ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΩΝ ΑΛΥΚΩΝ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ

Πρόσφατα Άρθρα

      Σαρωνικός, 9/6/2017
ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
της ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
H παραλία των Αλυκών Αναβύσσου,
ανήκει στους πολίτες του Δήμου Σαρωνικού
Η θέση μας είναι αδιαπραγμάτευτη , η διαχείριση των παραλιών ανήκει στους Δήμους κι όχι στην ΕΤΑΔ. Δεν παζαρεύουμε τη δωρεάν κι ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις μας.

Η σημερινή συνάντηση μας με τον κ. Τερζάκη, Πρόεδρο της ΕΤΑΔ , παρουσία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ της Περιφέρειας μας, επιβεβαίωσε ότι με την Διοίκηση της ΕΤΑΔ που έχει διοριστεί από τη σημερινή Κυβέρνηση, δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος ουσίας.
Οι απόψεις μας για την ιδιοκτησία και τη διαχείριση των παραλιών μας, όπως αυτές αποτυπώνονται στο ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σαρωνικού , είναι εντελώς αντίθετες με αυτές τις ΕΤΑΔ.
  • Διαφωνούμε στο ιδιοκτησιακό.
Για μας η παραλία των Αλυκών Αναβύσσου αποτελεί περιουσία των πολιτών, όπου προτεραιότητα έχει το δικαίωμά τους για ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε αυτή. Για την ΕΤΑΔ η παραλία των Αλυκών είναι ιδιωτική περιουσία , που ανήκει στην ιδιοκτησία της. Με τη θέση αυτή δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε ποτέ.
  • Διαφωνούμε να πληρώσουμε ως Δήμος για την παραλία μας
Διαφωνούμε με την πρόταση του κ. Τερζάκη να πληρώσουμε ως Δήμος 260.000 ευρώ για να έχουμε το δικαίωμα να αξιοποιήσουμε την παραλία μας. Πώς είναι δυνατόν να απαιτεί κάποιος να πληρώσουν οι πολίτες του Δήμου Σαρωνικού για να μπορούν να έχουν πρόσβαση στις τους; Μας ζητά να πληρώσουμε για να αξιοποιήσουμε κάτι που μας ανήκει;
  • Διαφωνούμε με το μοντέλο αξιοποίησης της ΕΤΑΔ
Για τον κ. Τερζάκη αξιοποίηση της παραλίας των Αλυκών σημαίνει ότι θα απαγορευτεί στους πολίτες η ελεύθερη και δωρεάν πρόσβασή τους σε αυτήν , όπως ισχύει σήμερα. Σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώνουν για να κάνουν το μπάνιο τους, να πληρώνουν για την ξαπλώστρα τους και να πληρώνουν για να παρκάρουν. Ενώ μέχρι σήμερα δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ. Σημαίνει μπάζωμα της παραλίας και κατασκευή στην έκτασή της πάρκινγκ , φιλοξενία Λούνα Παρκ και κάθε είδους επιχειρήσεων που θα θελήσει να δημιουργήσει εκεί ο υποψήφιος επενδυτής. Χωρίς ο Δήμος και η τοπική μας κοινωνία να έχουν λόγο στην όποια δήθεν επένδυση γίνει.
Για μας αξιοποίηση της παραλίας μπορεί να γίνει μόνον στη βάση του σχεδίου που ο Δήμος μας έχει εκπονήσει, στο οποίο προβλέπεται αφενός η δωρεάν πρόσβαση των πολιτών σε αυτήν. Αφετέρου, η κατηγορηματική μας άρνηση να προστεθεί έστω κι ένα κυβικό μέτρο μπετόν στην παραλία.
Αρνούμαστε κατηγορηματικά να δώσουμε 260.000 ευρώ στην ΕΤΑΔ για να αξιοποιήσουμε την παραλία μας. Αφενός γιατί δεν της αναγνωρίζουμε  δικαίωμα ιδιοκτησίας. Αφετέρου , γιατί έχουμε ήδη ως Δήμος έτοιμο αξιοποίησης της.
Η μόνη αντιπρόταση που ως Δήμος έχουμε να κάνουμε στην προφορική , άρα και μη δεσμευτική πρόταση του κ. Τερζάκη, είναι να ακυρωθεί ο διαγωνισμός της ΕΤΑΔ και να δοθεί στο Δήμο η δυνατότητα να εφαρμόσει το δικό του σχέδιο αξιοποίησης. κι από το όποιο οικονομικό όφελος προκύψει, να δοθεί ένα ποσοστό στην ΕΤΑΔ.
  • Να ισχύσει για την παραλία των Αλυκών ότι ισχύει για όλες τις παραλίες.
Η πρόσφατη ΚΥΑ που εξέδωσε η Κυβέρνηση , αναγνωρίζει στους Δήμους το δικαίωμα να αξιοποιούν τις παραλίες τους. Αυτή η καθαρή θέση της Κυβέρνησης, δεν μπορεί να μην έχει εφαρμογή στην περίπτωση των Αλυκών Αναβύσσου. Η ΕΤΑΔ δεν είναι πάνω από το Κράτος, αλλά εταιρεία του Κράτους. Δεν μπορεί να ισχύουν διαφορετικά καθεστώτα αξιοποίησης των παραλιών. Διαφορετικά για τις παραλίες που ισχυρίζεται η ΕΤΑΔ ότι της ανήκουν, κι άλλα για τις υπόλοιπες. Με ποια λογική έχουν  άλλο καθεστώς οι Αλυκές κι άλλο η γειτονική παραλία της …..Διαφορετική θάλασσα τις “βρέχει”;
Η θέση μας είναι αδιαπραγμάτευτη , η διαχείριση των παραλιών ανήκει στους Δήμους κι όχι στην ΕΤΑΔ. Δεν παζαρεύουμε τη δωρεάν κι ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες μας.
  • Στέλνουμε καθαρό μήνυμα στους δήθεν “επενδυτές”
Οι όποιοι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό της ΕΤΑΔ για την παραλία των Αλυκών, να γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν να χάσουν τα χρήματά τους.  Ο Δήμος Σαρωνικού θα εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέσα για να ακυρώσει στην πράξη οποιοδήποτε σχέδιο δήθεν αξιοποίησης της παραλίας. Θα “ταράξουμε στη νομιμότητα” όποιον επιχειρήσει να βγάλει χρήματα στην περιουσία των πολιτών, ερήμην τους.
  • Να πάρουν καθαρή θέση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Είναι προς τιμήν των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ της Περιφέρειας μας, που κινητοποιήθηκαν άμεσα όταν προέκυψε το πρόβλημα με το διαγωνισμό της ΕΤΑΔ. Η πρωτοβουλία τους να πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τον Πρόεδρο της ΕΤΑΔ ήταν σωστή ως κίνηση, αλλά στην πράξη αποδεικνύεται αναποτελεσματική. Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη να στηρίξουν τις κυβερνητικές επιλογές. Είναι όμως άλλο πράγμα η στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής, κι άλλο το ξεπούλημα των παραλιών μας. Δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβαστική πρόταση προς την ΕΤΑΔ ,όπως ζητούν  με το δελτίο τύπου που εξέδωσαν μετά τη συνάντηση , όταν διαφωνούμε κάθετα στο ιδιοκτησιακό ζήτημα. Είναι σαν να προτείνουμε εμείς το σκοινί που θα μας κρεμάσουν. Τους ζητούμε να πάρουν καθαρή θέση υπέρ των απόψεων του Δήμου , όπως αυτή εκφράστηκε με το ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού μας συμβουλίου. Το ίδιο θα ζητήσουμε από τους βουλευτές όλων των κομμάτων, γιατί πιστεύουμε ότι το ζήτημα αυτό δεν έχει κομματική χροιά.
Στο πλαίσιο των παραπάνω θέσεων, συγκαλούμε για την ερχόμενη Δευτέρα 12 Ιουνίου έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, στις 7 το απόγευμα,  για να αποφασίσουμε, στη βάση του ψηφίσματος που ήδη έχουμε ομόφωνα εγκρίνει, την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μας.
Δήμος και θα διαφυλάξουμε το δικαίωμα μας για ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στις παραλίες μας.
     Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β. ΣΩΦΡΟΝΗΣ                ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΤΣΑΛΙΚΙΔΗΣ
 ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΡΑΠΤΗ
 ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΛΑΚΟΣ

 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ

Σχετικά:

Διαβάστε επίσης:

Σχολιασμός του άρθρου

μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαβάστε επίσης: