6.6 C
Keratea
Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

Κορωπί: Μια «Γαϊδουροχώρα» αναπτύσσει την ενσυναίσθηση ανάμεσα σε ανθρώπους και ζώα

Αξίζει να διαβάσετε

Μετά το περιστατικό στο Γραμμένο των Ιωαννίνων, που ιδιοκτήτης βασάνισε το γάιδαρό του και στη συνέχεια το άτυχο ζωντανό υπεβλήθη σε ευθανασία, πολλές καταγγελίες που αφορούν σε παρόμοια μεταχείριση των συντροφικών αυτών ζώων ήρθαν στο φως της δημοσιότητας. Μαζί με αυτές όμως έρχονται και οι πράξεις αγάπης για τα συμπαθή τετράποδα που μόνο καλό κάνουν στους ανθρώπους εδώ και πολλά πολλά χρόνια.

Μαθήματα αγάπης και συντροφικότητας από γαϊδαράκους στο Κορωπί 

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 19 γαϊδουράκια έχει ο Δημήτρης Στουπάκης, φωτογράφος, συνιδρυτής και διαχειριστής της Αστικής, μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Γαιδουροχώρα». Όπως λέει, περιστατικά σαν αυτό που είδε το φως της δημοσιότητας με τη βάναυση κακοποίηση του γαϊδάρου συμβαίνουν και αλλού στον ελλαδικό χώρο, γεγονός που χαρακτηρίζει λυπηρό και καταδικαστέο.

Η δική του ενασχόληση με τα γαϊδουράκια, ξεκίνησε όταν του χάρισαν δυο μικρά το 2014. Το μεγάλωμα της «Μανούς» και της «Λιλής» που ήταν μόλις ενός έτους, ήταν αυτό που έκανε τον ίδιο και την παρέα του στο κτήμα, να μυηθούν στον κόσμο τους και σήμερα 19 γλυκύτατα γαϊδουράκια «συστήνονται» σε όσους τα επισκέπτονται για χάδια και φιλιά.

Ο ίδιος ξέρει τα πάντα για τη συμπεριφορά των γαϊδουριών και τα χαρακτηριστικά τους. Όπως λέει ο γάιδαρος είναι ο καλύτερος πρεσβευτής για να μυηθεί κάποιος στον κόσμο των ζώων. «Τα παιδιά που έρχονται εδώ έχουν μια βιωματική εμπειρία όντας δίπλα στα συγκεκριμένα ζώα. Τα φροντίζουν, τα χτενίζουν, τα αγαπούν, μαθαίνουν τα στοιχεία του σχεδόν ακέραιου χαρακτήρα τους. Οι επισκέπτες μέσα από αυτήν την εμπειρία μαθαίνουν από πού ήρθε ο γάιδαρος στη χώρα μας και εξηγούνται τα χαρακτηριστικά του. Τα μεγάλα αυτιά για παράδειγμα, είναι εργαλείο για να κρατάει σε χαμηλά επίπεδα τη θερμοκρασία του. Μαθαίνουν επίσης πόσα δάχτυλα έχει, τι φροντίδα χρειάζεται, όπως για παράδειγμα ο υπίατρος του , ο εξονυχιστής – πεταλωτής και και εννιά στους δέκα δεν γνωρίζουν οτι χρειάζεται οδοντίατρο περισσότερο από κάθε άλλον.»

Ο φωτογράφος έχει στόχο να συναντήσουν όσο περισσότεροι γίνεται τα ζώα του και για όσους δεν υπάρχει η δυνατότητα και δεν βρίσκονται κοντά στη «Γαϊδουροχώρα», σε σύντομο χρονικό διάστημα η τεχνολογία θα κάνει το θαύμα της.

«Λόγω της άσχημης επικαιρότητας έχει γίνει ακόμη πιο έντονη η προσπάθεια μας να κάνουμε όσο πιο γνωστό γίνεται το μάθημα της αγάπης που προσφέρουν αυτά τα ζώα. Σκοπεύουμε να προσεγγίσουμε σχολικές μονάδες ώστε να γίνεται και διαδικτυακά ενημέρωση των παιδιών και να συναντήσουν έστω και εξ αποστάσεως τα γαϊδουράκια μας ώστε να αναπτυχθεί μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση τους για όλα τα τα ζώα», σημειώνει.

Ο κ. Στουπάκης εξηγεί πως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα ζώα αυτά ήρθαν στη χώρα μας από την έρημο, στην οποία προκειμένου να επιβιώσουν ανέπτυξαν κάποια χαρακτηριστικά όπως αντοχή σε δύσκολες συνθήκες αλλά και μια συμπεριφορά τόσο κοινωνική και φροντιστική μεταξύ τους αλλά και για τον άνθρωπο. Περιγράφει μάλιστα μια δική του εμπειρία που αποδεικνύει την αγάπη που δίνουν απλόχερα τα γεμάτα συναισθήματα τετράποδα.

«Ένα απόγευμα που ξαπλώσαμε για χαλάρωση με τους φίλους στο κτήμα, τα γαϊδουράκια ήρθαν γύρω μας και ακουμπούσαν τις πατούσες μας για να μας προφυλάξουν από ενδεχόμενο κίνδυνο…Είχαν συνηθίσει να μας βλέπουν όρθιους, οπότε όταν μας είδαν στο έδαφος ένιωσαν οτι κινδυνεύουμε και ότι χρειάζεται να είναι εκεί για να μας προστατεύσουν».

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα Νέα

Σχετικά άρθρα