K. Mητσοτάκης: Στην Κερατέα κατά την άποψή μου καθυστερήσατε αδικαιολόγητα…

Πρόσφατα Άρθρα

απόσπασμα από την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής

(ο κ. εκμεταλλεύεται το θέμα της Κερατέας για προφανείς αντιπολιτευτικούς λόγους ενώ επί της ουσίας επιθυμεί την υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού ως έχει….)
Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να μιλάω για το ζήτημα των επικίνδυνων αποβλήτων. Δεν είναι δυνατόν η χώρα μας να μην έχει ούτε ένα ΧΥΤΕΑ, διότι η τελική κατάληξη αυτής της διαδικασίας είναι φυσικά, ότι οι βιομηχανίες και το ξέρετε πάρα πολύ καλά, δεν μπαίνουν στην διαδικασία να εξάγουν ως οφείλουν δια του νόμου τα ρίχνουν όπου μπορούνε να βρούνε. Και η κατάληξη αν θέλετε του Ασωπού, και μάλιστα είδα ότι έγινε μια επίσκεψη στον Ασωπό που ανακοινώθηκαν πάλι ακριβώς τα ίδια πράγματα, τα οποία είχε πει η κυρία Μπιρμπίλη πριν από καιρό. 
Η τελική λύση του προβλήματος μπορεί να έρθει μόνο μέσα από την χωροθέτηση, δύο τουλάχιστον το τονίζω, ένα στη Κεντρική Νότια και ένα στη Ελλάδα χώρου διάθεσης επικίνδυνων αποβλήτων και ως προς τον Ασωπό ως προς τη λειτουργία κεντρικής μονάδας διάθεσης ελλειμμάτων. Όλα τα υπόλοιπα είναι για να καθόμαστε εδώ πέρα να συζητάμε. 
Και μπορεί μεν να υπάρχουν αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες, αντιδράσεις υπήρχαν και στην Κερατέα, αλλά κάποια στιγμή αρμοδιότητα του κράτους είναι να χωροθετεί. Αν περιμένετε να βρείτε την σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών στη χώρα μας, για την δημιουργία οποιουδήποτε χώρου διαχείρισης απορριμμάτων, δεν πρόκειται ποτέ να βγάλουμε άκρη σε αυτή την ιστορία. Ήδη στην Κερατέα κατά την άποψη μου καθυστερήσατε αδικαιολόγητα, δώσατε το σε μια τοπική κοινωνία να υψώσει «τα άρματα» και να επικαλεστεί έτσι άλλες εποχές και άλλες πρακτικές και να επιβάλει επί της ουσίας τι μη υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού.

Και ως προς το τελευταίο θέμα το οποίο αφορά το ευρύτερο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, εκεί πραγματικά κύριε Πρόεδρε της Επιτροπής δεν ξέρω ποια πραγματικά τι να πω, είναι παρόν και ο αρμόδιος Υπουργός ο κύριος Κουκουλόπουλος. Έχουμε κουραστεί να βλέπουμε δηλώσεις και δεν βλέπουμε, είδαμε να κινείται μια διαδικασία κατά την άποψη μου, μόνο και μόνο για να μπορούμε να πούμε ότι κάτι κάναμε-κινείται. Η Οδηγία πλαίσιο 98,κατέθεσα μια ερώτηση για αυτό, η οποία προβλέπει αν θέλετε την καινούργια κεντρική λογική διαχείρισης των απορριμμάτων. 

Κύριε Γενικέ, δεν έχει ενσωματωθεί ακόμα, στο εθνικό δίκαιο, είχαμε δηλώσεις του κυρίου Ραγκούση όταν ήταν ακόμα αρμόδιος Υπουργός από τον Ιανουάριο, δηλώσεις της κυρίας Μπιρμπίλη όταν ήταν ακόμα Υπουργός, ότι θα τελειώσουνε μέσα σε ένα μήνα. Τι γίνεται με αυτή την ιστορία; Θα ήθελα παρακαλώ κύριε Υπουργέ μια απάντηση. Θα κλείσω πάλι λέγοντας, έχω γίνει κουραστικός και βαρετός, αλλά εάν δεν προχωρήσουν τάχιστα τα έργα που αφορούν στο περιφερειακό σχεδιασμό της Αττικής, αυτά τα οποία είχαν γίνει στη Νάπολη, θα μοιάζουν με παιδική χαρά μπροστά σε αυτά τα οποία θα γίνουν στην Αθήνα. Δεν ξέρω πως πρέπει να το πω κύριε Υπουργέ, δεν ξέρω πόσες άλλες πρέπει να την λέμε αυτήν την ιστορία. Το κύτταρο της Φυλής φτάνει στα όρια του και όταν γεμίσει τι θα κάνουμε επιτέλους. Τι θα κάνουμε με τα απορρίμματα του Λεκανοπεδίου. Περιμένω κάποιες απαντήσεις, μιας και συζητάμε για αυτό το θέμα, αν και πολλές φορές τις έχουμε πάρει στα λόγια, στην πράξη δεν γίνεται τίποτα.
 politicsonline.gr

http://forkeratea.blogspot.com/2011/10/k-m-m.html 
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΟ Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Β΄ Αθηνών, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

« Έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι εδώ και δύο χρόνια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει να επιδείξει μηδενική πρόοδο στο εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Στη γενικότερη κυβερνητική “αφασία” που επικρατεί και για αυτό το πρόβλημα, ήρθε να προστεθεί η χθεσινή δήλωση του αρμόδιου Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Κουκουλόπουλου στη Βουλή ότι εννέα στους δέκα περιφερειακούς σχεδιασμούς διαχείρισης απορριμμάτων πρέπει να αλλάξουν, όπως είπε, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Πέραν της πρωτοφανούς επιπολαιότητας με την οποία αντιμετωπίζεται από αρμόδιο της κυβέρνησης ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως η αναθεώρηση των περιφερειακών σχεδιασμών, η δήλωση αυτή αποτελεί παραδοχή αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής. Αναρωτιόμαστε εάν κάτι τέτοιο αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης. Αναρωτιόμαστε επίσης εάν έχουν την ίδια άποψη οι συναρμόδιοι Υπουργοί κ. Παπακωνσταντίνου και Ραγκούσης ή είναι απλώς μια “φαεινή” ιδέα του κ. Κουκουλόπουλου.

Όπως και να έχει, φαίνεται ότι στην κυβέρνηση αφού δεν κατάφεραν επί διετία να υλοποιήσουν ούτε ένα από τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων που προβλέπονται στους υπάρχοντες περιφερειακούς σχεδιασμούς, σκέφτηκαν ότι η καλύτερη λύση είναι να τους καταργήσουν και να φτιάξουν καινούριους στα μέτρα τους. Αλήθεια προς ποια ακριβώς κατεύθυνση θα αναθεωρηθούν οι περιφερειακοί σχεδιασμοί όταν μέχρι σήμερα δεν έχει ακόμα ενσωματωθεί η ευρωπαϊκή Οδηγία 98/2008 που μεταβάλλει θεσμικά και ουσιαστικά το συνολικό πλαίσιο διαχείρισης των απορριμμάτων στη χώρα μας; Από ποιους μηχανισμούς θα εκπονηθούν και πώς θα λειτουργήσουν όταν ακόμα εκκρεμούν ουσιαστικές διοικητικές πράξεις που θα θεσμοθετούν τη νέα δομή διαχείρισης όπως προβλέπεται από τον «Καλλικράτη»;

Και, τέλος, αν τελικά αλλάξουν οι περιφερειακοί σχεδιασμοί, πόσος χρόνος θα χρειαστεί, τι θα γίνει με έργα που είχαν δρομολογηθεί και έχουν παγώσει και τι θα συμβεί με τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις που ακόμα περιμένουν την απορρόφησή τους; Αναρωτιόμαστε αν ο κ. Κουκουλόπουλος κατανοεί την πραγματική σημασία των λόγων του. Έχουμε συνηθίσει από στελέχη της κυβέρνησης να λένε άλλα το πρωί κι άλλα το βράδυ, αλλά τέτοια ανευθυνότητα και επιπολαιότητα είναι απαράδεκτη για ένα μείζον περιβαλλοντικό και κοινωνικό ζήτημα που, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να έχει και αναπτυξιακή διάσταση. Η κυβέρνηση οφείλει να αφήσει τα κούφια λόγια, να ξεκαθαρίσει την θέση της και να πει επιτέλους τι ακριβώς προτίθεται να κάνει με τα απορρίμματα».

 

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ