της λεωφόρου Βάρης Κορωπίου ζητά ο …Στρατός

Να κάνει αποδεκτό το αίτημα του Γενικού Επιτελείου Στρατού για αλλαγή ονομασίας της λεωφόρου Βάρης Κορωπίου, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Με αίτημά του προς τον Δήμαρχο των 3Β, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, τον Ιανουάριο ο αρχηγός του ΓΕΣ αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής ζήτησε ο κεντρικός οδικός άξονας που διασχίζει τη Βούλα και τη Βάρη να μετονομαστεί σε “λεωφόρο Σχολής Ευελπίδων”, με αφορμή τις εκδηλώσεις εορτασμού των 190 χρόνων της Σχολής.

Το ίδιο αίτημα απεύθυνε ο αντιστράτηγος προς τον Δήμο Κρωπίας αλλά και στην για τα υπόλοιπα τμήματα της λεωφόρου.

Σημειωτέον ότι τα ψηφίσματα αυτά έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα, καθώς αρμόδια να αποφασίσει για το θέμα είναι η Επιτροπή Μετονομασίας Οδών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο δήμαρχος του Κορωπίου, Δημήτρης Κιούσης, όσο και η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, έχουν εκφραστεί θετικά στην πρόταση, όμως αναμένεται ακόμη η θέση των συλλογικών οργάνων των δύο ΟΤΑ.

Η δημοτική αρχή των 3Β πάντως δεν έμεινε στις τυπικές της υποχρεώσεις έναντι της πρότασης, αλλά για να ενισχύσει την εισήγηση, εκτός από τις αποφάσεις των Συμβουλίων Δημοτικής Κοινότητας Βούλας και Βάρης (που ήταν τα μόνα απαραίτητα) πρόσθεσε τις αποφάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου στο φάκελο.

epistoli ages

Στην επιστολή του ο αρχηγός του ΓΕΣ αναφέρει μεταξύ άλλων:

“Το 1928, κατά την επέτειο εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυσή της, όταν η Σχολή Ευελπίδων στεγαζόταν ακόμη στο Αβερώφειο κτηριακό συγκρότημα στο Πεδίο του Άρεως, ο μετονόμασε την οδό Ακτής, που διερχόταν της βόρειας πλευράς του συγκροτήματος σε οδό Ευελπίδων, τιμώντας έτσι το πολύχρονο και πολύτιμο έργο της.

Το 1982, η Σχολή Ευελπίδων μεταστάθμευσε στην Βάρη, όπου παραμένει μέχρι σήμερα, προσδίδοντας με το κύρος και το ειδικός βάρος της ιδιαίτερη αξία και προβολή στην περιοχή.

Στο πλαίσιο της αγαστής και αδιάλειπτης συνεργασίας μεταξύ της Σχολής Ευελπίδων και των φορέων της τοπικής κοινωνίας, αλλά και με την ευκαιρία εορτασμού των 190 χρόνων, επιτρέψτε μου να σας ζητήσω να εξετάσετε το ενδεχόμενο της μετονομασίας της Λεωφόρου Βάρης Κορωπίου σε Λεωφόρο Ευελπίδων, γεγονός ιδιαίτερης σημειολογικής αξίας αλλά και αναγνώρισης της αδιάλειπτης και πολύτιμης προσφοράς της Σχολής στο Έθνος”.

Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ανέδειξε πολλές διαφωνίες.

Άλλωστε και ο ίδιος ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, που ως γιος πρώην διοικητή του Σχολής Ευελπίδων, είδε εξ αρχής πολύ ζεστά το θέμα, παραδέχτηκε ότι “η απόφασή μας αυτή έχει να κάνει με τη σημειολογία, όχι τη λειτουργικότητα”.

Ο Δημήτρης Δαβάκης διαμαρτυρήθηκε ότι η αφαίρεση του ονόματος “Βάρη” από την ονομασία της λεωφόρου στερεί το τοπικό χρώμα που είχε, ενώ τόνισε ότι και πρακτικά η διαδικασία αλλαγής θα είναι επίπονη και χρονοβόρα για τους επαγγελματίες που εδρεύουν στη λεωφόρο.

Ο Θάνος Ματόπουλος μίλησε για “τεράστιο μπέρδεμα” που προκαλεί αυτή η εύκολη απόφαση για ένα Δημοτικό Συμβούλιο και πρότεινε αντί της λεωφόρου, να μετονομαστεί σε Οδό Ευελπίδων η κάθετη της λεωφόρου οδός Λαμπτρών, που δεν θα δημιουργήσει τέτοιας έκτασης πρακτική αναστάτωση σε τόσους πολίτες.

Ο Δημοσθένης Δόγκας δήλωσε θετικός, όμως πρότεινε να αναβληθεί η συζήτηση του θέματος ωσότου λάβει ανάλογη απόφαση ο Δήμος Κρωπίας, στον οποίο αντιστοιχεί μεγαλύτερο κομμάτι της λεωφόρου.

Τέλος, σε μια από τις σπάνιες τοποθετήσεις του επί των θεμάτων, ο του Δημοτικού Συμβουλίου, Νίκος Ψαλλίδας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ανεξάρτητα από την απόφαση, “ο δρόμος θα εξακολουθεί να λέγεται Βάρης Κορωπίου”, θυμίζοντας τις αποτυχημένες εν πολλοίς παρόμοιες αποφάσεις για μετονομασία των οδών Πειραιώς και Πατησίων στο κέντρο της Αθήνας.

Κατά την ψηφοφορία, οι παρόντες σύμβουλοι της διοικούσας παράταξης ψήφισαν όλοι “ναι”, ο Δημοσθένης Δόγκας και ο Δημήτρης Κιούκης επίσης τάχθηκαν με το “ναι”, ενώ “όχι” ψήφισε ο Διονύσης Κοντονής, “παρούσα” η Μαρία Σίνα και “λευκό” οι Δημήτρης Δαβάκης και Θάνος Ματόπουλος.

Το αντιπαράδειγμα της παραλιακής

Όπως σχολίασε σκωπτικά ο Δημήτρης Κιούκης, “το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το έχει η Google”, αναφερόμενος στους διαδικτυακούς χάρτες που χρησιμοποιούν χιλιάδες οδηγοί για να εντοπίσουν διευθύνσεις. Η πραγματικότητα είναι ότι η ενημέρωση των ψηφιακών χαρτών στο διαδίκτυο αλλά και στις συσκευές πλοήγησης θα διαρκέσει αρκετά χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί.

Όμως ακόμη και τότε, το πιθανότερο είναι η ονομασία “Λεωφόρος Βάρης Κορωπίου” να παραμείνει σε χρήση για έναν απροσδιόριστο χρονικό ορίζοντα από κατοίκους και επισκέπτες, όπως συνέβη άλλωστε και σε πολλά άλλα παραδείγματα ονομάτων οδών που αποδείχθηκαν πολύ ανθεκτικά σε κάθε αλλαγή.

Άλλωστε, εντός του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης υπάρχει το παράδειγμα ενός από τους κεντρικότερους οδικούς άξονες, της παραλιακής λεωφόρου, που αποδεικνύει ότι οι πρωτοβουλίες των δημοτικών αρχόντων να βαφτίζουν οδούς ή τμήματα οδών αποτυγχάνει παταγωδώς σε χρηστικό επίπεδο.

Λίγοι γνωρίζουν ότι εδώ και δεκαετίες η λεωφόρος Ποσειδώνος μετονομάστηκε από τα της Γλυφάδας προς τη Βούλα σε λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή, ενώ στα σύνορα με τη Βουλιαγμένη έλαβε την ονομασία λεωφόρος Αθηνάς για να συνεχίσει στα Λιμανάκια ως λεωφόρος Ποσειδώνος, να αλλάξει εκ νέου στη Βάρκιζα σε λεωφόρος Ποσειδώνος και έπειτα να γίνει λεωφόρος Αθηνών Σουνίου…

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας, 3 Μαρτίου 2018)

Πηγή 3vita.gr