Χορηγός μου η… Siemens Θύελλα στη Βουλή για την ομολογία Μαντέλη ότι δέχθηκε 200.000 μάρκα από τη Siemens

Πρόσφατα Άρθρα

Μέρος της δήλωσης περιουσιακής  κατάστασης που κατέθεσε ο Τάσος  
Μαντέλης το 2004, στην οποία  αναγράφονται 26 ακίνητα στα οποία  έχει 
δικαιώματα σε Αθήνα, Κορωπί,  Κερατέα, Μέγαρα, Βύρωνα,  Κεφαλονιά, 
Βουλιαγμένη

Ομολογία- σοκ χθες από τον Τάσο Μαντέλη. Ο τέως υπουργός παραδέχθηκε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής, που διερευνά το σκάνδαλο Siemens, ότι έλαβε το 1998 σε λογαριασμό στην Ελβετία 200.000 μάρκα (100.000 ευρώ) από τη γερμανική εταιρεία ως «προεκλογική χορηγία»!
Ωστόσο την ίδια στιγμή αρνήθηκε ότι γνωρίζει τον αποστολέα και δεύτερου εμβάσματος το 2000 στον ίδιο λογαριασμό ύψους 250.000 μάρκων (125.000 ευρώ) παραπέμποντας στη Δικαιοσύνη προκειμένου- όπως φέρεται να είπε- να μάθει και ο ίδιος την πηγή της προέλευσης του συγκεκριμένου ποσού!

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο κουμπάρος του τέως υπουργού Γιώργος Τσουγκράνης, ο οποίος ανέλαβε να ανοίξει τον λογαριασμό με την επωνυμία Α. Ρόκος σε ελβετική τράπεζα τον του 1998 αλλά και να τον διαχειρίζεται, κατέθεσε στην Εξεταστική πως κατά την εκτίμησή του και το δεύτερο ποσό προέρχεται από την ίδια πηγή. Επίσης αποκάλυψε ότι ο ίδιος ο κ. Τ. Μαντέλης τού ζήτησε το καλοκαίρι του 1998 να ανοίξει τον επίμαχο λογαριασμό σε τράπεζα της Ελβετίας για να μπαίνουν σ΄ αυτόν από πολιτικούς του φίλους οι οποίοι ζουν στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τους βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης υπάρχει η διερεύνηση ενός ακόμη λογαριασμού με το Ρόκος στην ελβετική τράπεζα Ντρέσνερ με 850.000 ευρώ. Επίσης, τόνιζαν πως και οι δύο μάρτυρες επιχείρησαν να ακολουθήσουν κοινή υπερασπιστική γραμμή προκειμένου- όπως επεσήμαναν- ο κ. Τ. Μαντέλης να μη στιγματιστεί με το αδίκημα της δωροδοκίας και τους ξεπλύματος μαύρου χρήματος αλλά «να πέσει στα μαλακά» για την απλή παράβαση του νόμου για τις εκλογικές δαπάνες. Στην τακτική αυτή, μάλιστα, οι ίδιοι βουλευτές απέδωσαν και την του τέως υπουργού να δεχθεί πως και το δεύτερο έμβασμα στον επίμαχο λογαριασμό προέρχεται από τη Siemens ώστε- όπως σημείωναν με νόημα – να αποφύγει την κατηγορία της κατά συρροή δωροδοκίας και να ισχυριστεί ότι έλαβε από τη γερμανική εταιρεία άπαξ και μόνο για τις προεκλογικές του δαπάνες ως υποψήφιος βουλευτής τότε στη Β΄ Αθηνών.

«Θράσος…»
Πάντως η χθεσινή αποκάλυψη του κ. Τ. Μαντέλη προκάλεσε τα επικριτικά σχόλια των μελών της Εξεταστικής από την αντιπολίτευση που έκαναν λόγο για «καραμπινάτη μίζα» και για «απύθμενο θράσος» του τέως υπουργού. Μιλώντας με δημοσιογράφους σημείωναν ότι ο τέως υπουργός είναι το δεύτερο πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ μετά τον Θόδωρο Τσουκάτο που παραδέχεται ότι πήρε από τη Siemensο κ. Τσουκάτος έχει υποστηρίξει ότι πήρε τα χρήματα και τα κατέθεσε στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, υπενθύμιζαν πως και οι δύο βρίσκονταν στο στενό περιβάλλον του τέως πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Επιπλέον, υποστήριζαν ότι ο κ. Τ. Μαντέλης έναν χρόνο πριν πάρει τα πρώτα χρήματα από τη Siemens, από τη θέση του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών είχε υπογράψει της προγραμματικές της γερμανικής εταιρείας με τον ΟΤΕ για τα ψηφιακά κέντρα του Οργανισμού.

Ο κ. Μαντέλης στην πολύωρη κατάθεσή του φέρεται να επέμεινε ότι τα 200.000

μάρκα αποτελούσαν προεκλογική χορηγία από τη Siemens, πως και άλλοι υποψήφιοι βουλευτές και ιδιαίτερα στη Β΄ Αθηνών που είναι μεγάλη εκλογική περιφέρεια λαμβάνουν χορηγίες από επιχειρηματίες, και ότι μια λογική αμοιβή για έναν υπουργό είναι το ποσόν των δέκα εκατομμυρίων μάρκων. Μάλιστα, κατά τους βουλευτές, τους παρότρυνε να ψάξουν να βρουν τον άγνωστο πληροφοριοδότη που έδωσε την πληροφορία σε δύο δημοσιογράφους το καλοκαίρι του 2008 να γράψουν ότι στον τραπεζικό του λογαριασμό έχουν κατατεθεί δέκα εκατομμύρια μάρκα ώστε κάποιοι να ξεπλύνουν τη μίζα στην πλάτη του.

Κατά τα μέλη της Εξεταστικής ο κ. Τ. Μαντέλης υποστήριξε πως ουδέποτε χρησιμοποίησε τα της Siemens για τις προεκλογικές του δαπάνες καθώς είχε ήδη συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσόν για την προεκλογική του εκστρατεία. Και όταν ρωτήθηκε πώς τον πλησίασαν οι της γερμανικής εταιρείας, απάντησε ότι του τηλεφώνησε ένας άγνωστος που στην αγγλική γλώσσα του είπε πως ήταν από τη γερμανική εταιρεία και πως θέλουν να του καταθέσουν ένα ποσόν για τις προεκλογικές του δαπάνες. Οταν δε ο ίδιος τον ρώτησε για τι χρήματα επρόκειτο, ο άγνωστος του απάντησε πως είναι αυτά που συνηθίζονται σ΄ αυτές τις περιπτώσεις… Απευθυνόμενος δε προς τους βουλευτές της Εξεταστικής υποστήριξε ότι δεν έχει τίποτα άλλο από ένα γραφείο κι ένα σπίτι και τους προέτρεψε να ανοίξουν όλους τους λογαριασμούς του!

Image

Η ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ

Ο πρώην υπουργός ισχυρίστηκε ότι το έμβασμα προοριζόταν για τον προεκλογικό του αγώνα

Δήλωνε ακίνητα άνω του ενός εκατ. τετραγωνικών

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ακίνητη περιουσία εμφανίζει ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης, καθώς σύμφωνα με τη δήλωση πόθεν έσχες το 2004 κατείχε 26 ακίνητα συνολικού εμβαδού άνω του ενός εκατομμυρίου τετραγωνικών μέτρων.

Τα μεγαλύτερα ακίνητα βρίσκονται στα Μέγαρα, όπου έχει στην ιδιοκτησία του έκταση 991.000

τ.μ., αλλά και στην Κερατέα με 100.000 τ.μ.

Σημαντικές εκτάσεις διαθέτει και στην Κεφαλλονιά, οι οποίες αγγίζουν τα 5.800 τ.μ. ενώ δηλώνει ιδιοκτήτης εκτάσεων 10.000

τετραγωνικών μέτρων και στο Κορωπί.

Στην ίδια δήλωση παρουσιάζει πάνω από 85.500 ευρώ μαζί με τη σύζυγό του, ενώ είναι κάτοχος και μετοχών στον ΟΤΕ αξίας άνω των 16.000 ευρώ.

Εμφανίζεται να έχει δύο αυτοκίνητα, 2.000 και 1.800 κυβικών εκατοστών, και άλλο ένα αυτοκίνητο 1.400

κ.εκ. είχε η σύζυγός του η οποία το μεταβίβασε στην κόρη τους.

Ο τέως υπουργός φέρεται το 2001 να αποκτά το 40% ιδιοκτησίας οικοπέδου 132,5 τ.μ. στην οδό Πατησίων ενώ την επίμαχη περίοδο 1998-2000 η σύζυγός του φέρεται να αποκτά διάφορα ποσοστά ιδιοκτησίας στην Αθήνα. 

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ