14.3 C
Keratea
Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου, 2021

Ευρωπαϊκό σχέδιο για τα σκουπίδια! Oι ΧΥΤΑ είναι η χείριστη επιλογή

Πρόσφατα Άρθρα

Του Αλέξανδρου Κόντη 
Τη σύσταση άτυπης Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης ειδικά για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην προαναγγέλλει ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Απορριμμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χούλιο Γκαρσία – Μπουργκές. 

Με αποκλειστικές του δηλώσεις στη Realnews, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος κατακρίνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που παίζουν οι ΧΥΤΑ στην ελληνική στρατηγική για τα σκουπίδια, χαρακτηρίζοντας παράλληλα απαράδεκτη την ύπαρξη χωματερών στη χώρα μας. Μάλιστα, αφήνει να εννοηθεί ότι μέχρι στιγμής, η έχει χαριστεί στην ελληνική κυβέρνηση και δεν έχει επιβάλει πρόστιμα για την ύπαρξη χωματερών, λόγω της ζοφερής κατάστασης στα δημοσιονομικά μας.

«Προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η συγκρότηση ενός νέου συνολικού προγράμματος για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ελλάδα. Μέχρι τις αρχές φθινοπώρου θέλουμε να έχουμε σχηματίσει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων, η οποία θα επισκεφτεί τη χώρα σας και θα έρθει σε επαφές με Ελληνες αξιωματούχους, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τις τοπικές Αρχές», δηλώνει ο επικεφαλής της υπηρεσίας Διαχείρισης Απορριμμάτων της Κομισιόν. 

Τρία προγράμματα


Η «task force για τα σκουπίδια» στην συστήνεται λόγω της προφανούς σύγκρουσης της ελληνικής στρατηγικής διαχείρισης απορριμμάτων, η οποία επικεντρώνεται στη δημιουργία Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, που ξεκαθαρίζουν ότι οι ΧΥΤΑ αποτελούν τελευταία επιλογή. 

«Η και η ευρωπαϊκή νομοθεσία αναφέρουν με σαφήνεια ότι οι ΧΥΤΑ είναι η χείριστη επιλογή, καθώς έχουν το μεγαλύτερο υγειονομικό και περιβαλλοντικό ρίσκο σε σχέση με τις υπόλοιπες μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, υπάρχει μια εμπειρία δημόσιας κακοδιαχείρισης και οι είναι πολύ καχύποπτοι στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών», ανέφερε ο Μπουργκές, τονίζοντας ότι ένας από τους στόχους των Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων που θα έλθουν στη χώρα μας θα είναι η αλλαγή αυτής της νοοτροπίας, μέσω εφαρμογής πιλοτικών προγραμμάτων σε τρεις περιοχές της Ελλάδας, χωρίς να ξεκαθαρίζει ακόμα ποιες θα είναι αυτές. 

Ανάκτηση υλικών

«Στόχος μας είναι να αναλάβουμε δράση το συντομότερο δυνατόν, με την εφαρμογή τριών πιλοτικών προγραμμάτων διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα. Η Επιτροπή έχει έτοιμο ένα καινοτόμο πρόγραμμα, το οποίο βασίζεται στην αξιοποίηση των σκουπιδιών ως πηγή ανάκτησης υλικών, μέσω νέων τεχνολογιών, αλλά και στην ελαχιστοποίηση του αντίκτυπου που έχει η διαχείριση των απορριμμάτων στο περιβάλλον. Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα στις τρεις περιοχές όπου θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα, υπάρχουν κάποιες που σκεφτόμαστε, αλλά δεν θα ήθελα να πω κάτι περισσότερο αυτή τη στιγμή», είπε ο αξιωματούχος της Κομισιόν. 

Παράλληλα, ο Μπουργκές δεν διστάζει να στηλιτεύσει τη διατήρηση των παράνομων χωματερών στη χώρα μας, δηλώνοντας ότι η καθυστέρηση στην επιβολή των προστίμων δεν σημαίνει ότι η έχει ξεχάσει το ζήτημα. «Πολύ φοβάμαι ότι η Επιτροπή δεν μπορεί να ξεχάσει ή να συγχωρέσει το γεγονός ότι η έχει ήδη καταδικαστεί για την ύπαρξη χωματερών από το 2005. Η τελική απόφαση για τα πρόστιμα θα ληφθεί από το Κολέγιο των Επιτρόπων και θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που θα σημειώσει η χώρα σας στην παύση της λειτουργίας των ΧΑΔΑ», αναφέρει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. 

Το είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν γνωρίζει στην ουσία των αριθμό των παράνομων χωματερών. Σύμφωνα με τα πλέον αναθεωρημένα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, τον Μάρτιο του 2012 λειτουργούσαν 63 ΧΑΔΑ. Παράλληλα όμως, οι μη αποκατεστημένες χωματερές, τις οποίες η θεωρεί ακόμα ανοιχτές, ξεπερνούν τις 350…

http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=166707&catID=5

Σχολιασμός του άρθρου

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ