“Kούρεμα” 50% – Μόνιμη εποπτεία και εκτός αγορών για 10 χρόνια η Ελλάδα

Αξίζει να διαβάσετε

papandreou merkel


Τελείωσε τα ξημερώματα η πολύωρη συνεδρίαση των ηγετών της ευρωζώνης, με τους Νικολά Σαρκοζί και Άνγκελα Μέρκελ  να δηλώνουν μετά από το πέρας της ότι κατέληξαν σε με τους ιδιώτες πιστωτές, για haircut 50% του ελληνικού χρέους που έχουν στην κατοχή τους. Ο στόχος είναι να περικοπεί το ελληνικό χρέος κατά 100 δισ. ευρώ και να φτάσει στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020.


Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η αξία του “πακέτου” ανέρχεται σε 130 δισ. ευρώ, πάνω από τα 109 δισ. της συμφωνίας του Ιουλίου Την ίδια στιγμή η Ευρωζώνη θα παράσχει “πιστωτικές αναβαθμίσεις” προς τον ιδιωτικό τομέα που θα φτάσουν συνολικά στα 30 δισ.
Οι διαπραγματεύσεις για το πακέτο αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους, ώστε το δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα να τεθεί σε ισχύ μέχρι το 2012.
Οι ηγέτες της Ευρωζώνης συμφώνησαν να αναβαθμίσουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Τα 250 δισ. από το EFSF θα αυξηθούν με στόχο να φτάσει στο ένα τρισ. ευρώ και οι πόροι του θα χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους.
Για που δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να κλείσει οριστικά τους λογαριασμούς με το παρελθόν, ώστε να αφιερωθούν όλες οι δυνάμεις στο σήμερα και το αύριο, έκανε λόγο ο Γιώργος Παπανδρέου μετά τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου συμφωνήθηκε “κούρεμα” 50% στο ελληνικό χρέος με τη συμμετοχή των ιδιωτών σε εθελοντική βάση.
Ο πρωθυπουργός, που ξεκίνησε τις δηλώσεις του λέγοντας ότι ξημερώνει μια νέα μέρα, τόνισε ότι παρά τις πρωτοφανείς αντιξοότητες και την αβεβαιότητα που εντάθηκε τους τελευταίους μήνες, η Ελλάδα κατάφερε να πετύχει τον στόχο, τη διασφάλιση των χρηματοδοτικών αναγκών μέχρι το 2014, την επίλυση του προβλήματος ρευστότητας και την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και το να καταστήσει το χρέος βιώσιμο σύμφωνα και με τις πιο αυστηρές αναλύσεις.
Η ελληνική πλευρά ισχυρίζεται πως “πέτυχε” να αναφέρεται στη πως οι τελικές αποφάσεις θα είναι της Ελλάδας, αλλά η αλήθεια είναι πως πέρασε της Άγκελα Μέρκελ και η παρουσία της τρόικας πλέον γίνεται μόνιμη, άσχετα αν  η ελληνική πλευρά λέει πως δεν είναι κακό, αλλά καλό.
Όπως είπε ο Παπανδρέου πλέον… γλιτώνουμε το σόου κάθε τρεις μήνες
“Δεν είδα πουθενά να γράφεται στην ότι θα έχουμε επιτρόπους στα υπουργεία. Αυτό που είπε και η κα Μέρκελ είναι ότι εμείς θα έχουμε την ευθύνη για να εφαρμοστούν όλα αυτά που αναφέρονται στο πρόγραμμα.
Βεβαίως οι δανειστές μας θέλουν την επιτυχία μας και ζητάμε την στήριξη τους. Εμένα δεν μου αρέσει κάθε τρεις μήνες να γίνεται αυτό το σόου. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να βρίσκονται δίπλα μας συνέχεια και όταν υπάρχει πρόβλημα να το συζητάμε και να βρίσκουμε λύση. Εμείς θα φτιάξουμε την Ελλάδα κανένας άλλος”, είπε ο Πρωθυπουργός.

Μέρκελ: “Η Ελλάδα θα παρακολουθείται και θα υπάρχει μόνιμη παρουσία της τρόικας”

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δηλώσεις του  είπε: «Αδυνατώ να πιστέψω ότι υπάρχει έστω και μια πολιτική δύναμη που δεν θα χαρεί με την σημερινή συμφωνία. Αδυνατώ να πιστέψω ότι θα υπάρξει έστω και μια πολιτική δύναμη που δεν θα στηρίξει αυτή τη συμφωνία». 
Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά την του πρωθυπουργού στην Αθήνα, θα αρχίσει νέος κύκλος συναντήσεων του κ. Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς αλλά και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.
Η γερμανίδα Άγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε την απόφαση για μόνιμη εποπτείας της Ελλάδας από την τρόικα. «Το πρόγραμμα της Ελλάδας θα στηριχθεί στα στοιχεία της τρόικας. Θα υπάρχει ενισχυμένη εποπτεία. Η Ελλάδα θα παρακολουθείται και θα υπάρχει μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα, δεν μπορεί να εμφανίζεται κάθε τρεις μήνες η τρόικα».
Σύμφωνα με το Χέρμαν Βαν Ρομπέι, μέχρι το 2020 η Ελλάδα θα έχει υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ. Το νέο πρόγραμμα 100 ΕΕ- δισ. ευρώ θα μπει σε ισχύ μέχρι τέλος του έτους, ενώ ο ιδιωτικός τομέας θα συνεισφέρει 50% του ελληνικού χρέους ή 100 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε ότι η απόφαση ανοίγει το δρόμο για την εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και επιτυγχάνει το στόχο να καταστεί διαχειρίσιμο το δημόσιο χρέος.
Τι κερδίζει η Ελλάδα 
• 100 δισ. λιγότερο χρέος
• Ενεργοποιείται το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
• Αυξάνεται το πακέτο βοήθειας στα 130 δισ.
Τι χάνει η Ελλάδα 
• Μόνιμη εποπτεία της τρόικας
• Παρατεταμένη λιτότητα έως το 2020
• Αποδεκατίζεται πλήρως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

- Advertisement -

Πρόσφατα Νέα

- Advertisement -

Σχετικά άρθρα