31.3 C
Keratea
Τρίτη, 27 Ιουλίου, 2021

”Σαλπάρει” για Λαύριο η Louis Cruises

Πρόσφατα Άρθρα

Την πρόθεσή της να μεταφέρει την αφετηρία της για τις κρουαζιέρες από τον Πειραιά στο Λαύριο, εκφράζει η ναυτιλιακή εταιρεία Core Marine ltd, διαχειρίστρια των κρουαζιεροπλοίων της Louis Cruises

Την πρόθεση της ναυτιλιακής εταιρείας Core Marine ltd, της διαχειρίστριας εταιρείας των κρουαζιεροπλοίων της Louis Cruises, να συνεργαστεί με τον Οργανισμό Λιμένα Λαυρίου, προκειμένου να μπορέσει να μεταφέρει την αφετηρία της για τις κρουαζιέρες από τον Πειραιά στο συγκεκριμένο , εκφράζουν στελέχη της εταιρείας.

Η Core Marine ltd, που είναι διαχειρίστρια 6 κρουαζιεροπλοίων της Louis Cruises, δραστηριοποιείται αυτή τη στιγμή στον ελλαδικό χώρο με δύο κρουαζιερόπλοιά της, με λιμάνι αφετηρίας/τερματισμού (home port), από τον Πειραιά και το Λαύριο.
Στελέχη της, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτίμησαν ότι αυτή τη στιγμή το Λιμάνι του Πειραιά θεωρείται ήδη κορεσμένο και ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλει η διοίκηση του ΟΛΠ για νέα έργα, από μόνα τους δεν θα επαρκούν και θα δημιουργήσουν επιπλέον καθυστερήσεις στην είσοδο και την έξοδο των πλοίων στο λιμάνι.
Όπως ανέφεραν, αυτή τη στιγμή, κάθε μέρα, 5 με 9 το πρωί, στο λιμάνι του Πειραιά τα κρουαζιερόπλοια δεν μπορούν να δέσουν, καθώς δίνεται προτεραιότητα στα της ακτοπλοΐας, ενώ βάσει συμφωνίας τα πλοία που μεταφέρουν τα εμπορευματοκιβώτια (containers) της COSCO, έχουν άμεση προτεραιότητα στην πλοήγηση.
Επίσης τόνισαν, ότι η του νότιου τμήματος στο λιμάνι, μπορεί να εξασφαλίσει κάποιες θέσεις ελλιμενισμού για τα κρουαζιερόπλοια, ωστόσο θα δημιουργήσει πρόβλημα στη θαλάσσια κυκλοφορία καθώς τα κρουαζιερόπλοια για να δέσουν στις σχεδιαζόμενες προβλήτες θα εκτελούν χειρισμούς για αρκετή ώρα μπροστά από την είσοδο του κεντρικού λιμένα.
Επίσης, ένα ακόμη πρόβλημα που θέτουν, είναι αυτό του κυκλοφοριακού της πόλης, καθώς δεκάδες πούλμαν που πρόκειται να μεταφέρουν από τα κρουαζιερόπλοια εκατοντάδες τουρίστες καθημερινά στην , εγκλωβίζονται στους κεντρικούς δρόμους του Πειραιά.

ΟΛΠ: Περισσότερες θέσεις για κρουαζιερόπλοια

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΛΠ Σταύρος Χατζάκος σχολιάζοντας τις αναφορές στελεχών της Core Marine ltd τόνισε ότι το λιμάνι του Πειραιά αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να συγκριθεί με το λιμάνι του Λαυρίου καθώς οι εγκαταστάσεις του ΟΛΠ είναι από τις μεγαλύτερες που υπάρχουν στη Μεσόγειο. Ανέφερε επίσης ότι σήμερα που μιλάμε υπάρχει η δυνατότητα να πλευρίσουν ταυτόχρονα σε θέσεις εννέα με έντεκα κρουαζιερόπλοια, και ότι μικρό πρόβλημα παρουσιάζεται σε κάποιες ημέρες αιχμής που δεν είναι πάνω από πέντε. Πρόσθεσε επίσης ότι με την επέκταση του νότιου τμήματος του λιμένα θα δημιουργηθούν άλλες δύο θέσεις κρουαζιεροπλοίων νέας γενιάς.

Οι δυνατότητες του λιμένα Λαυρίου

Σημειώνεται ότι ο Οργανισμός Λιμένος Λαυρίου έχει κατασκευάσει και θέσει σε λειτουργία εδώ και καιρό, έναν υπερσύγχρονο επιβατικό σταθμό στο βόρειο τμήμα του λιμανιού.

Σύμφωνα με στελέχη της Core Mrine ltd ο μοναδικός προβλήτας που προβλέπεται από το master plan για τα κρουαζιερόπλοια στον ΟΛΠ, βρίσκεται στο νότιο τμήμα της λιμενολεκάνης, ο οποίος όμως δεν κατάφερε να εξυπηρετήσει τα κρουαζιερόπλοια, λόγω της διεύθυνσής του και της έκθεσής του σε ισχυρότατους πλευρικούς βόρειους ανέμους που καθιστούν πολλές φορές δύσκολο αλλά και επικίνδυνο τον απόπλου των πλοίων της κρουαζιέρας.

Η Core Marine ltd αυτό που προτίθεται να κάνει, είναι εξετάσει σε συνεργασία με τον ΟΛΠ το θέμα της λειτουργίας και εκμετάλλευσης του νέου επιβατηγού σταθμού από τα κρουαζιερόπλοιά της, αλλά για να καταστεί εφικτή η χρήση του για τις κρουαζιέρες που ξεκινούν από την για την Κωνσταντινούπολη και τα του Αιγαίου θα απαιτηθούν περιορισμένες μεταβολές στο master plan και εκτέλεση κάποιων έργων. Συγκεκριμένα οι προβλήτες που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του λιμενοβραχίονα έχουν κατασκευασθεί με κρηπιδώματα για να χρησιμοποιούνται από την ακτοπλοΐα. Με αυτό τον τρόπο όμως περιορίζεται σημαντικά το μήκος τους που είναι απαραίτητο για να δέσει ένα . Για να καταστεί δυνατός ο ελλιμενισμός τουλάχιστον δύο μεγάλων κρουαζιεροπλοίων, απαιτείται η διαπλάτυνση του στενού τμήματος του βόρειου λιμενοβραχίονα και ευθυγράμμισή του με τους συνεχόμενους προβλήτες με την κατάργηση των κρηπιδωμάτων ώστε να δημιουργηθεί ένας ενιαίος προβλήτας μήκους 580 περίπου μέτρων.
Επειδή η διαπλάτυνση του λιμενοβραχίονα θα μειώσει το πλάτος της εισόδου περαιτέρω απαιτείται και η εκτέλεση του τμήματος του master plan τουλάχιστον ως προς το σκέλος της μεταφοράς του κυματοθραύστη νοτιότερα.
Επίσης θα πρέπει να γίνουν ορισμένες επεμβάσεις και να εγκατασταθεί εξοπλισμός στο νέο επιβατικό σταθμό ώστε να καταστεί δυνατή η χρήση του για την κρουαζιέρα και να μπορέσει να πιστοποιηθεί σύμφωνα με τον κώδικα isps.
Στελέχη της Core Marine ltd έχουν προγραμματίσει για το όλο θέμα συνάντηση, με τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένα Λαυρίου Αριστείδη Βίτσιο.

Σημειώνεται ότι στο κτίριο του νέου επιβατικού σταθμού στο Λαύριο στεγάζονται ήδη οι υπηρεσίες του Κεντρικού Λιμεναρχείου Λαυρίου.

Το κτίριο μπορεί να ελέγχεται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά, έχει εκδοτήρια εισιτηρίων, χώρους εστίασης, κυλιόμενες σκάλες και ανελκυστήρες, ενώ έχει προβλεφθεί η εύκολη πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Μπροστά στο νέο σταθμό επίσης έχουν κατασκευαστεί δύο ειδικές προβλήτες συστήματος ναύδετου πλοίων (finger piers) για την εξυπηρέτηση των επιβατών των επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων, δαπάνης 5.565.000 ευρώ.
Στο σημείο επίσης έχει τοποθετηθεί ηλεκτρονικό σύστημα με λέιζερ, με το οποίο θα μπορεί το λιμεναρχείο να ελέγχει ηλεκτρονικά την ακριβή ταχύτητα του πλοίου, τον κυματισμό και να δίνει οδηγίες για την ασφαλή πρόσδεσή του, στην περίπτωση που υπάρχουν ισχυροί άνεμοι.

Το λιμάνι του Λαυρίου μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο σύστημα των ελληνικών λιμένων και να λειτουργήσει ως συμπληρωματικό για τον Πειραιά, καθώς είναι πολύ κοντά στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος αλλά και στο η επέκταση του οποίου προβλέπεται να φθάσει έως το Λαύριο.

Το λιμάνι διαχωρίζεται σε πέντε τμήματα: ακτοπλοΐας, σκαφών αναψυχής, εμπορικού τομέα, κρουαζιερόπλοιων και αλιευτικών σκαφών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.kathimerini.gr/

Σχολιασμός του άρθρου

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ