19.3 C
Keratea
Κυριακή, 17 Οκτωβρίου, 2021

ΑΤΤΙΚΗ: ΤΡΙΑ STOP ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ

Πρόσφατα Άρθρα

Νέα αναβολή μιας εβδομάδας πήρε η συζήτηση στο ΔΣ του ΕΔΣΝΑ, για το θέμα της δημοπράτησης των εργοστασίων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων της Αττικής. Σύμφωνα με δελτίο τύπου του κ. Σγουρού, η αναβολή ήταν αίτημα μελών του ΔΣ, προκειμένου να κατατεθούν εγγράφως οι όποιες απόψεις υπάρχουν.
Πίσω από αυτήν την εξέλιξη βρίσκονται, εκτός από τις ισχυρές αντιδράσεις πολιτών και εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση, τα σοβαρά προβλήματα στη διαδικασία δημοπράτησης και χρηματοδότησης των έργων, μέσω ΣΔΙΤ. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα, ως προς αυτό το σημείο, η παρέμβαση του κ. Σύψα, μηχανικού και τεχνικού στελέχους του ΕΔΣΝΑ. Για το ίδιο θέμα και η ΟΤΑ κατέθεσε εκτενές κείμενο παρατηρήσεων, στην εισήγηση του κ. Σγουρού. 
esoteriko ergostasio skoupidia 420 target aftodioikisi«Δύο και εμπλοκή» για τα τέσσερα εργοστάσια του ΠΕΣΔΑ -μέσω ΣΔΙΤ- της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας το μεσημέρι, με τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου τους Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) να αναβάλλεται για δεύτερη φορά λόγω… μερικής απαρτίας.
Αυτός είναι ο ένας λόγος της εμπλοκής· και σύμφωνα με τις πληροφορίες, οφείλεται εν πολλοίς στο γεγονός ότι πολλοί δήμαρχοι της Αττικής που εκλέγονται με το ΠΑΣΟΚ είτε δε θέλουν να ψηφίσουν υπέρ του διαγωνισμού, που βασίζεται σε περιφερειακό σχεδιασμό ο οποίος διαμορφώθηκε το (μακρινό) 2003, είτε διαφωνούν με την παραχώρηση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτες.
Ο δεύτερος έγκειται στο «ανάχωμα» που λέγεται εργαζόμενοι και ΠΟΕ-ΟΤΑ, που δε θέλουν τους ιδιώτες στα σκουπίδια και στα εργοστάσια, καθώς αυτό θεωρούν αμέσως αμέσως ότι θα σημάνει και απολύσεις των εργαζομένων στον ΕΔΣΝΑ.
Ο τρίτος -όχι λιγότερος σημαντικός- λέγεται μείωση της«παραγωγής» απορριμάτων από τους λόγω κρίσης. Ήδη, στο μεγαλύτερο «σκουπιδοπαραγωγό» δήμο της χώρας, αυτό των Αθηναίων, παρατηρήθηκε μείωση των απορριμάτων κατά 27% το 2011, και -σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΕΣΔΝΑ- σε ολόκληρη την Αττικής η μείωση για το ίδιο χρονικο διάστημα ξεπερνά το 30%.
Έτοιμα τα τεύχη δημοσπράτησης
και τα 250 εκατ. ευρώ του

Και όλα αυτά, την ώρα που είναι έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησηςγια τα εργοστάσια στην Αττική, όπως εξάλλου είπε και ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην Επιτροπή Περιβάλλοντος στη την περασμένη εβδομάδα, και έχουν ήδη βρεθεί από το όχι 150 εκατ. ευρώ αλλά 250 εκατ. ευρώ (από τα 450 εκατ. που χρειάζονται), όπως είπε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός στους εργαζομένους στο Σύνδεσμο.
Να σημειωθεί πως τα 450 εκατ. ευρώ είχαν υπολογιστεί με βάση τον αρχικό σχεδιασμό και για 1.350. τόνους σκουπιδιών/χρόνο: περίπου 700.000 τόνοι για το εργοστάσιο στη Φυλή, 300.000 για αυτό στα Άνω Λιόσια, 175.000 για το εργοστάσιο στην Κερατέα, που φαίνεται πως «ακολουθεί» το… δικό του, ανεξάρτητο δρόμο -όπως ουσιαστικά είχε αποκαλύψει ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Κώστας Λεβαντής, με συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr– ,και 175. για το Γραμματικό, έργο το οποίο προς το παρόν «κόλλησε» δικαστικά λόγω ΧΥΤΑ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, για το το δεύτερο εργοστάσιο το οποίο θα φτιαχτεί στο Δήμο Φυλής, το μεγάλο των 700. τόνων, έχει βρεθεί ήδη ένα οικόπεδο 30 στρεμμάτων, που αποτελεί συνέχεια του σημερινού ΧΥΤΑ.
Μόλις 1 εκατ. τόνοι
τα κατ’ έτος «σκουπίδια της κρίσης»

Υπενθυμίζεται ότι πριν από την κρίση παράγονταν περίπου 6.000 τόνοι την ημέρα, ήτοι 1,8 εκατ. τόνοι/χρόνο  τη μείωση που επιφέρει η ανακύκλωση, υπολογίζονται γύρω στο 1,5 εκατ. τόνοι/χρόνο.
Να σημειωθεί πως σε χώρες της Ευρώπης, όπως, για παράδειγμα στη βόρεια Ιταλία, από τα παραγώμενα απορρίμματα μόνον ένα 17-20% καταλήγει στις χωματερές, ενώ το υπόλοιπο περνά από το στάδιο της ανακύκλωσης, και εκτιμάται πως εάν η καταφέρει να φτάσει σε αυτό το επίπεδο, τότε σίγουρα το κόστος για τα σκουπίδια -και εν γένει για τον πολίτη- θα είναι πολύ λιγότερο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κατασκευή των τεσσάρων εργοστασίων.
Βέβαια, εδώ τίθεται ένα ερώτημα με βάση τα νέα δεδομένα: το κατά πόσο ο αρχικός σχεδιασμός με τα 4 εργοστάσια μπορεί όντως να υλοποιηθεί, αφού ουσιαστικά με την κατά 30% μείωση της παραγωγής απορριμάτων για τα σκουπίδια (περίπου 1 εκατ. τόνοι/χρόνο) δε χρειάζονται να ξοδευτούν τόσα χρήματα, αλλά -εν καιρώ κρίσης- μπορεί να γίνουν λιγότερα, εξοικονομώντας έτσι το κράτος τους πόρους που θα έπρεπε να δώσει.
Οι, δε, εργαζόμενοι του ΕΣΔΝΑ που δε φαίνεται να πείστηκαναπό τις διαβεβαιώσεις Σγουρού ότι θα τους εξασφαλίσει τις θέσεις εργασίας («Πώς μπορείτε εσείς να εγγυηθείτε τις θέσεις, όταν ο ιδιώτης θα έχει το πάνω χέρι;», ήταν η ερώτηση). Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ζήτησαν από τον περιφερειάρχη η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική να παραμείνει στο Δημόσιο και τα εργοστάσια να είναι λιγότερα από τέσσσερα, ενώ, με το δεδομένο πως θα χρειαστεί κόσμος, πρότειναν να προσλάβει τους συμβασιούχους εκείνους που θα φύγουν από τους ΟΤΑ λόγω των επιταγών της τρόικας. Ωστόσο, άλλες φαίνεται πως είναι οι βουλές του «μικρού πρωθυπουργού» της Αττικής…
πηγές: prosynat,aftodioikisi.gr

Σχολιασμός του άρθρου

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ