28.8 C
Keratea
Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, 2021

“ΑΙΟΛΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ”: Λογοτεχνική τιμή στον ήρωα Ντάβαρη

Πρόσφατα Άρθρα

 

Αφιερωμένο στο μεσογείτη πρωτοκαπετάνιο Γιάννη Ντάβαρη κυκλοφόρησε το νέο τεύχος 

του ιστορικού λογοτεχνικού περιοδικού «Αιολικά Γράμματα», που ίδρυσε πριν από 51 χρόνια 

ο κορυφαίος γραμματολόγος και παιδαγωγός Γιώργος Βελέτας και διευθύνει ο καταξιωμένος διηγηματογράφος και κριτικός Κώστας Βαλέτας.

Το εξώφυλλο του τεύχους κοσμεί η προσωπογραφία του Γιάννη Ντάβαρη, όπως την απέδωσε η ζωγράφος Αμαλία (Παρασκευοπούλου), που υπογράφει και το σχετικό κείμενο με μιάν ενδιαφέρουσα αναφορά στα ιστορικά-μορφολογικά στοιχεία σύνθεσης του ζωγραφικού έργου.

  

Με το πολυσέλιδο αυτό αφιέρωμα στο Ντάβαρη συνεχίζεται ο απόηχος των ελληνοαμερικανικών διαδικτυακών εκδηλώσεων προς τιμήν του ήρωα της πολιορκίας της Ακρόπολης, που διοργάνωσαν το Ελληνοαμερικανικό Ίδρυμα Δυτικής Πενσυλβάνια (AHFWP), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης (EUARCE) της Ελλάδος και η Επιτροπή του Ελληνικού Σπουδαστήριου (Greek Nationality Room) του αμερικανικού Πανεπιστημίου Pittsburgh, με τη συμβολή του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Λογοτεχνίας (A.I.C.L.) και του πολιτιστικού ιστότοπου «Ιδεών Περιπλανήσεις».

 

Ένα απόσπασμα από το λογοτεχνικό αφιέρωμα, με τη γραφή του ποιητή Ευάγγελου Ανδρέου, μάς δίνει με τρόπο ευσύνοπτο την ηρωϊκή παρουσία του μεσογείτη οπλαρχηγού στον αγώνα:

 

«Στα Μεσόγεια δεν υπήρχει τουρκικό στρατιωτικό σώμα πέρα από ελαφρές φρουρές, πεζούρες και καβαλλαρίες, για την επιτήρηση της «δημόσιας τάξης». Το κέντρο των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων ήταν η Εύβοια.

Από τα 1819, ο Γιάννης Ντάβαρης με το «επιβάλλον» του Φιλικού, προεστού πλέον και εκπροσώπου του Λιόπεσι στην αθηναϊκή δημογεροντία, ξεκίνησε τις διεργασίες για την προετοιμασία των Μεσογειτών στον αγώνα της Επανάστασης.

Στα 1821 είχε ήδη στρατολογήσει ικανό σώμα ενόπλων για να συμμετάσχει ως πρωτοκαπετάνιος των χωριών της Αττικής – μαζί με τους οπλαρχηγούς Βασιλείου από τη Χασιά (Φυλή) και Αναγνώστη Κιουρκατιώτη από το Μενίδι (Αχαρνές) –  στην απελευθέρωση των Αθηνών τον Απρίλιο του 1821 και στην κατάληψη του Σερπε(ν)τζέ το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου.

……………………………………………………………………………………………………………………………………….

Από τα τέλη του 1821 τα στρατιωτικά σώματα των Ελλήνων συνεχίζουν να μάχονται για την οριστική κατάληψη της Ακρόπολης. Το σώμα των Μεσογειτών του Γιάννη Ντάβαρη με εξήντα και πλέον παλλικάρια, συμμετέχει πρωταγωνιστικά. Μετά πολύμηνη πολεμική δράση οι έλληνες υπό τον ηρωϊκό ταξίαρχο Παναγή Κτενά, κυριεύουν το κάστρο της Ακρόπολης τον Ιούνιο του 1822.

Ο Ντάβαρης που ήταν τότε εκλεγμένος πεντηκόνταρχος με κεντρική στρατιωτική ευθύνη, συνυπογράφει ως καπετάνιος τα επίσημα γραφτά της συνθηκολόγησης των Τούρκων και της αποχώρησής τους από την Ακρόπολη.

…………………………………………………………………………………………………………………

Στα 1826 η «Επαρχία Αθηνών» τον αναγνωρίζει επίσημο εκλέκτορα των Πληρεξουσίων της στη Γ΄ Εθνοσυνέλευση της Νέας Επιδαύρου. Ο Γιάννης Ντάβαρης ψηφίζει και υπογράφει το σχετικό «Πληρεξούσιον δια την Εθνικήν Συνέλευσιν» την 17η Ιανουαρίου της ίδιας χρονιάς, ως εκπρόσωπος του ΄΄Ληόπεση, Γηάνης Ταβαρης΄΄».  

 

 

Σχετικά LINKS

https://pahellenicfoundation.org/2021/page-11/

https://www.youtube.com/watch?v=0F2TJzxZ5wA

 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ

& ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΡΩΜΑΪΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

N.Π.Ι.Δ. – Έτος ίδρυσης 1979 – Αριθ. 2237 Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού 

Αναπαύσεως 14 Α΄ – 190 02 Παιανία * E-mail:[email protected] * Τηλ.: 210-66.43.854 (& Fax) https://euarceblog.wixsite.com/euarce 

 

 

 

Σχολιασμός του άρθρου

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ