14.3 C
Keratea
Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου, 2021

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΗΤΟΥ ΨΩΜΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ

Πρόσφατα Άρθρα

CE9FCE9CCE91CE94CE91 CE9CCE95CE93CE91CEA1CEA9CE9D CEA3CEA5CE9BCE9BCE9FCE93CE9FCEA3SAM 2331

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΗΤΟΥ ΨΩΜΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ
ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΔΩΡΙΤΑ ΒΟΣΚΑΡΙΔΟΥ ΚΑΙ Η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΣΕΒΑ

Εντυπωσίασε το κοινό η έκθεση ελληνικού πλουμιστού-κεντητού ψωμιού από διάφορες περιοχές του ελληνισμού και από διαφορετικές τοπικές παραδόσεις που διοργάνωσε το Μουσείο Παράδοσης και Τέχνης της Αγγελικής Τσεβά στο εργαστήριό της στο Κορωπί με την υποστήριξη του Δήμου Κρωπίας από 24 Μαΐου έως 27 Μαΐου 2017.Η έκθεση ένωσε τις δύο επίσημες πατρίδες του ελληνισμού, την και την Κύπρο (ήταν προσκεκλημένη, η ιδρύτρια του Μουσείου Πλουμιστού Ψωμιού Κύπρου, καΔωρίτα Βοσκαρίδου, ιατρός, ερευνήτρια, συγγραφέας και λαογράφος)και ανέδειξε την της διακόσμησης του ψωμιού. Συμμετείχαν έργα από την Κύπρο (Λεμεσός και Λευκωσία), Θεσσαλία, Πελοπόννησο, Αττική (Μεσόγεια,Λαυρεωτική, Μέγαρα,Σαλαμίνα κ.α), Κρήτη, Σάμος, Ήπειρο-Αλβανία ακόμα και από τον ελληνισμό του Ουζμπεκιστάν και άλλες περιοχές της Ελλάδας και του Εξωτερικού.
Στα εγκαίνια της έκθεσης παρευρέθηκαν από το Δήμο Κρωπίας, ο Δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτριος Κιούσης, η γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου, Αγγελική Κοτζιά-Λειβαδίτου συνοδευόμενη από την καΜαρία Κοτζιά και φυσικά το τιμώμενο πρόσωπο των εκδηλώσεων, η καΔωρίτα Βοσκαρίδου καθώς και  εισηγητές που συμμετείχαν στην ημερίδα όπως ο  κ.Αθανάσιος Μήτσου και η καΒάσω Κιούση. Ο κ. Κιούσης χαιρέτησε τη σεμνή τελετή εγκαινίων, δέχτηκε ως αναμνηστικά δώρα, όμορφες δημιουργίες της Αγγελικής Τσεβά, της Δωρίτας Βοσκαρίδου και του Αθανασίου Μήτσου ενώ αντίστοιχα δώρα έλαβε και η καΔωρίτα Βοσκαρίδου. Εντύπωση προκάλεσε η νεαρή μουσικός Κατερίνα Παπαμιχάλη που κατά τη διάρκεια των εγκαινίων με την αυτοσχεδιαστική μουσική της μέσα από τα παραδοσιακό όργανο σαντούρι «ταξίδεψε» τους επισκέπτες στις πατρίδες του ελληνισμού, είτε επίσημες είτε αλησμόνητες.
Οι εκδηλώσεις τιμής του Δήμου Κρωπίας για την Ελληνική Παράδοση κορυφώθηκαν την Κυριακή 28 Μαΐου 2017 στο Αμφιθέατρο του Δημαρχείου Κρωπίας με την πραγματοποίηση της ημερίδας με θέμα «Ελληνικά Παραδοσιακά Σύμβολα και η ερμηνεία τους». Βραβεύτηκαν τόσο το τιμώμενο πρόσωπο, η καΔωρίτα Βοσκαρίδου όσο και η καΑγγελική Τσεβά από τον Δήμαρχο Κρωπίας Δημήτριο Κιούση ενώ οι εισηγήσεις πλαισιώθηκαν από καλά οργανωμένα δρώμενα των συλλόγων, Έρευνας Λαογραφικού Μουσείου Σαλαμίνας, Λαογραφικού Μεγάρων,Λυκείου Ελληνίδων Κορωπίου και Θρακιωτών Αθήνας (υπό τον Γιώργο Αρβανίτη).
Στην ημερίδα παρουσιάστηκε η δράση του Μουσείου Πλουμιστού Ψωμιού απο το τιμώμενο πρόσωπο την κα Δωρίτα Βοσκαρίδου, η δράση του Λυκείου Ελληνίδων Κορωπίου από την πρόεδρό του κα Αντωνία Ιωακειμίδου, ενώ αναπτύχθηκαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από τους, Νίνα Σακελλαρίου, Αθανάσιο Μήτσου,Βάσω Κιούση, Αντωνία Ιωακειμίδου,Βάσο Βογιατζόγλου, Καλομοίρα-Αυγούστη Πιέτρη, Ελένη Γκίκα (την εισήγησή της διάβασε η καΠιέτρη), Σταμάτη Γεωργάκη, Κατερίνα Πέτρου και Αγγελική Τσεβά που προκάλεσαν το έντονο ενδιαφέρον όσων συμμετείχαν.
Η όλη εκδήλωση βιντεοσκοπήθηκε και θα αξιοποιηθεί από το Δήμο Κρωπίας και τους διοργανωτές στο πλαίσιο της δημιουργίας πολιτιστικού ψηφιακού αρχείου με ελεύθερη πρόσβαση στους πολίτες.
Παρευρέθηκαν πολλά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Κρωπίας. Διακρίναμε, τον αντιδήμαρχο Διοίκησης και Οικονομικών, Ανδρέα Ντούνη, τον πρώην πρόεδρο του Δ.Σ Κρωπίας, δημοτικό σύμβουλο, Θεοφάνη Μιχαιρίνα, την Αγγελική Λειβαδίτου, γραμματέα του Δ.Σ Κρωπίας, τη Δήμητρα Μιχαιρίνα, πρόεδρο της Δ.Ε Παιδείας, δημοτική σύμβουλος, την επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Αθηνά Κιούση, τον Κώστα Κιούση, δημοτικό σύμβουλο, την Αγγελική Μαρκαντώνη, δημοτική σύμβουλο καθώς και μέλη του Δ.Σ ΝΠΔΔ Σφηττός.
Αμέσως μετά τη λήξη ακολούθησε ξενάγηση στη σημαντική Αρχαιολογική έκθεση με θέμα «Η αρχαιολογία δικτυώνει τα Μεσόγεια» βασισμένη στα ευρήματα των ανασκαφών 120 χμλ (!) για το μεγάλο έργο της Αποχέτευσης Ακαθάρτων και Βιολογικού Καθαρισμού -Κορωπίου της Εφορείας αρχαιοτήτων Αν.Αττικής που παρουσιάζεται στο χώρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορωπίου (Παλαιό εμφιαλωτήριο Λ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 34). Την ξενάγηση έκαναν οι αρχαιολόγοι, Γιώτα Μιχαηλίδου και Μαρία Σκαλιά, τα γλυκά και τα αναψυκτικά  ήταν προσφορά του Δήμου Κρωπίας ενώ τα υπόλοιπα συνοδευτικά εδέσματα και το κρασί ήταν προσφορά του Α.Σ.Κ.Ο Δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτριος Κιούσης δώρισε επίσης κρασιά σε όλους τους συμμετέχοντες στην ημερίδα.
———————–
Τα απρόσμενα της ημερίδας  και η αφιέρωση  του Δημάρχου Κρωπίας Δημητρίου Κιούση και της  Αγγελικής Τσεβά για τον αείμνηστο πλέον Αντώνη Μάριζα
Η  σημαντική αυτή ημερίδα διεξήχθη υπό απρόσμενες συνθήκες για τους διοργανωτές που κορυφώθηκε με την  ξαφνική  απώλεια του οδηγού του Δήμου Κρωπίας, Αντώνη Μάριζα ο οποίος είχε προγραμματισμένο δρομολόγιο για την μεταφορά της χορευτικής ομάδας των Θρακιωτών Αθήνας στη  ημερίδα αλλά δεν πήγε στη  καθορισμένη ώρα και στο σημείο συνάντησης. Όπως είπαν συνάδελφοί του, ήταν η μοναδική φορά στα δημοτικά χρονικά της παρουσίας του που δεν ήταν συνεπής στο ραντεβού του και στην αποστολή της εξυπηρέτησης των αναγκών του Δήμου που τις περισσότερες φορές ήταν εθελοντική!Οι διοργανωτές παρόλη την οδύνη των πρώτων στιγμών της πληροφόρησης του θανάτου του και αφού είχε περάσει μισή ώρα από την προκαθορισμένη ώρα μεταφοράς των ανθρώπων του συλλόγου,  βρήκαν άλλο οδηγό, τον συμβασιούχο δημοτικό υπάλληλο κ.Σπύρο Ορφανό που προθυμοποιήθηκε να εκτελέσει το δρομολόγιο εν μέσω και συνεχούς βροχόπτωσης.Τον ευχαριστούμε καθώς και  το προσωπικό του Δήμου που παρά τον θρήνο του κινητοποιήθηκε εκτάκτως για να αντιμετωπίσει τις οργανωτικές αντιξοότητες. Με επιθυμία τόσο του Δημάρχου Κρωπίας Δημητρίου Κιούση όσο και της Αγγελικής Τσεβά, η όλη διοργάνωση αφιερώνεται πλέον στην μνήμη του Αντώνη Μάριζα.

Σχολιασμός του άρθρου

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ