ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ, ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ, ΚΟΡΩΠΙ, ΚΕΡΑΤΕΑ, ΛΑΥΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΙΑ, ΚΑΜΑΡΙΖΑ, ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ, ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑ, ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ, ΚΙΤΣΙ, ΚΟΥΠΙ, ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ, ΚΡΩΠΙΑ

Mε κύριο θέμα τη διαχείριση των σκουπιδιών διασταύρωσαν οι υποψήφιοι τα ξίφη τους για την Περιφέρεια Αττικής

Facebook
Twitter

Τις θέσεις τους για την Περιφέρεια Αττικής ανέλυσαν στον ΣΚΑΙ οι βασικότεροι υποψήφιοι Γιάννης Σγουρός, Γιώργος Κουμουτσάκος, Ρένα Δούρου, Θανάσης Παφίλης, Μαρία Γιαννακάκη, Παύλος Χαϊκάλης και Θάνος Τζήμερος.

Στο ερώτημα για τους στόχους της επόμενης πενταετίας, ο Γιάννης Σγουρός παρουσίασε 1.100 έργα μέσω ΕΣΠΑ ή/και πόρων της Περιφέρειας συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Για την επόμενη πενταετία δεσμεύθηκε για έργα συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ από κονδύλια του ΕΣΠΑ και επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ από άλλα κονδύλια. Έδωσε προτεραιότητα στη δημιουργία υποδομών, όπως παιδικών σταθμών και σχολείων.

Ο Γ.Κουμουτσάκος αμφισβήτησε τα έργα Σγουρού, λέγοντας ότι η Αττική πνίγεται με την παραμικρή βροχή, ενώ παρουσίασε εικόνα εγκατάλειψης στο Πεδίον του Άρεως. Ο ίδιος εξήγησε ότι τα έργα στην Αττική πρέπει να στοχοθετούνται, ανάλογα με την ιδιότητα της κάθε περιοχής (Πειραιάς, Κέντρο Αθήνας, Νότια Προάστια κλπ). Εξήγησε ότι το θέμα στην Αττική δεν είναι τα μεγαλεπήβολα έργα, αλλά μικρές νίκες και παρεμβάσεις.

Η Ρένα Δούρου είπε ότι οι πολίτες της Αττικής έχουν χορτάσει από πολυτελή φυλλάδια με έργα, ενώ η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Τόνισε ότι προτεραιότητες είναι η προστασία των αδύναμων με πολιτικές κατά της ανεργίας, συνέργειες με ευρωπαϊκά προγράμματα, εξασφάλιση της λαϊκής κατοικίας, εξάλειψης της παιδικής φτώχειας κλπ. Επίσης αναφέρθηκε σε υλοποίηση πρωτοποριακών προγραμμάτων για την τρίτη ηλικία.

Ο Θανάσης Παφίλης αναφέρθηκε στη δραματική κατάσταση της Αττικής, την οποία απέδωσε στην ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ και τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν. Για τον ίδιο, πρώτη προτεραιότητα είναι η ανατροπή αυτής της πολιτικής μαζί με τον λαό. Ο κ. Παφίλης δεσμεύθηκε να αξιοποιήσει εθνικούς πόρους για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων, ενώ για το ΕΣΠΑ είπε ότι στηρίζει το μεγάλο κεφάλαιο.

Ο Παύλος Χαϊκάλης χαρακτήρισε ως βασική ανάγκη για να υλοποιηθεί το οποιοδήποτε πρόγραμμα να μπορέσει η η Περιφέρεια να διαχωρίσει τη θέση της από την κεντρική εξουσία. Δεσμεύθηκε για λαϊκές συνελεύσεις κάθε 6 μήνες με τη συμμετοχή των πολιτών, αλλά και των τοπικών βουλευτών.

Η Μαρία Γιαννακάκη τόνισε ότι ο συνδυασμός της είναι ο μόνος που έχει αποκλειστικά αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά. Για την απερχόμενη Αρχή είπε την χαρακτηρίζει η έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού και μη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του «Καλλικράτη». Για τις προτεραιότητες του συνδυασμού της: το περιβάλλον, η κοινωνική συνοχή και τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ανάδειξη των πολιτιστικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας για την επέκταση της τουριστικής περιόδου ακόμα και στους 12 μήνες και η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο Θάνος Τζήμερος τόνισε ότι στόχος του συνδυασμού του είναι η ανάδειξη του «μαζί»: πριν πούμε τι θα κάνουμε είναι πώς θα το κάνουμε και η απάντηση σε αυτό είναι «μαζί», όπως εξήγησε. Αναφέρθηκε στην ανάγκη «επανάστασης της πληροφορικής στην Περιφέρεια», ώστε να μην καθίσει ξανά πολίτης σε ουρά. Τόνισε τη δυνατότητα ανάδειξης του θαλάσσιου μετώπου, αλλά και της δημιουργίας μιας Attica Valley στα πρότυπα της Silicon Valley από άποψης καινοτομίας και αξιοποίησης των «μυαλών»που τώρα φεύγουν στο εξωτερικό.

Στη δευτερολογία του ο Γιάννης Σγουρός κάλεσε τους υποψήφιους να παρουσιάσουν σημείο-σημείο τα προγράμματά τους και τα χρήματα που έχουν να διαθέσουν. Για το Πεδίον του Αρεως είπε ότι πέρασε στην Περιφέρεια το 2011 και ο εργολάβος κηρύχθηκε έκπτωτος, αλλά υπογράμμισε ότι τα πάρκα έπρεπε να είναι έργο των Δήμων που έχει τις δομές για τη συντήρησή τους.

Για τα αντιπλημμυρικά είπε ότι η Περιφέρεια διέθεσε 100 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, αυτά τα έργα δεν φαίνονται, «δεν είναι πιασάρικα», όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Είπε ότι για τα αποχετευτικά στους δήμους αρμοδιότητάς του (Κορωπί, Μαρκόπουλο και Παιανία) τα έργα προχωρούν ή ολοκληρώνονται.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος είπε ότι ο κ. Σγουρός είχε κάποτε δεσμευθεί ότι τα αποχετευτικά έργα θα έχουν ολοκληρωθεί το 2013, «αλλιώς θα πάω σπίτι μου». Μίλησε για μηδέν απορροφητικότητα στις περιοχές της Λούτσας, της Νέας Μάκρης και της Ραφήνας για τα αποχετευτικά. Για το θέμα των σκουπιδιών τόνισε την ανάγκη αναθεώρησης του σχετικού σχεδιασμού, δεδομένου ότι ο ΧΥΤΑ Φυλής έχει 1,5 χρόνο ζωής.

Αναφέρθηκε και στην ανάγκη αξιοποίησης τοπικών προσπαθειών στο θέμα των σκουπιδιών, όπως στην περίπτωση της Κερατέας.

Η Ρένα Δούρου σημείωσε την αντίφαση της απερχόμενης αρχής: ολιγωρία σε ζητήματα σκουπιδιών και κοινωνικής πολιτικής με το επιχείρημα ότι δεν έχει αρμοδιότητα, ενώ όταν δεν εφαρμόζει τους νόμους και της αποφάσεις για τους ΧΥΤΑ, «τότε σφυρίζει αδιάφορα». Για τη διαχείριση των σκουπιδιών εξέφρασε την αντίθεσή της σε τοποθέτηση νέων μονάδων επεξεργασίας στις ήδη υπάρχουσες (πχ κομποστοποίηση) και τόνισε την ανάγκη σχεδιασμού νέων μονάδων.

Ο Θανάσης Παφίλης επανέλαβε ότι ο νυν και οι επόμενοι περιφερειάρχες διαχειρίζονται την πολιτική της ΕΕ. Για το αποχετευτικό αναφέρθηκε στην ανάγκη κεντρικού σχεδιασμού και όχι περιφερειακού, ενώ τάχθηκε κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ. Ζήτησε άμεσο κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής και Θριασίου, να βρεθούν χώροι εκτός Αττικής, ενώ τάχθηκε κατά της καύσης των σκουπιδιών.

Ο Παύλος Χαϊκάλης ζήτησε κατάργηση του περιφερειακού σχεδιασμού στο θέμα των σκουπιδιών.

Η Μαρία Γιαννακάκη είπε για τη διαχείριση των σκουπιδιών: πρώτη σκέψη είναι η ανακύκλωση, η κομποστοποίηση και τελικά στο τέλος η διαχείριση των υπολειμμάτων που πλέον θα αποτελούν το 10%. Για την καύση των απορριμμάτων, είπε ότι δεν είναι κατά, αλλά θα πρέπει να αποτελεί το έσχατο μέτρο.

Ο Θάνος Τζήμερος τόνισε ότι ΧΥΤΑ και ΧΑΔΑ δεν μπορούν να υπάρχουν σε μια σύγχρονη κοινωνία. Τα σκουπίδια στην Ευρώπη δεν θάβονται πουθενά, τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο τρίτο μέρος της συζήτησης ο κ. Σγουρός επανέλαβε ότι όλοι οι παράνομοι ΧΥΤΑ έχουν κλείσει, ενώ αναρωτήθηκε για το πού θα πάνε τα σκουπίδια, όπως δηλώνουν οι υπόλοιποι υποψήφιοι που ζητούν άμεσα να κλείσουν οι ΧΥΤΑ.

Ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι πρέπει να αναθεωρηθεί άμεσα ο περιφερειακός σχεδιασμός για τα σκουπίδια.

Η κ. Δούρου τόνισε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν καταργηθεί οι ΣΔΙΤ (συμπράξεις ιδιωτικού-δηόσιου τομέα), ενώ αναρωτήθηκε γιατί δεν έχει ήδη αναθεωρηθεί ο περιφερειακός σχεδιασμός. Στο θέμα της αφισοκόλλησης ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες, δεσμεύθηκε ότι θα καθαρίσει την πόλη, αλλά έκανε λόγο για υποκρισία στο συγκεκριμένο θέμα.

Ο κ. Παφίλης υπενθύμισε την αρχή της ΕΕ «ο ρυπαίνων πληρώνει», έφερε το παράδειγμα του εξασθενημένου χρωμίου στον Ασωπό, για να σημειώσει ότι η ΕΕ βάζει πάνω από την υγεία των πολιτών τα ιδιωτικά συμφέροντα.

Ο Π.Χαϊκάλης τόνισε ότι η όποια αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού στο θέμα των σκουπιδιών πρέπει να έχει στο επίκεντρό της το να δοθεί η συγκεκριμένη αρμοδιότητα στους Δήμους.

Η Μαρία Γιαννακάκη τόνισε την ανάγκη θεσμικών αλλαγών στον Καλλικράτη και τέλος ο Θάνος Τζήμερος επανέλαβε ότι ο Περιφερειάρχης πρέπει να έχει τη δύναμη να αναδείξει τους δήμους που παράγουν έργο και εκείνους που αδρανούν.

Έφερε μάλιστα το παράδειγμα της Μαρίνας στο Π.Φάληρο «με υπογραφή του δημάρχου Χατζηδάκη», όπως είπε χαρακτηριστικά, και τη διπλανή Μαρίνα που παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης και παραβατικότητας «με υπογραφή Ασκούνη».

Μοιραστείτε το άρθρο:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Διαβάστε επίσης...

anakoinosi-1/2023-tis-kdem.-gia-tin-proslipsi-prosopikou-me-symvasi-ergasias-idiotikou-dikaiou-orismenou-chronou-diarkeias-dyo-(2)-kai-teesaron-(4)-minon

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 1/2023 ΤΗΣ Κ.Δ.Ε.Μ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΔΥΟ (2) ΚΑΙ ΤΕΕΣΑΡΩΝ (4) ΜΗΝΩΝ

Ο Καιρος Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» Διεξαγωγή έρευνας στο πλαίσιο εκπόνησης του Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων ΣΧΕΔΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΒΑΚ ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ

4os-oreinos-dromos-ovriokastrou-kerateas:-to-t-shirt-tou-agona!

4ος Ορεινός Δρόμος Οβριοκάστρου Κερατέας: To T-shirt του αγώνα!

Ο Δήμος Λαυρεωτικής, ο Αναπτυξιακός σύνδεσμος Λαυρεωτικής, το Γεωπάρκο Λαυρεωτικής και το αθλητικό σωματείο Δρομείς Κερατέας (S-RUNNERS) ετοιμάζονται πυρετωδώς για τον 4ο Ορεινό δρόμο Οβριοκάστρου