχνικών και βιομηχανικών συγκροτημάτων άνοιξε από την Κερατέα, μια περιοχή που φαίνεται ότι θα πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια όχι μόνον στη νοτιανατολική Αττική αλλά και σε ολόκληρο το νομό, καθώς από χρόνο σε χρόνο επικεντρώνει το ενδιαφέρον Αθηναίων που αναζητούν νέο τόπο, έξω από το ασφυκτικό περιβάλλον του λεκανοπεδίου, για τη μόνιμη εγκατάστασή τους.
Το μεγάλο, ακόμα, πρόβλημα της Κερατέας είναι οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των εντάξεων στο σχέδιο πόλης σχεδόν των περισσότερων κατοικημένων περιοχών της.
Ενάμισι χιλιόμετρο από το κέντρο της Κερατέας στη διαδρομή προς το Λαύριο δημιουργήθηκε και αναπτύσσεται ο πρώτος οργανωμένος, σύμφωνα με τις σύγχρονες ποιοτικές προδιαγραφές, χώρος υποδοχής βιοτεχνικών, βιομηχανικών και επαγγελματικών μονάδων, χώρος της Αττικής. Πρόκειται για έναν από τους πρότυπους «υποδοχείς» παραγωγικών μονάδων που αναμένεται να επεκταθούν στο μέλλον και σε άλλες κατάλληλες περιοχές της χώρας.

Η εκταση την οποία καταλαμβάνει το βιοτεχνικό-βιομηχανικό πάρκο της Κερατέας φτάνει τα 1.100 στρέμματα. Η κατασκευή του χρηματοδοτήθηκε κατά 30% από το δήμο Κερατέας και κατά 70% από ιδιώτες.
Ο χώρος αυτός διαμορφώθηκε με άνετους δρόμους, συστήματα αποχέτευσης ομβρίων και ακαθάρτων υδάτων, δίκτυα ύδρευσης, χώρων πρασίνου και εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού. Οι πρώτες μονάδες άρχισαν να λειτουργούν. Ενας πυρήνας 30 μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων συγκεντρώνεται ήδη στο ΒΙΟΠΑ της Κερατέας. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του πάρκου ο αριθμός τους μπορεί να φτάσει, χωρίς πρόβλημα, τις 200.
Η πρόσβαση σε αυτό εξασφαλίζεται μέσω του άξονα Μαρκοπούλου –Λαυρίου, ο οποίος πρόκειται να αναβαθμιστεί. Μελλοντικώς θα εξυπηρετείται και από τον προαστιακό σιδηρόδρομο, ο οποίος θα επεκταθεί μέχρι το λιμάνι του Λαυρίου.
Στην πλήρη ανάπτυξή του αυτό το βιοτεχνικό και βιοτεχνικό πάρκο μπορεί να αποτελέσει έναν χώρο εργασίας για περισσότερους από 4.000 εργαζόμενους.

Στο συγκεκριμένο ΒΙΟΠΑ μπορούν να εγκατασταθούν, όπως έχει ήδη γίνει με όσες ήδη κατέφθασαν, μονάδες και εργαστήρια που βρίσκονται σε κατοικημένες περιοχές και χρειάζεται να επεκτείνουν τους χώρους παραγωγής και αποθήκευσης των προϊόντων τους, νέες μονάδες που προσελκύονται από τη λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου που βρίσκεται σε απόσταση 18 χιλιομέτρων και από την αναβάθμιση του ρόλου του εμπορικού λιμανιού του Λαυρίου, το οποίο απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από το «πάρκο», καθώς και από τις επιχειρήσεις που αναζητούν ένα περιβάλλον, το οποίο παρέχει υπηρεσίες υψηλής στάθμης για τους ιδιοκτήτες τους και τους εργαζόμενους. Το «πάρκο» της Κερατέας οδηγεί στη δημιουργία παραρτημάτων τραπεζών, υπηρεσιών στήριξης επιχειρήσεων, καταστημάτων κ.λπ.

Στο συγκεκριμένο χώρο, αλλά και σε παρόμοιους που αναμένονται στο μέλλον σε άλλες περιοχές η εγκατάσταση παλιών και νέων μονάδων εξασφαλίζει ένα επιπλέον ποσοστό επιδότησης από 5% έως 10% , σύμφωνα με τον αναπτυξιακό νόμο 2516/97.
Για κάθε εγκατάσταση χρειάζονται 2 στρέμματα, εκ των οποίων οι κατασκευές καλύπτουν το 65%.Ο συντελεστής δόμησης είναι 1,4 και χτίζονται στα 2 στρέμματα 2800 τ.μ., ενώ το μέγιστο ύψος των κτιρίων έχει οριστεί στα 13 μέτρα.

Σημαντικό είναι ότι όλο το συγκρότημα λειτουργεί υπό έναν κεντρικό φορέα, στη συγκεκριμένη περίπτωση τον ΒΕΠΕ ΚΕΡΑΤΕΑΣ ( http://www.viopa-kerateas.gr/index.htm ), που διασφαλίζει έλεγχο στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων, αντιμετώπιση προβλημάτων και κυρίως την εφαρμογή των περιβαλλοντικών κανόνων, κάτι που αποτελεί τη «μαύρη τρύπα» άλλων περιοχών της χώρας στις οποίες έχουν συγκεντρωθεί βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες.

https://i0.wp.com/www.viopa-kerateas.gr/img/content/img-12.jpg?w=696

πηγή

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα Νέα

Σχετικά άρθρα