16.1 C
Keratea
Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023

Η “ακτινογραφία” του Airbnb για τον Αύγουστο: Πώς κινούνται οι κρατήσεις στην Κρήτη

Αξίζει να διαβάσετε

Επιβεβαιώνονται και στον τομέα των βραχυχρόνιων μισθώσεων οι δύο κυρίαρχες τάσεις του φετινού καλοκαιριού, δηλαδή η προτίμηση των επισκεπτών σε πιο προσιτούς οικονομικά προορισμούς και η αποφυγή του συνωστισμού κατά τους δύο πιο δημοφιλείς μήνες (Ιούλιος – Αύγουστος), προτιμώντας για διακοπές τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με στοιχεία της AirDNA που δημοσιεύονται στο kathimerini.gr, η ζήτηση, όπως αυτή απεικονίζεται από τις κρατήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, εμφανίζεται μειωμένη σε σχέση με πέρυσι σε Μύκονο (-15% τον Ιούλιο και -9% τον Αύγουστο) και Σαντορίνη (-3% τον Ιούλιο και -6% τον Αύγουστο). Πτωτικά κινούνται τον Ιούλιο και η Κρήτη (-3%), η Κέρκυρα (-3%), αλλά και η περιοχή του Σαρωνικού (Σαρωνίδα, Ανάβυσσος, Λαγονήσι), όπου καταγράφεται μείωση κατά 9%.

Αντιθέτως, σημαντική αύξηση κατά 22% τον Ιούλιο και 31% τον Αύγουστο καταγράφουν οι κρατήσεις στο κέντρο της Αθήνας, αγγίζοντας, σε απόλυτα νούμερα, τις 138.297 και 97.156 αντίστοιχα. Θετικό είναι το πρόσημο και για άλλες περιοχές της Αθηναϊκής Ριβιέρας, όπως η Γλυφάδα (19% αύξηση κρατήσεων τον φετινό Αύγουστο) και η Βουλιαγμένη (αύξηση 34% τον Αύγουστο).

Αύξηση της τάξεως του 16% τον Ιούλιο και 17% τον Αύγουστο καταγράφουν και οι κρατήσεις για καταλύματα βρα-χυχρόνιας μίσθωσης στην περιοχή της Ερμιονίδας (Πόρτο Χέλι, Ερμιόνη), με 16% και 17% αντίστοιχα.

Αποφεύγουν τα νησιά

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία αυτά, οι επισκέπτες φέτος έχουν επιλέξει ηπειρωτικούς προορισμούς και όχι τόσο νησιωτικούς, ενδεχομένως θέλοντας να αποφύγουν, όχι μόνο τις υψηλές τιμές των καταλυμάτων, αλλά και τις αντίστοιχες των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Αλλο ένα συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι εκτός από τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, χαμηλές είναι οι φετινές επιδόσεις κι άλλων δημοφιλών νησιών, όπως η Κρήτη, η Ρόδος και η Κέρκυρα. Η εξέλιξη αυτή δεν θα πρέπει να θεωρείται τυχαία, καθώς τα νησιά αυτά είναι και τα ακριβότερα στην Ελλάδα. Η μέση τιμή/διανυκτέρευση στη Ρόδο και την Κρήτη ανέρχεται φέτος σε 214 ευρώ, ενώ στην Κέρκυρα αγγίζει τα 188,5 ευρώ, όταν π.χ. στη Νίκαια της Γαλλίας δεν ξεπερνά τα 138,5 ευρώ. Σημειωτέον ότι στη Σαντορίνη η μέση τιμή/διανυκτέρευση αγγίζει τα 371,2 ευρώ και στη Μύκονο προσεγγίζει τα 700 ευρώ!

Μείωση πληρότητας

Το «φρένο» που έχει διαφανεί σε ό,τι αφορά τη ζήτηση σε διάφορες περιοχές της χώρας έχει ακόμη μεγαλύτερη επίπτωση στη μέση πληρότητα, καθώς η προσφορά ακινήτων φέτος εμφανίζεται αυξημένη, συχνά με ταχύτερο ρυθμό της ζήτησης, ιδίως για τους καλοκαιρινούς μήνες. Στο σύνολο της χώρας παρατηρείται ετήσια αύξηση κατά 13% σε 105.000 καταλύματα. Ο μεγαλύτερος όγκος αγγελιών εντοπίζεται στην Κρήτη, όπου μέχρι και τις αρχές Ιουνίου καταγράφονται 26.225 αγγελίες ακινήτων. Πρόκειται για μέγεθος που αποτελεί αύξηση κατά 8,5% σε σχέση με πέρυσι, ενώ σε σχέση με το 2019 η αύξηση αγγίζει το 9,5%. Αύξηση κατά 11,2% ετησίως παρατηρείται και σε ό,τι αφορά την προσφορά στο κέντρο της Αθήνας, ενώ σε Κέρκυρα και Ρόδο η αύξηση από πέρυσι αγγίζει το 13% και 11,2% αντίστοιχα.

Το γεγονός λοιπόν ότι υπάρχουν περισσότερα καταλύματα από πέρυσι, χωρίς η ζήτηση να έχει ακολουθήσει παρόμοια αύξηση, έχει περιορίσει σημαντικά την πληρότητα. Για παράδειγμα, στη Μύκονο, τον φετινό Αύγουστο, αυτή δεν ξεπερνάει το 51%, από 61% πέρυσι (με βάση τις κρατήσεις που είχαν γίνει έως τα μέσα Ιουνίου). Πρόκειται για ετήσια πτώση κατά 16%, ενώ πτώση κατά 18% σημειώνει και η πληρότητα του Ιουλίου. Αντίστοιχα στη Σαντορίνη, η πληρότητα τον Αύγουστο δεν ξεπερνάει το 57% από 67% πέρυσι την ίδια περίοδο.

Ακόμη και σε περιοχές όπου υπάρχει αισθητή άνοδος των κρατήσεων από πέρυσι, αυτή δεν επαρκεί για να περιορίσει την πτώση της πληρότητας, ακριβώς λόγω της αύξησης των διαθέσιμων καταλυμάτων. Ετσι εξηγείται π.χ. ότι στο κέντρο της Αθήνας, παρότι η ζήτηση καταγράφει αύξηση 31% τον Αύγουστο, η πληρότητα έχει υποχωρήσει κατά 6% σε 52% (από 55% πέρυσι).

Φωτογραφία από pikselstock via vista.create

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα Νέα

Λεωφόρος Λαυρίου: Μεγάλα προβλήματα από την έντονη βροχόπτωση

Προβλήματα προκαλεί στην Αττική η έντονη βροχόπτωση, με την Λεωφόρο Λαυρίου να έχει πλημμυρίσει και να επικρατεί αδιαχώρητο στους δρόμους σύμφωνα με το ethnos. Ορισμένα αυτοκίνητα έχουν ακινητοποιηθεί, ενώ η κυκλοφορία...

Σχετικά άρθρα