12.6 C
Keratea
Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, 2021

Εντυπώσεις από το Hellenic Game Jam 2012 στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου στις 26, 27, 28 Οκτωβρίου

Πρόσφατα Άρθρα

Game Jam Bulding Lavrio

Όσοι ήταν εκεί το ξέρουν, για τους υπόλοιπους δύσκολα θα καταφέρουμε να το περιγράψουμε. Μιλάμε φυσικά για το Hellenic Game Jam 2012 στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου στις 26, 27, 28 Οκτωβρίου αλλά και το Game Jam Arena που ήταν παράλληλο event.

Ο χώρος και τα κτίρια του πάρκου ήταν ιδανικά. Το κτίριο του Game Jam λίγο απομονωμένο σε σχέση με τα άλλα για να έχει την απαραίτητη ησυχία. Πολλά τετραγωνικά στη διάθεση μας ώστε οι ομάδες να έχουν την απαραίτητη απόσταση η μία από την άλλη, αλλά και πολύς ακόμα ελεύθερος χώρος στον οποίο διαμορφώθηκαν μικρά σαλονάκια για να κάθονται οι developers αλλά και οι επισκέπτες. 

Το βιομηχανικό πέτρινο κτίριο με τα ξύλινα δοκάρια έγινε ο τέλειος χώρος για να μπορέσουν να δημιουργήσουν οι 44 developers που κατάφεραν να πάρουν μέρος στο Game Jam αφήνοντας μόνο 6 κενές θέσεις τελικά. 65 είχαν δηλώσει συμμετοχή για τις 50 διαθέσιμες θέσεις αλλά φαίνεται πως η απόσταση, το τριήμερο που περιελάμβανε και εργάσιμη ημέρα αλλά και η δύσκολη φύση του διαγωνισμού, απέτρεψε κάποιους από το να έρθουν. Εμείς το περιμέναμε αυτό και έτσι είχαμε γράψει μεγαλύτερο αριθμό από τον επιτρεπόμενο.

Οι περισσότεροι είχαν δηλώσει συμμετοχή από τις πρώτες μέρες της ανακοίνωσης, άλλοι μόλις το πληροφορήθηκαν, άλλοι «πήδηξαν» τελευταία στιγμής στο πούλμαν στην Φιλελλήνων λέγοντας στους γονείς τους πως πάνε για τρεις μέρες στο Λαύριο και θα κοιμηθούν εκεί.

Οι περισσότεροι είχαν σχηματίσει ομάδες (11 ομάδες στο σύνολο). 2-3 από αυτούς που ήρθαν μόνοι βρήκαν ομάδα μέσα στο πούλμαν μέχρι αυτό να φτάσει Λαύριο. Τελικά αφού πήραμε παρουσίες και μοιράσαμε το υλικό (μπλουζάκια, καρτελάκια, κρεβάτια) 7 developers ήταν ακόμα χωρίς ομάδα. Μετά από μια σύντομη γνωριμία και συζήτηση μεταξύ τους, μοιράστηκαν σε 2 νέες ομάδες ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 13. Οι 2 νέες αυτές ομάδες είχαν σαφώς δυσκολότερο ρόλο από τις υπόλοιπες που γνωρίζονταν και είχαν προετοιμαστεί. Κι όμως μια από αυτές κατάφερε να κερδίσει τελικά.

Μετά την εγκατάσταση των ομάδων, ανακοινώσαμε το θέμα που ήταν “Paranormal” και έγινε δεκτό με ανάμικτα συναισθήματα αλλά μάλλον στους περισσότερους άρεσε τελικά. Οι 44 developers όλων των ειδικοτήτων (προγραμματιστές, γραφίστες, μουσικοί, game designers), 41 άντρες και μόλις 3 γυναίκες, ξεκίνησαν να δουλεύουν.

Εντύπωση έκανε σε όποιον έμπαινε στο κτίριο της παραγωγής, η ησυχία (εκκλησία το αποκαλούσαμε) με την οποία οι developers εργάζονταν πυρετωδώς πάνω στα παιχνίδια τους, και πολύ συχνά στο τραπέζι της οργανωτικής επιτροπής αναγκαζόμασταν να μιλάμε ψιθυριστά για να μην ταράξουμε την ατμόσφαιρα. Το ίδιο και οι επισκέπτες που αμέσως καταλάβαιναν την διαφορά από το διπλανό θορυβώδες Arenaκαι προσαρμόζονταν στις συνθήκες και τους ρυθμούς του Game Jam καθώς τριγύριζαν τα τραπέζια για να δουν τις οθόνες των developers.

Βγαίνοντας από το κτίριο της παραγωγής ο χώρος του παραθαλάσσιου Τεχνολογικού Πάρκου ήταν καταπληκτικός, ειδικά τις ζεστές βραδιές που είχαμε την τύχη να μας κάνει ο καιρός τέλος Οκτώβρη, και πραγματικά ευχαριστιόσουν την βόλτα μέχρι τον ξενώνα αν πήγαινες για ύπνο ή στα τριγύρω κτίρια για να πάρεις λίγο αέρα ή να κάνεις ένα τσιγάρο.

Πέρα από τον ξενώνα και τα κρεβάτια, μια συνηθισμένη διαδρομή για τους συμμετέχοντες και τους εθελοντές του Game Jam ήταν μέχρι το κοντινό εστιατόριο όπου το πατάρι ήταν δεσμευμένο μόνο για το συσσίτιο των developersκαι που πραγματικά το επίπεδο του φαγητού αλλά και της φιλοξενίας ήταν υψηλό. Το ίδιο και το ενδιαφέρον για την διοργάνωση μας και τα παιχνίδια από τον ιδιοκτήτη μέχρι τον σερβιτόρο, ο οποίος ήταν και από τους πρώτους που γράφτηκε στον σύλλογο (από τα αρκετά νέα μέλη που γράφτηκαν κατά την διάρκεια του τριημέρου).

Δίπλα στο εστιατόριο, στο κτίριο του μηχανουργείου, 11:00 με 23:00 κάθε μέρα γινόταν το GameJamArenaμε κυρίως eventτο League Of Legends tournamentαλλά και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα σημεία όπως το περίπτερο της Flipped Horizons, του www.zoo.gr και της Games2Gaze, αλλά και τα πολλά Xbox και happenings όπως το Cosplay του Σαββάτου.

Κακά τα ψέματα όμως. Όσο ωραίο και αν ήταν το πάρκο, το Arena και τα τραπεζάκια του εστιατορίου, αν ήσουν game developer μόνο μέσα στην παραγωγή του Game Jam αισθανόσουν καλά.

Είχε κάτι η ατμόσφαιρα που δεν έχουμε ξαναδεί μέχρι τώρα στην χώρα μας στον χώρο του game development. Κάποιος από τους κριτές σχολίασε πως το κτίριο μοιάζει με ένα μεγάλο incubator, έτσι όπως έβλεπες τις ομάδες στον χώρο της η κάθε μία να μοιάζουν με μικρογραφίες εταιριών. Τι ωραία που θα ήταν να συνεχίσουν να κάνουν παιχνίδια με τον ίδιο ζήλο και να είχαμε έτσι αυτομάτως 13 καινούργιες εταιρείες!

Προσωπικά αισθανόμουν μεγάλη λύπη κάθε βράδυ όταν έπρεπε να μπω στο τελευταίο πούλμαν για να φύγω και δεν έβλεπα την ώρα να επιστρέψω την επόμενη μέρα. Κάποιοι τυχεροί από τον σύλλογο αλλά και εθελοντές κατάφεραν να μείνουν σερί και τις 3 μέρες μαζί με τους developers. Το επόμενο πρωί τους έβλεπες όλους λίγο πιο κουρασμένους, αλλά και λίγο πιο ικανοποιημένους.

Τελικά από τις 13 ομάδες που πήραν μέρος, οι 11 κατάφεραν να παρουσιάσουν τα παιχνίδια τους και 9 να τα ολοκληρώσουν και να βάλουν υποψηφιότητα για τα βραβεία. Τα 3 καλύτερα βραβεύτηκαν από την κριτική επιτροπή με τα όμορφα γυάλινα βραβεία του www.zoo.gr, ενώ το πρώτο παιχνίδι πήρε το χρηματικό έπαθλο των 1.000€ και δωρεάν γραφεία από το www.123p.gr.

Τις επόμενες ημέρες όλα τα παιχνίδια θα είναι διαθέσιμα από το www.hgda.gr ώστε να μπορέσουν όλοι να τα παίξουν και να τα κρίνουν και αυτοί.

Εμείς σαν σύλλογος είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από το επίπεδο του πρώτου Hellenic Game Jam σε επίπεδο οργάνωσης και συμμετοχών.

Εδώ και έναν χρόνο ο σύλλογος έχει επικεντρωθεί σε εκδηλώσεις που μοναδικό στόχο έχουν την αύξηση της ποσότητας και τις ποιότητας παραγωγής ηλεκτρονικών παιχνιδιών στην και την δημιουργία νέων ομάδων και εταιρειών ανάπτυξης. Δεν παραμελούμε την συμμετοχή μας σε άλλα gaming events, αλλά τα δικά μας έχουν πλέον μόνο αυτόν τον στόχο όπως είναι ξεκάθαρο από τα 2 μεγάλα φετινά, τον διαγωνισμό “Game idea” και το “Hellenic Game Jam 2012”. Tο δεύτερο ήταν ότι πιο μεγάλο και δύσκολο έχουμε οργανώσει μέχρι τώρα, ειδικά με τα χρήματα και τις χορηγίες που ήταν απαραίτητες σε μια πολύ δύσκολη για την χώρα και την επιχειρηματικότητα περίοδο.

Με την ευκαιρία θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την φιλοξενία. Την Αττικής για την που μας παρείχε. Τους χορηγούς του Game Jam για τα χρήματα, το υλικό και τις υπηρεσίες που προσέφεραν. Το www.cowboytv.gr για την συμβολή του στο Game Jam Arena και την διεξαγωγή και κάλυψη με online streaming της απονομής του διαγωνισμού. Επίσης την κριτική επιτροπή, το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου και τους εθελοντές για την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν στην οργάνωση και την διεξαγωγή αλλά και τους διαγωνιζόμενους για την συμμετοχή τους.

Ελπίζουμε στο μέλλον, με τη συμβολή όλων των μελών να κάνουμε ακόμα μεγαλύτερες εκδηλώσεις.

Θανάσης Τριανταφύλλου

http://www.hellenicgamejam.com

http://www.hgda.gr

Lavrio Game Jam 2012 – Απονομή Βραβείων

http://www.facebook.com/HellenicGameJam


Δελτίο Τύπου – Ενημερωτικό Δελτιο για τις εκδηλώσεις του “Knowledge Fair International”

422724 360319897376137 1803668515 n

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του τριημέρου εκδηλώσεων “KnowledgeFair International” στο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Οι εργασίες περιελάμβαναν:

Συνέδριο με θέμα «The Role of the Creative Clusters in the MED Regions»

To διαγωνισμό Hellenic Game Jam 2012.

Το exhibition show Game Jam Arena.

Οι εκδηλώσεις αναλυτικότερα:

26-27 Οκτωβρίου, ιστορικό κτίριο «Φαρμακείο»

Συνέδριο με θέμα «The Role of the Creative Clusters in the MED Regions»

Οι συνεργατικοί σχηματισμοί επιχειρήσεων (Business Clusters) αποτελούν σήμερα βασικό εργαλείο με στόχο την προώθηση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας. Το συνέδριο έφερε σε επαφή ανθρώπους από την ακαδημαϊκή κοινότητα, επιχειρηματίες και διοικητικά στελέχη (policy makers) οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις σύγχρονες τάσεις, την αλλά και την προοπτική των clusters. Αναλύθηκαν πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τους συνεργατικούς σχηματισμούς επιχειρήσεων, μέσα από παραδείγματα στην και το εξωτερικό, με έμφαση τις χώρες της ευρωπαϊκής Μεσογείου. Εξάλλου, εκπρόσωποι εταιρειών που επιχειρούν στη δημιουργική βιομηχανία (Videogames, mobile-apps, design) από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κατέθεσαν τις εμπειρίες τους.

PA260015

PA270003

26-27-28 Οκτωβρίου, ιστορικό κτίριο «Αποθήκη Επίπλευσης»

Hellenic Game Jam 2012

Με συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Αττικής, του Κέντρου Επιχείρησης και Καινοτομίας Αττικής και του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου (Τ.Π.Π.Λ.), σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Δημιουργών Λογισμικού Ψυχαγωγίας (Hellenic Game Developers Association – HGDA) διεξάχθηκε 48άωρος διαγωνισμός κατά τη διάρκεια του οποίου 42 διαγωνιζόμενοι σε 14 ομάδες ανάπτυξης δημιούργησαν επιτόπου videogames με αφετηρία κοινό θέμα που τους δόθηκε κατά την έναρξη. Πρόκειται για την πανελλαδική πρεμιέρα του θεσμού του Game Jam –ήδη γνωστού σε πολλές χώρες. Το επίπεδο ανταγωνισμού ήταν ιδιαίτερα υψηλό και οι 3 νικήτριες ομάδες έλαβαν βραβεία και χρηματικά έπαθλα.

Στις εκδηλώσεις του τριημέρου συμμετείχαν νικητές του διαγωνισμού από άλλες χώρες.

PA260028

PA260029

PA260010

PA280026

26-27-28 Οκτωβρίου, ιστορικό κτίριο «Μηχανουργείο»

Game Jam Arena

Πρόκειται για έκθεση ελλήνων δημιουργών λογισμικού ψυχαγωγίας, εταιριών παραγωγής ψηφιακών παιχνιδιών καθώς και διαφόρων δραστηριοτήτων γύρω από το gaming, όπως για παράδειγμα διαδραστικών εργαστηρίων ανάπτυξης παιχνιδιών όπου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να μυηθούν συμμετέχοντας στη διαδικασία σχεδιασμού και υλοποίησης ενός VideoGame. Στο επίκεντρο της έκθεσης διαδραματίστηκε το τουρνουά του δημοφιλούς παιχνιδιού League of Legends, που συγκέντρωσε πλήθος φίλων κι επισκεπτών, όπως και αρκετά ακόμη challenges και demos πρόσφατων games Υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια των 3μερων εκδηλώσεων την έκθεση επισκέφθηκαν περισσότερα από 1000 άτομα.

PA270031

PA260021

Όλοι οι χώροι των εκδηλώσεων παρείχαν στους επισκέπτες υψηλής διαθεσιμότητας broadband internet connection, προσφορά της εταιρίας ΚΒΙmpulse Hellas.

Τη διοργάνωση υποστήριξαν τα φοιτητικά σκέλη της ΙΕΕΕ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Πατρών.

Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου «Knowledge Intelligence and Innovation for a sustainableGrowth (KnowinG)», το οποίο υπάγεται στο διακρατικό πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας «Μεσογειακός Χώρος (MED) 2007 – 2013» για την Ανάπτυξη Δράσεων στην Καινοτομία και τη Δημιουργικότητα.

Σχολιασμός του άρθρου

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ