ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ, ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ, ΚΟΡΩΠΙ, ΚΕΡΑΤΕΑ, ΛΑΥΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΙΑ, ΚΑΜΑΡΙΖΑ, ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ, ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑ, ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ, ΚΙΤΣΙ, ΚΟΥΠΙ, ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ, ΚΡΩΠΙΑ

microsoft:-se-trochia-ylopoiisis-i-megali-ependysi-se-spata-kai-koropi!

Microsoft: Σε τροχιά υλοποίησης η μεγάλη επένδυση σε Σπάτα και Κορωπί!

Πρόσφατα άρθρα

Facebook
Twitter

Προχωράει βήμα-βήμα η αδειοδότηση της μεγάλης επένδυσης της Microsoft στην Αττική. Με ορίζοντα πλήρους λειτουργίας το 2025, το πρώτο data center region του τεχνολογικού κολοσσού στη νοτιοανατολική Ευρώπη, εκτιμάται πως θα έχει αποτύπωμα 1 δισ. ευρώ για την ελληνική οικονομία.

Η περιβαλλοντική αδειοδότηση του τεράστιου πρότζεκτ, που περιλαμβάνει τρία Κέντρα Δεδομένων σε Σπάτα και Κορωπί, έχει μπει σε τροχιά.

Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων δημοσιοποίησε προς διαβούλευση τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του επενδυτικού σχεδίου «Investment in Data Centers in Greece». Η ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης θα βάλει το πρότζεκτ, που έχει υπαχθεί στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων, στην τελική ευθεία για την υλοποίηση, με πρώτο βήμα τον διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχου.

Όπως είχε τονίσει, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής ενημέρωσης, ο κ. Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, γενικός διευθυντής της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, σχολιάζοντας τους ρυθμούς με τους οποίους προχωρά η αδειοδότηση της επένδυσης, «το πλάνο για τα data centers δεν έχει μετακινηθεί ούτε εκατοστό. Προχωράμε προσεκτικά. Εάν κάποιος μας έλεγε να κάνουμε εκπτώσεις, θα λέγαμε όχι». Όπως είχε, μάλιστα, επισημάνει στρατηγική προτεραιότητα αποτελεί η συνεργασία με εγχώριες εταιρείες για την υλοποίηση αυτού του πρότζεκτ.

Πάνω από 100 νέες θέσεις εργασίας ανά Κέντρο Δεδομένων

Σύμφωνα με το κείμενο της μελέτης, ο συνολικός προϋπολογισμός για τα 3 Κέντρα Δεδομένων στη δεκαετία έχει υπολογιστεί σε 976.168.800 ευρώ , εκ των οποίων τα 746.548.800 ευρώ θα κατευθυνθούν σε κεφαλαιουχικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων της αγοράς γης, της κατασκευής κτηρίων και της προμήθειας τεχνολογικού εξοπλισμού. Τα υπόλοιπα 229.620.000 ευρώ υπολογίζονται για λειτουργικές δαπάνες προσωπικού, κόστος συντήρησης κτηρίων και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

Επίσης, θα συμβάλλει στην αύξηση της απασχόλησης μέσω της δημιουργίας στη φάση λειτουργίας περισσοτέρων από 100 άμεσων θέσεων εργασίας (35 ανά βάρδια) υψηλής ποιότητας σε κάθε ένα από τα Κέντρα Δεδομένων. Η λειτουργία των τριών data centers θα είναι συνεχής, 365/247, με βάρδιες, με αποτέλεσμα κάθε πόστο να οδηγεί στη δημιουργία 3-4 θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης. Οι κύριοι τύποι θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν θα αφορούν στους τομείς της ασφάλειας, της λειτουργίας εγκαταστάσεων και της πληροφορικής.

Η επένδυση της Microsoft αποτελεί ακόμη μια ψήφο εμπιστοσύνης τόσο στην ελληνική οικονομία, όσο και στις προοπτικές ανάδειξης της χώρας μας σε περιφερειακό data hub. Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα η Microsoft διατηρεί σε λειτουργία Κέντρα Δεδομένων σε 4 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία. Υπο κατασκευή βρίσκονται σε ακόμα 3 χώρες, την Πολωνία, την Ιταλία και την Ισπανία. Στην Ελλάδα δημιουργείται το πρώτο data center region στη νοτιοανατολική Ευρώπη, αναβαθμίζοντας και τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας, σε μια περίοδο που τα δεδομένα εξελίσσονται στον νέο χρυσό.

Στα Σπάτα το μεγαλύτερο από τα τρία data center

Το πρώτο data center, στο οποίο αφορά η δημοσιευθείσα ΣΜΠΕ, θα αναπτυχθεί στην περιοχή των Σπάτων, εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου Πέτρα Γιαλού-Βούλια-Προκαλήσι. Ουσιαστικά θα είναι ο μεγαλύτερος κρίκος στην αλυσίδα των τριών εγκαταστάσεων, με διπλάσια δυναμικότητα από τα άλλα δύο, που θα βρίσκονται στο Κορωπί, σε απόσταση 9-10 χλμ. από το εν λόγω ακίνητο. Η δυναμικότητά του θα είναι 19,2 MW.

Ο λόγος που επιλέγεται η λύση της συστάδας τριών Κέντρων Δεδομένων, που θα λειτουργούν σε απόλυτη μεταξύ τους, είναι η τήρηση πολύ αυστηρών προδιαγραφών ασφαλείας και η εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας ακόμη και σε περίπτωση βλάβης σε ένα εξ αυτών, π.χ. λόγω φυσικής καταστροφής.

Όπως περιγράφεται στη μελέτη, το πρώτο data center θα απλώνεται σε δύο οικόπεδα, επιφάνειας 69.538,91 τ.μ. και 14.999,35 τ.μ. αντίστοιχα, που διαχωρίζονται από δρόμο. Αυτά βρίσκονται περίπου 1,5 χλμ. βόρεια της πόλης των Σπάτων, 33 χλμ. ανατολικά της Αθήνας και 5 χλμ. βόρεια του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος». Στο μεγαλύτερο εκ των δύο θα αναπτυχθούν οι εγκαταστάσεις του Κέντρου Δεδομένων, τόσο ο πυρήνας, το λεγόμενο Ballard Building, με τους διακομιστές, τον μηχανολογικό χώρο, το ηλεκτρολογικό υλικό, όσο και το κτήριο διοίκησης.

Θα δημιουργηθεί επίσης, περιφραγμένος χώρος για την αποκλειστική χρήση υποσταθμών του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ με ανεξάρτητη είσοδο από τη νότια πλευρά του οικοπέδου. Εντός του χώρου εγκατάστασης θα δημιουργηθεί και εσωτερικός υποσταθμός για τη διανομή της μέσης τάσης στο οικόπεδο.

100% ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές

Εστιάζοντας στην εξοικονόμηση ενέργειας και τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, η ενέργεια που θα καταναλώνεται στα data centers θα προέρχεται στο σύνολό της από ανανεώσιμες πηγές.

Εξάλλου, η Microsoft έχει δεσμευτεί για την κατανάλωση 100% πράσινης ενέργειας ως το 2030. Κάθε εγκατάσταση θα διαθέτει φωτοβολταϊκό σύστημα παραγωγής ενέργειας, που θα συνδέεται κατάλληλα με το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως προβλέπεται στη ΣΜΠΕ, πρόκειται να δημιουργηθούν σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, στον ειδικό χώρο στάθμευσης εντός της κύριας εγκατάστασης.

Επίσης, εντός και εκτός της κύριας εγκατάστασης του data center θα εγκατασταθεί «έξυπνος» και ενεργειακά αποδοτικός φωτισμός LED. Οι έλεγχοι κατανάλωσης ενέργειας από τον φωτισμό θα πραγματοποιούνται από φωτοκύτταρα, χρονοδιακόπτες και κατάλληλους αισθητήρες, ώστε να μην ενεργοποιείται άσκοπα ο φωτισμός. Οι εξωτερικοί χώροι και οι χώροι έκτακτης ανάγκης, όπου

θα βρίσκεται το προσωπικό για μεγάλά χρονικά διαστήματα θα ελέγχονται χειροκίνητα.

Θα τοποθετηθεί, ακόμη, σύστημα διαχείρισης ενέργειας κτηρίων, με real time παρακολούθηση. Επίσης, θα εγκατασταθεί σύστημα διαχείρισης κτηρίου, το οποίο θα ελέγχει και μπορεί να ειδοποιεί σε περίπτωση αυξημένης κατανάλωσης.

Για την εξυπηρέτηση του κυρίως κτηρίου προβλέπεται η κατασκευή μονάδας επεξεργασίας νερού προς χρήση στο σύστημα ψύξης, ενός αντλιοστασίου, μιας μονάδας αντίστροφης ώσμωσης, τρεις δεξαμενές αποθήκευσης νερού και δύο λίμνες ανάσχεσης/αποθήκευσης ομβρίων υδάτων στην είσοδο της εγκατάστασης.

Όσον αφορά, δε, στη διαχείριση του νερού, θα είναι διαθέσιμος αποδοτικός εξοπλισμός και συστήματα για την κατανάλωση και για εργασίες καθαρισμού, ενώ θα γίνεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επαναχρησιμοποίηση.
Τέλος, θα εγκατασταθούν μετρητές ή ροόμετρα σε διάφορα σημεία των λειτουργικών

ot.gr

Πηγή: Microsoft: Σε τροχιά υλοποίησης η μεγάλη επένδυση σε Σπάτα και Κορωπί!

Μοιραστείτε το άρθρο:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Διαβάστε επίσης...

protathlitria-sto-real-estate-i-an.-attiki-–-ti-ischyei-se-rafina,-pikermi,-marathona,-porto-rafti,-spata-&-keratea

«Πρωταθλήτρια» στο real estate η Αν. Αττική – Τι ισχύει σε Ραφήνα, Πικέρμι, Μαραθώνα, Πόρτο Ράφτη, Σπάτα & Κερατέα

Σημαντική αύξηση σημείωσαν οι μέσες τιμές πώλησης και ενοικίασης των κατοικιών στην ανατολική Αττική το τέταρτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο

vraveio-“kalyteri-praktikis-gia-to-thalassio-perivallon”-stin-beach-cleaning-gia-to-programma-mple-saronikos

Βραβείο “Καλύτερη πρακτικής για το θαλάσσιο περιβάλλον” στην Beach Cleaning για το πρόγραμμα «Μπλε Σαρωνικός»

Κατά τη διάρκεια της 5ης Διεθνούς Έκθεσης Περιβαλλοντικών Τεχνολογιών, Verde Tec 2023, η ομάδα Beach Cleaning είχε τη χαρά να συναναστραφεί με περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένους πολίτες

minyma-dimarchou-markopoulou-kai-antidimarchou-athlitismou-gia-ti-diorganosi-tou-final-4-tou-panelliniou-protathlimatos-koritsion-k20-sto-markopoulo

Μήνυμα Δήμαρχου Μαρκοπούλου και Αντιδήμαρχου Αθλητισμού για τη διοργάνωση του Final-4 του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κοριτσιών Κ20 στο Μαρκόπουλο

Αρχική » Ενημέρωση » Μήνυμα Δήμαρχου Μαρκοπούλου και Αντιδήμαρχου Αθλητισμού για τη διοργάνωση του Final-4 του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κοριτσιών Κ20 στο Μαρκόπουλο Δήμαρχος Μαρκοπούλου Μεσογαίας

o-eortasmos-tis-25is-martiou-sto-koropi-(foto)

Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στο Κορωπί (φωτό)

Στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Κρωπίας παρευρέθηκε o Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός ανήμερα της 25ης Μαρτίου, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη για τον