Ανακοίνωση εργατικού κέντρου Λαυρίου για τα τιμολόγια της ΔΕΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ

ΚΑΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ
ΚΑΜΙΑ ΛΑΪΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

Η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθώντας την γνωστή τακτική της υπονόμευσης της ΔΕΗ με σκοπό το άνοιγμα πεδίων κερδοφορίας στους μονοπωλιακους ομίλους και την αρπαγή των πιο κερδοφορων μονάδων από τους ιδιώτες, προχώρα στην δήθεν σωτηρία της ΔΕΗ, όπως έκαναν και οι προκάτοχοί τους του ΣΥΡΙΖΑ. .

Αυτή η “σωτηρία” περιέχει αυξήσεις στα τιμολόγια και επίθεση σε χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στους δυσβάστακτους λογαριασμούς, χιλιάδες απολύσεις, χτύπημα σε μισθούς και δικαιώματα, αποκλεισμό χιλιάδων αδυναμιών από το κοινωνικό τιμολόγιο.

Το πρόβλημα της ΔΕΗ δεν είναι οικονομικό αλλά πολιτικό, εχει να κάνει με το γεγονός ότι το κοινωνικό αγαθό της ενέργειας έχει μετατραπεί σε ένα πανάκριβο εμπόρευμα. Στην προσπάθεια των κυβερνήσεων να υπηρετήσουν την απελευθέρωση στην αγορά ενέργειας και να στηρίξουν τις “επενδύσεις” επιβάρυναν τον λαό με φόρους όπως αυτούς για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και επιχορηγήθηκαν με δις ευρώ επενδύσεις που θα μπορούσαν να γίνουν από τον δημόσιο φορέα και όχι από τους ιδιώτες στους οποίους μάλιστα τους εγγυώνται αυξημένες τιμές κιλοβατώρας για 20 χρόνια.

Η ΔΕΗ υποχρεούται με βάση τις συμβάσεις να κάνει την εφεδρεία μιας και όλοι οι ιδιώτες έχουν το πλεονέκτημα της αγοράς όλου του φορτίου που παράγουν, με αποτέλεσμα σύγχρονες μονάδες της ΔΕΗ να μπαινοβγαίνουν στο σύστημα ανάλογα την ζήτηση και ανάλογα την παραγωγη από τις ανανεώσιμες. Έτσι οι ζημιές εξαιτίας αυτής της λειτουργίας να είναι πολλών εκατομμυρίων ευρώ όπως για παράδειγμα η μονάδα 5 του Λαυρίου η οποία αν και σύγχρονη έχει υποστεί επανειλημμένως ζημιές εκατομμυρίων ευρώ.

  Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 1η Δημόσια Διαβούλευση στο Δήμο Κρωπίας για την Προστασία του Υμηττού (ΣΜΠΕ και προτεινόμενες αλλαγές στο Π.Δ του 2011)

Το ρεύμα που παράγει η ΔΕΗ με χαμηλό κόστος από λιγνίτη και υδροηλεκτρικά, θα μπορούσε να διατίθεται στα λαϊκά στρώματα σε χαμηλές τιμές. Όμως το παραχωρεί σε τιμές ακόμη πιο χαμηλές από το κόστος της, σε ιδιώτες που το επαναπωλούν σε τρίτους ή και στη ΔΕΗ, σε τιμές πολλαπλάσιες από αυτές που το αγόρασαν.

Με βάση τα παραπάνω είναι αυτονόητο ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για ρεύμα κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, θα συνεχίσουμε να δίνουμε την μάχη να μην μείνει καμία λαϊκή οικογένεια στο σκοτάδι. Οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα πρέπει να οργανώσουν ένα ισχυρό Εργατικό κίνημα που να αντικρούσει την επίθεση να διεκδικήσει φθηνό ρεύμα για όλο τον λαό.

Είναι ανάγκη να απαλλαγει η εργατική τάξη από πλειοψηφίες στα όργανα που με συστηματικό τρόπο υπονομευσαν τα συμφέροντά των εργατών, έφερναν μέσα στο κίνημα τις επιδιώξεις των επενδυτών και τις έκαναν επιδιώξεις των εργαζομένων.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ
ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΆΔΙ
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΔΡΑ: ΛΑΥΡΙΟ ΔΑΝΟΥΚΑΡΑ 7

↓ Σχολιάστε εδώ μέσω του λογαριασμού σας στο facebook ↓