Οι “ξεχασμένοι” Μύλοι θα γίνουν μουσεία και αιολικά πάρκα – Όλος ο σχεδιασμός

Πρόσφατα Άρθρα

Μια μεγάλη προσπάθεια για την αναστύλωση των Μύλων που βρίσκονται κυρίως στο Πάνω Μεραμπέλο αλλά και σε άλλα τμήματα του νομού Λασιθίου όπως τη Σητεία έχει ξεκινήσει με τη δημιουργία του Συλλόγου Μυλωνάδων που στόχο έχει την ανάδειξη του χαμένου όπως τον ονομάζουν “θησαυρού” που βρέθηκε εγκαταλειμμένος στο πέρασμα του χρόνου.

Το σημαντικό αυτό ανέδειξε το Ράδιο Κρήτη και η εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη με τον εκπρόσωπο του Συλλόγου Μυλωνάδων ,τουριστικό επιχειρηματία Θωμά Τζανόπουλο να αναλύει το σχεδιασμό που θα οδηγήσει στην αποκατάσταση των παλιών μύλων που λειτουργούσαν ως αλευρόμυλοι για εκατονταετίες στην ευρύτερη περιοχή.

Οι μύλοι θα λειτουργήσουν ως μουσεία

Οι μύλοι θα λειτουργήσουν ως μουσεία

Στόχος όπως είπε ο κ.Τζανόπουλος είναι μετά την αποκατάστασή τους να λειτουργήσουν ως το μεγαλύτερο παραδοσιακό μουσειακό αιολικό της Ευρώπης.

Είμαστε σε καλό δρόμο ανέφερε χαρακτηριστικά. Συνεργαζόμαστε με 3 υπουργεία Τουρισμού, Πολιτισμού και Ανάπτυξης αλλά και την Κρήτη που δείχνουν έντονο ενδιαφέρον γι αυτή την προσπάθεια.

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή πρόταση που θα συνδυάσει την ιστορία με την τεχνολογία ώστε οι μύλοι που αριθμούν πάνω από 150 στο Μεραμπέλο και κοντά τους 400 – 500 σε όλο το νομό πλην του Οροπεδίου Λασιθίου, να χαρακτηριστούν νεότερα μνημεία προβιομηχανικής εποχής, να γίνουν επισκέψιμοι ευνοώντας τον εναλλακτικό τουρισμό και τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, δηλ ουσιαστικά την αιολική και να παράγουν ρεύμα.

Το εσωτερικό ενός εγκαταλειμμένου μύλου στο Μεραμπέλου

Το εσωτερικό ενός εγκαταλειμμένου μύλου στο Μεραμπέλου

Το επόμενο διάστημα αρχαιολόγοι της Εφορείας νεοτέρων μνημείων και εκπρόσωποι του ΕΟΤ Ηρακλείου αναμένεται να επισκεφθούν τη περιοχή για να γίνει επίσημη καταγραφή και να εκκινήσουν οι διαδικασίες ενώ αρωγός σε αυτή την προσπάθεια είναι ο περιφερειακός σύμβουλος,εντεταλμένος σύμβουλος αρμόδιος για τον τουρισμό στο νομό Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης.

Παραδοσιακός μύλος

Παραδοσιακός μύλος

Σύμφωνα με τον κ. Τζανόπουλο θα πρέπει οι ιδιοκτήτες των μύλων που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πολλοί και δεν συμφωνούν μεταξύ τους να πειστούν για το εγχείρημα, που είναι ανιδιοτελές για το σύλλογο καθώς κανείς από τα μέλη του δεν είναι ιδιοκτήτης και να τους δοθούν κίνητρα να δεχτούν την αξιοποίηση με αντάλλαγμα ίσως δωρεάν αφού οι μύλοι θα παράγουν εάν λειτουργήσουν ως αιολικά πάρκα.

Που υπάρχουν μύλοι στο Λασίθι

Που υπάρχουν μύλοι στο Λασίθι

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και ο γνωστός λαογράφος -συγγραφέας Μιχάλης Χουρδάκης(Νίσπιτας) που μετέχει ενεργά στην προσπάθεια ανέφερε ότι πολλοί από τους μύλους χρονολογούνται από 1340 όταν της Ρώμης ήταν ο Αλέξανδρος Ε’ κατά κόσμον Πέτρος Φιλάργης με καταγωγή από τη Νεάπολη και ο πατέρας του ήταν μυλωνάς.

 

Πηγή: Κρήτη: Οι "ξεχασμένοι" Μύλοι θα γίνουν μουσεία και αιολικά πάρκα – Όλος ο σχεδιασμός

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ