11.3 C
Keratea
Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου, 2021

Πανελλήνιες 2017: Οι πρώτες εκτιμήσεις για το πως θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής

Πρόσφατα Άρθρα

4151702

Την Παρασκευή 30 Ιουνίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των Πανελληνίων Εξετάσεων του 2017 από το υπουργείο Παιδείας, με 85.908 υποψηφίους να περιμένουν εναγωνίως. Το μεσημέρι της Παρασκευής θα αναρτηθούν σε όλα τα Λύκεια της χώρας οι αναλυτικοί με τις βαθμολογίες των μαθητών τους ενώ τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν και στην επίσημη ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου.


Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως η κίνηση των βάσεων δεν θα έχει ομοιόμορφα χαρακτηριστικά, καθώς θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάμεσα στα πέντε επιστημονικά πεδία αλλά και στο εσωτερικό των πεδίων. Το βασικό χαρακτηριστικό που θα διαμορφώσει τις βάσεις ωστόσο είναι το εξής: τα περισσότερα τμήματα που βρίσκονται στα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης θα διατηρηθούν, με μικρές αυξομειώσεις, στα περσινά επίπεδα, με ορατή άνοδο σε κάποια από αυτά, ενώ, αντίθετα πτωτικές διαγράφονται οι τάσεις στα περισσότερα τμήματα της περιφέρειας όλων των επιστημονικών πεδίων.

Η μείωση των θέσεων στα Πανεπιστήμια που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση και η ανακατανομή των θέσεων εισακτέων με το ψαλίδισμα των περιζήτητων τμημάτων ωθεί σε χάσμα στις βάσεις εισαγωγής. Αφενός, θα υπάρξει άνοδος των βάσεων στα περιζήτητα τμήματα, καθώς αυξάνεται η αντιστοιχία ανάμεσα στη ζήτηση και την προσφορά θέσεων, ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος «κατασκευής» εκατοντάδων αριστούχων υποψηφίων που δεν θα πετύχουν την εισαγωγή στις σχολές προτίμησής τους. Αφετέρου, θα οδηγηθούμε σε βύθισμα των βάσεων εισαγωγής σε ομάδες σχολών (περιφερειακών και όχι μόνο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και ιδιαίτερα τμημάτων ΤΕΙ) που αν και δεν έχουν ζήτηση προσφέρουν σημαντικά περισσότερες θέσεις από πέρσι.

Με βάση ένα δείγμα περίπου 7.500 βαθμολογιών σε Μαθηματικά Κατεύθυνσης και Γενικής Παιδείας, Αρχαία Ελληνικά, Ιστορία Κατεύθυνσης, Νεοελληνική Γλώσσα, Φυσική Κατεύθυνσης και Βιολογία Γενικής Παιδείας, που φανερώνει κάποια πρώτα στοιχεία στις επιδόσεις των υποψηφίων, η κατάσταση διαγράφεται ως εξής: σταθερότητα στις Νομικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης, σημαντική άνοδος στα Παιδαγωγικά Τμήματα, διατήρηση των υψηλών βάσεων εισαγωγής στις Ιατρικές Σχολές, ορατή πτώση κυρίως στα Πολυτεχνικά και στα Οικονομικά Τμήματα των της περιφέρειας.

Όσον αφορά το πρώτο πεδίο ο μεγάλος υποψηφίων αλλά και ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων αναμένεται να κρατήσουν τις βάσεις κυρίως των υψηλόβαθμων σχολών στα περσινά επίπεδα, ωστόσο η αντιστοιχία υποψηφίων-εισακτέων ωθεί ένα μεγάλο μέρος των τμημάτων σε άνοδο των βάσεων. Φέτος ο των υποψηφίων είναι αυξημένος κατά 3.474, γεγονός που αναδεικνύει το 1ο επιστημονικό πεδίο ως αυτό του αυξημένου ανταγωνισμού.

Πού θα σημειωθεί «τρανταχτή» άνοδος

Άνοδος των βάσεων εισαγωγής και μάλιστα «τρανταχτή» αναμένεται στα Παιδαγωγικά τμήματα όχι μόνο επειδή οι περσινές βάσεις ήταν εξαιρετικά χαμηλές αλλά και γιατί, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία των δηλώσεων των υποψηφίων για τα επιλογής στα οποία θέλησαν να εξεταστούν, σημειώθηκε διπλασιασμός των υποψηφίων.

Η δυσκολία στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης αναμένεται να οδηγήσει σε πτώση στις σχολές του 5ου πεδίου. Προωθητικά στην πτώση των βάσεων του πεδίου δρα και η μικρή αύξηση όσων επέλεξαν να εξεταστούν στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Ωστόσο, επειδή στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής δρα αποφασιστικά και η αντιστοιχία θέσεων εισακτέων-υποψηφίων, είναι λάθος να προσδοκά κανείς πτώση των βάσεων στα τμήματα της Αττικής που περιλαμβάνονται στο 5ο πεδίο.

Οι υποψήφιοι του 2ου πεδίου είναι οι πλέον τυχεροί. Μπορούν να διεκδικήσουν μια θέση σε 234 τμήματα. Τα τμήματα αυτά επιμερίζονται σε 121 Πανεπιστήμια, 92 ΤΕΙ, 13 Στρατιωτικές Σχολές, 2 Σχολές Εμπορικού Ναυτικού, 2 Εκκλησιαστικές Σχολές, 2 Αστυνομικές Σχολές και 2 Πυροσβεστικές. Παράλληλα, οι επιδόσεις στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης, στα οποία, σύμφωνα με το δείγμα των βαθμολογιών, σημειώθηκε πανωλεθρία, ωθούν με ένταση σε πτώση των βάσεων τόσο μεγαλύτερη όσο περισσότερο το τμήμα απέχει από και Θεσσαλονίκη.

Συμπλήρωση του Μηχανογραφικού

Οι υποψήφιοι που επέλεξαν αποκλειστικά το 3ο επιστημονικό πεδίο είναι μειωμένοι κατά 1. περίπου σε σχέση με το 2016, όμως στο σύνολο αυξάνονται καθώς πολλοί από το 2ο επιστημονικό πεδίο επέλεξαν ως πέμπτο μάθημα τη Βιολογία Κατεύθυνσης για να έχουν περισσότερες επιλογές..

Στο πεδίο αυτό η κίνηση των βάσεων εισαγωγής θα καθοριστεί περισσότερο από τη μείωση των θέσεων εισακτέων παρά από τις φετινές επιδόσεις των υποψηφίων. Το δείγμα των βαθμολογιών φανερώνει ότι δεν υπάρχουν σημαντικές επιδόσεις, γεγονός που, αν επαληθευτεί, όχι μόνο θα κρατήσει τις Ιατρικές Σχολές στα δυσθεώρητα ύψη τους αλλά θα πριμοδοτήσει και μικρή άνοδο.

Σχολιασμός του άρθρου

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ